Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 6. 2012,
13.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

navijači

Četrtek, 14. 6. 2012, 13.16

8 let

Irska zabava v šotorih za 35 evrov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Krasno se imamo," zagotavlja Irwin Savage, eden izmed 30.000 irskih navijačev, ki so v času Eura prestopili poljsko mejo. Je gost navijaškega kampa. Spi v šotoru, za 35 evrov na noč.

Irci se v Poznanu zabavajo na različne načine. Pivo kot vselej teče v potokih, zato nekateri niso preveč težko sprejeli odločitve, da ob pomanjkanju hotelskih nastanitev najdejo zatočišče v navijaškem kampu. Sploh, če je njegov pokrovitelj priznana pivovarna, ki je med evropskim prvenstvom zastopana skoraj na vsakem koraku. ''Zabava traja že skoraj deset dni. Dolgo smo čakali, da bi se spet udeležili tako velikega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo. Zato nas je prišlo tako veliko,'' nam je v jutranjih urah, odet v irsko zastavo, pripovedoval Irwin Savage. Študent iz Dublina je gost navijaškega kampa že drugi teden. Ujeli smo ga ravno v pripravah na odhod v Gdansk, kjer bo stiskal pesti za svoje ''zelene'' na tekmi s Španijo. ''Irska ne bo Eura zapustila brez točk. Če nas bodo Španci podcenjevali, jim lahko prekrižamo načrte. Zakaj pa ne?,'' se sprašuje Irec, ki še vedno zaupa selektorju Giovanniju Trapatonniju.

Po porazu s Hrvaško (1:3) tako kot večina rojakov ni bil zadovoljen z nekaterimi menjavami in izborom začetne enajsterice, a je še vedno prepričan, da izkušeni lisjak ''Trap'' ni rekel zadnje. ''Poljaki, pa tudi Hrvati, z obema smo zgradili imeniten odnos, so se začudili, kako smo ostali veseli po uvodnem porazu na evropskem prvenstvu in še naprej proslavljali. A taki pač smo. Z Angleži bi bilo verjetno nekoliko drugače (smeh),'' je povedal Otočan, ki spi v enem izmed 1200 šotorov, razprostrtih na širokem polju v bližini športne dvorane, kjer je zraslo ''navijaško mestece''. Eno izmed treh v Poznanu. ''Danes dežuje, pa tudi Irska igra v Gdansku. Škoda, da niste prišli kak drug dan. Tukaj je drugače več tisoč Ircev, pivo se pije 24 ur, s seboj imamo tudi glasbenike, tako da je zabava popolna. Pa čeprav je v mojem šotoru vse mokro. Mene ne moti, ker se trudim, da ponoči sploh ne spim (smeh).'' Nočitev v šotoru ga stane 139 zlotov oziroma 35 evrov na dan, v ceno je vključen še zajtrk, uporaba toaletnih prostorov ter … dva piva. Simpatično darilo prirediteljev, ki pa ob značilnem pivskem ritmu Ircev zadostuje le za okrepčilo po zajtrku.

Dež pokvaril navijaško zabavo na ulicah, huligani Lecha iskali težave

''Irci so najbolj prijazni in veseli navijači na svetu,'' nam je le nekaj metrov stran zagotavljala skupina hrvaških navijačev. Na pot v Poznan se je odpravila iz Nemčije, najbolj pa jih je začutila pozitivna energija, ki je bila v irskih srcih prisotna navkljub porazu z Bilićevo četo. ''V Poznanu je v teh dneh res imenitno. Irci so odprti, zelo komunikativni ljudje. Z njimi ni nikakršnih težav. Ko se je pred dnevi pisalo, da so bili skupaj z našimi navijači udeleženi v pretepu sredi Poznana, to ni bilo res. Takrat so se samo znašli ob nepravem trenutku na nepravem mestu, krivi pa so bili huligani tukajšnjega kluba Lech, ki so iz zasede napadli naše. Čeprav kar sumim, da so se vnaprej domenili. Idiote takšne vrste žal najdeš povsod,'' nam je dodal hrvaški sogovornik, ki si služi kruh v kraju ob nemško-švicarski meji. Do Poznana je z jeklenim vozičkom potreboval skoraj deset ur, a mu še zdaleč ni žal. V Poznanu velja na dan tekme pričakovati okrog 10.000 hrvaških navijačev, italijanskih naj bi bilo vsaj štirikrat manj.

Iz Viteza (BiH) je s kombijem prispela skupina Hrvatov, ki se je zelo razveselila dejstva, da sodeluje z največjim ''pivskim'' pokroviteljem Eura, slednji pa ji je v zameno omogočil dostop do vstopnic za tekmo med Hrvaško in Irsko. ''Če bomo danes zmagali, bomo že začeli po zemljevidu iskati Ukrajino in si skušali rezervirati kakšno sobo v hotelu. Četrtfinalne tekme res ne bi hoteli zamuditi.'' Popolno zabavo na dan srečanja med slovenskima sosedama je v Poznanu, prijaznem mestu, prepolnem študentov, opetnajstilo slabo vreme. Dež je navijače pregnal v ''suho'' zavetje številnih pivnic in gostinskih lokalov. Zaradi tega ulice bolj ali manj samevajo, izjema je le strogo mestno središče, kjer se zbirajo nepregledne kolone hrvaških navijačev. Poleg že omenjenega pretepa, ki so ga povzele tudi nekatere svetovne novinarske agencije, se je med navijači s ''kockastimi'' dresi še nekajkrat zaiskrilo. Obračuni med simpatizerji zagrebškega Dinama in splitskega Hajduka so očitno vedno aktualni, tudi ko nastopi čas za hrvaško reprezentanco. Poljska policija ostaja na preži, saj ne želi, da bi nogometni evropski praznik skazila podobna nesoglasja primitivnih navijačev. Z Irci, v Poznan se bodo vračali v petek, ni imela nobenih težav.

Ne spreglejte