Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
14. 8. 2013,
7.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Slaviša Stojanović

Sreda, 14. 8. 2013, 7.26

8 let

Italija je avgusta padla, zakaj ne bi še Finska?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Že 15 tekem je v avgustovskem terminu, ki so ga odgovorni pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA) uvedli leta 1998, odigrala Slovenija in bila presenetljivo uspešna

''Avgustovski termin je zelo neugoden,'' v en glas poudarjajo vsi selektorji, med njimi tudi Srečko Katanec. Toda če gledamo rezultate, ki jih je Slovenija dosegala skozi zgodovino, to prav gotovo ne drži. Tudi zdajšnji selektor je v tem terminu zabeležil kar nekaj pozitivnih rezultatov. V prvem mandatu v vlogi selektorja pred več kot desetimi leti je Slovenijo vodil na štirih tekmah. Dvakrat je zmagal, enkrat remiziral in enkrat izgubil. Ob debiju v vlogi selektorja, avgusta 1998 proti Madžarski v Zalaegerszegu. Tudi tam je Slovenija, čeprav je klonila, pokazala dober obraz in nakazala, da utegne v prihodnosti doseči marsikaj, kar ji je pozneje seveda tudi uspelo. Ena izmed Katančevih avgustovskih zmag je bila tudi kvalifikacijska. Proti Albaniji v Ljubljani leta 1999 je Slovenija zmagala z 2:0 in osvojila pomembne tri točke v boju za evropsko prvenstvo, na katerega se je tri mesece za tem uvrstila. Še ena tekma, ki jo je Slovenija odigrala avgusta, je bila kvalifikacijska. Tista iz leta 2009, ko so varovanci Matjaža Keka v Mariboru igrali proti San Marinu in zmagali s 5:0. Tudi tisti kvalifikacijski ciklus – za svetovno prvenstvo 2010 - , se je seveda končal sanjsko.

Padli so Italijani, Čehi, Romuni …

Skupaj so slovenski nogometaši do zdaj zmagali sedemkrat, šestkrat remizirali in le dvakrat izgubili, ko so bili na delu avgusta.

Ob omenjenem porazu na Madžarskem so premoč priznali še Hrvaški pod vodstvom Keka ob otvoritvi prenovljenega Ljudskega vrta leta 2008, ko so proti četrtfinalistu evropskega prvenstva dvakrat vodili, a nato izgubili z 2:3. Kar nekaj odmevnih zmag je Sloveniji uspelo avgusta. Najbolj je zagotovo tista takoj po svetovnem prvenstvu 2002, na katerem je počilo med zvezdnikom Zlatkom Zahovićem in Katancem, ki se je po prihodu iz Južne Koreje tudi poslovil od selektorskega položaja. Bojan Prašnikar je ob začetku tretjega mandata na selektorskem stolčku na kolena v Trstu spravil slovito Italijo. Strelec legendarnega gola je bil Sebastjan Cimerotić. Tudi zmaga nad Češko v Ostravi, takoj po evropskem prvenstvu 2000, ki jo je s pravcatim evrogolom prinesel Miran Pavlin, je bila odmevna. Pa prva tekma na največjem ljubljanskem štadionu Stožice proti Avstraliji, ko je Kekova četa zmagala z 2:0. Slaviša Stojanović je eno redkih zmag v vlogi selektorja Slovenije zabeležil avgusta, ko je v prijateljski tekmi, prav tako v Stožicah, s 4:3 odpravil Romune. Kar nekaj je bilo torej uspehov slovenskih nogometašev v avgustovskih terminih, zakaj ne bi bili novemu priča danes zvečer, ko se bodo Mišo Brečko, Samir Handanović in preostali pomerili proti Finski?

Ne spreglejte