Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
7. 5. 2014,
10.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija NK Koper NK Domžale NK Celje NK Rudar NK Gorica NK Triglav NK Zavrč NK Krka

Sreda, 7. 5. 2014, 10.25

8 let

Hrvaško-italijanski dvoboj za najboljšega strelca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Delovna nogometna sreda prinaša derbi v Velenju, kjer želi Rudar nadaljevati izjemen niz. Obeta se dvoboj najboljših strelcev 1. SNL. Vodilni Maribor se želi v Novem mestu še približati naslovu.

Vijolice cvetijo spomladi, sploh takrat, ko se odloča o naslovu. Z malo znanja in malce več sreče bi lahko državni naslov proslavljali že konec tedna v Celju, veliko bolj verjeten pa je scenarij, da bi novo, že 12. zvezdico pozdravili na tekmi 34. kroga, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Triglav. Kranjčani se bojujejo za obstanek, Mariborčani pa bi jim lahko danes pomagali z zmago v Novem mestu, kjer stanuje neposredni tekmec Gorenjcev. "Krka ima nekaj zelo izkušenih posameznikov, ob njih so z mladimi igralci, ki se prebijajo na slovensko prizorišče, sestavili dobro ekipo. In če nisi povsem osredotočen, si lahko hitro kaznovan," opozarja trener vijolic Ante Šimundža. Zaradi poškodbe ne bo pomogel računati na reprezentanta Martina Milca ter najboljšega strelca Jean-Philippa Mendyja, ki naj bi ga ponovno od prve minute zamenjal Luka Zahović. Dolenjski prvoligaš bo na Portovalu pozdravil Amirja Derviševića, pogled na lestvico pa razodeva, da je Krka celo bližje Celju kot pa zadnjemu Triglavu, tako da bo poskusil Adnan Zildžović v zadnjih petih krogih prirediti čudež ter napovedati lov na osmo mesto (in možnost neposrednega obstanka). Pri gostiteljih, ki čakajo na prvo točko proti branilcem naslova v tej sezoni, bo zaradi kazni manjkal Žiga Kastrevec.

V Stožicah bosta obračunali ekipi, ki sta v tej sezoni največje razočaranje, tudi zaradi številnih (nekdanjih) reprezentantov v mlajših kategorijah. Predstavljata se z novimi trenerji, ki v prejšnjem krogu (ob njunem krstu) nista prinesla šok terapije, sladkost prve zmage pa bi lahko danes občutil vsaj eden. Darko Karapetrović je poleg številnih poškodovanih ter kaznovanih igralcev ostal še brez Gabriela Etemeja, ki zapušča Ljubljano, po napovedih vodstva kluba pa bo ob koncu prvenstva, ko je možnost preboja v Evropo že izgubljena, večji poudarek namenjen kandidatom iz mladinske šole, lastnemu podmladku. Po koncu sezone pripravljajo nove reze, predsednik Izet Rastoder pospešeno išče recept, kako v zmajevo gnezdo vrniti mir. Današnjo tekmo si bo ogledala le peščica ljudi, takšno je tudi nogometno ozračje, ki vlada v prestolnici, klavrno je spremljanje obubožanih Olimpij v različnih moštvenih športih. Celjani pod vodstvom Simona Rožmana čakajo na prelomnico, v Stožicah so v preteklih sezonah znali osvajati točke, dvoboj je dobra priložnost tudi za nekdanjega zmaja Miho Zajca. Gostje bodo oslabljeni v obrambi, kaznovana sta izkušeni kapetan Sebastjan Gobec in mladi Tadej Vidmajer.

Evropska evforija v eni izmed najmanjših slovenskih občin še ni izginila, a so njeni temelji vedno manj trdni. Haložane od tretjega mesta loči kar deset točk, do konca sezone pa je le še pet krogov. Za nameček prihajajo danes v goste Domžalčani, ki v tej sezoni še niso izgubili proti Zavrču. Pri domačinih bosta zaradi kazni odsotna Dejan Kurbus in Peter Murko, tako da bo obramba oslabljena. Na srečo trenerja Željka Orehovca se v postavo vrača kapetan Sandi Čeh, vprašanje pa je, ali bo na razpolago že izkušeni napadalec Dino Kresinger.

Četa Luke Elsnerja lahko z zmago pokvari evropske sanje Zavrčanov in se jim približa na vsega dve točki zaostanka. Ker je seznam poškodovanih igralcev pester, na njem pa ne manjka pomembnih členov domžalske igre (Joshua Parker, Saša Aleksander Živec, Nejc Skubic, Nemanja Maksimović in Aleks Pihler), zaradi rumenih kartonov bo manjkal še Kenan Horić, je pred rumeno-modrimi težka naloga. "Čaka nas zahtevna preizkušnja, kot je to pravzaprav za vsako ekipo, ki gostuje v Zavrču," opozarja na prednost domačega igrišča, ki je pomemben dejavnik uspešnosti Zavrča v tej sezoni.

Če bodo kanarčki premagali Triglav, Zavrču pa bo doma spodrsnilo proti Domžalam, si bo Koper na papirju že zagotovil nastop v Evropi. V zadnjih sezonah se mu je pogosto izmuznil ravno v zadnjih krogih, tokrat pa bo lahko imel predsednik Ante Guberac več razlogov za zadovoljstvo. V ekipo bi se lahko vrnil dirigent Goran Galešić ter povzdignil mlajše in nadarjene soigralce, čeprav ima še nekaj težav z zdravjem. V tej sezoni je mrežo gorenjskih orlov, ki jim gori pod nogami, zatresel že šestkrat. Lažje poškodbe bi lahko preprečile nastop še nekaterim (Ivica Guberac, Matej Pučko (doživel je prometno nesrečo) in Miha Blažič).

Zaradi kazni bo manjkal Denis Halilović, zamenjal ga bo povratnik Damir Hadžić. Triglav ima eno izmed zadnjih priložnost, da ujame Krko. Zaostaja štiri točke, kar bi se lahko izkazalo za previsoko oviro. ''Točke bomo iskali na vsaki tekmi do konca prvenstva. Tako bo tudi v Kopru,'' sporoča trener Siniša Brkić, ki se tako kot njegov kolega Rodolfo Vanoli spopada s številnimi zdravstvenimi težavami izbrancev, kar je posledica napornega in zgoščenega ritma sezone.

Velenjčani so v imenitni formi. S štirimi zaporednimi zmagami so se povzpeli na drugo mesto, Evropa je zelo blizu. Zvečer se bodo v derbiju kroga pomerili z Gorico, ki ima zaradi preboja v finale pokalnega tekmovanja in premoči Maribora na prvoligaški lestvici že tako rekoč zagotovljeno evropsko vstopnico. Rudar ni prejel zadetka že 378 minut, njegova obramba je najboljša v državi, zanjo pa zaslužna trener Jernej Javornik in njegov pomočnik, ki se je osredotočil prav na naloge v obrambi, Spasoje Bulajić. A bo velenjska obramba prvič v tej sezoni od prve minute pogrešala vratarja Matjaža Rozmana, ki je na zadnjem gostovanju v Kranju prejel rdeči karton. Priložnost bo dobil nekdanji up mariborskega kluba Matej Radan, njegov klub pa se lahko vrtnicam maščuje za poraz v polfinalu pokalnega tekmovanja. Vrtnice se počasi pripravljajo na pokalni posladek na Bonifiki. O lovoriki se bo odločalo čez dva tedna, trenerja Luigija Apollonija pa veseli, da se v ekipo vrača prvi strelec Massimo Coda. Tako bo na štadionu Ob jezeru tudi prestižni strelski obračun med najboljšima v 1. SNL, Matejem Eterovićem ter Italijanom v vrstah Gorice. Zaradi kazni bo manjkal njegov rojak Gianluca Lapadula. V zadnjem času sta v dobri strelski formi Ljubljančan Matej Podlogar (Rudar) ter Filippo Boniperti, vnuk nekdanjega zvezdnika Juventusa. V prestolnici knapov bi lahko spremljali festival zadetkov.

Ne spreglejte