Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 4. 2021,
12.00

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Manchester City PSG Mateo Kovačić Luka Modrić Chelsea Real Madrid UEFA liga prvakov

Četrtek, 15. 4. 2021, 12.00

12 mesecev

Hrvaška še desetič zapored s finalistom lige prvakov

Evropa priča neverjetnemu hrvaškemu nizu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Luka Modrić | Luka Modrić v tej sezoni z Realom naskakuje že svoj peti evropski naslov prvaka. | Foto Reuters

Luka Modrić v tej sezoni z Realom naskakuje že svoj peti evropski naslov prvaka.

Foto: Reuters

Hrvaška s štirimi milijoni prebivalcev ne spada med večje evropske dežele, a se lahko pohvali s prav posebnim nogometnim podvigom. Že desetič zapored bo v velikem finalu lige prvakov stiskala pesti za svojega nogometaša. V njem bo nastopil Luka Modrić oziroma Mateo Kovačić, boljši iz polfinalnega dvoboja med Realom in Chelseajem, ter skušal nadaljevati izjemen niz, saj so klubi s hrvaškim legionarjem osvojili ligo prvakov že osemkrat zapored!

Borussia Dortmund Manchester City Josep Guardiola
Sportal Konec prekletstva za Guardiolo, Mourinho ni več edini

Ko je Real Madrid v sredo na povratni četrtfinalni tekmi lige prvakov remiziral na Anfieldu (0:0) in se po velikem trpljenju, kar je po dvoboju izpostavil tudi trener španskih prvakov Zinedine Zidane, prek Liverpoola uvrstil med štiri najboljše klube v Evropi, je postalo jasno, da se bo nadaljeval hrvaški fenomen v ligi prvakov.

Luka Modrić in Mateo Kovačić, nekdanja soigralca pri Realu, ki sta se tako leta 2018 veselila drugega mesta Hrvaške na SP, bosta v polfinalu lige prvakov obračunala za napredovanje v veliki finale. Real bo v prvi tekmi gostil Chelsea 27. aprila, povratna tekma bo 4. maja. | Foto: Reuters Luka Modrić in Mateo Kovačić, nekdanja soigralca pri Realu, ki sta se tako leta 2018 veselila drugega mesta Hrvaške na SP, bosta v polfinalu lige prvakov obračunala za napredovanje v veliki finale. Real bo v prvi tekmi gostil Chelsea 27. aprila, povratna tekma bo 4. maja. Foto: Reuters

Modrić za finale proti Kovačiću

Mateo Kovačić je podobno kot Luka Modrić prejšnji mesec s Hrvaško ostal praznih rok v Ljubljani, zdaj pa je od nastopa v finalu lige prvakov oddaljen le še en korak. | Foto: Grega Valančič/Sportida Mateo Kovačić je podobno kot Luka Modrić prejšnji mesec s Hrvaško ostal praznih rok v Ljubljani, zdaj pa je od nastopa v finalu lige prvakov oddaljen le še en korak. Foto: Grega Valančič/Sportida Beli baletniki, pri katerih ima Luka Modrić zelo pomembno vlogo, se bodo v polfinalu udarili s Chelseajem, letošnjim evropskim krvnikom Oblakovega Atletica, za katerega nastopa tudi Mateo Kovačić. Tako se bo v veliki finale zagotovo uvrstil eden izmed hrvaških zvezdnikov, ki so prejšnji mesec v kvalifikacijah za SP 2022 gostovali v Stožicah in ostali praznih rok proti Kekovi četi (0:1).

S tem pa se bo v ligi prvakov nadaljeval prav poseben niz, saj bo imela južna slovenska soseda še desetič zapored svojega predstavnika v sklepnem dejanju najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Tam pa klub, ki računa na pomoč hrvaškega legionarja, ponavadi zmaguje, kar ne more biti niti malo všeč bolj vraževernim navijačem PSG in Manchester Cityja, preostalih polfinalistov lige prvakov, ki se bosta pomerila za drugo finalno vstopnico.

Liverpool, Real Madrid
Sportal Real odbil vse nalete Liverpoola, Man City po preobratu nasmejan

Zadnji finale lige prvakov, v katerem je Hrvaška ostala brez zmagovalca, sega v sezono 2011/12. Takrat je Chelsea v Münchnu prekrižal načrte favoriziranemu Bayernu, za katerega je zaigral tudi Ivica Olić.

Ivica Olić je leta 2012 izgubil finale lige prvakov proti Chelseaju, Hrvaška pa je takrat nazadnje ostala brez evropskega prvaka. | Foto: Reuters Ivica Olić je leta 2012 izgubil finale lige prvakov proti Chelseaju, Hrvaška pa je takrat nazadnje ostala brez evropskega prvaka. Foto: Reuters

Z Bavarci je izkusil boleč poraz po izvajanju kazenskih strelov in bil eden izmed dveh osmoljencev v vrstah poražencev, ki so zapravili 11-metrovko. Poleg zdajšnjega trenerja moskovskega CSKA je bil z bele točke neuspešen še Bastian Schweinsteiger, Londončane, ki jim gre v Evropi odlično tudi v tej sezoni, pa je do zgodovinskega naslova popeljal Didier Drogba.

Lani se je veselil Perišić

Ivan Perišić (drugi z leve) je lani pomagal Bayernu do evropskega naslova. | Foto: Getty Images Ivan Perišić (drugi z leve) je lani pomagal Bayernu do evropskega naslova. Foto: Getty Images Nato je sledil čudežni hrvaški niz, v katerem so evropski naslov osvajali Luka Modrić (štirikrat), Mateo Kovačić (trikrat), Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Dejan Lovren in Ivan Perišić, v sezonah 2016/17 in 2017/18 pa sta na hrvaške nogometaše računala celo oba finalista.

Edina Hrvata, ki sta v zadnjih desetih letih proslavljala evropski naslov, a v finalu nista odigrala niti minute, sta bila Kovačić, ki je bil kar trikrat prvak, a je dvakrat sedel na klopi, v Milanu pa proti Oblakovemu Atleticu sploh ni kandidiral za srečanje, ter branilec Liverpoola Lovren, ki je s klopi spremljal finale leta 2019 v Madridu.

Zadnjih deset finalnih dvobojev lige prvakov:

Sezona Finale (hrvaški udeleženci) Rezultat
2020/21 Real (Luka Modrić)/Chelsea (Mateo Kovačić) – PSG/Manchester City  
2019/20 Bayern (Ivan Perišić) : PSG 1:0
2018/19 Liverpool (Dejan Lovren) : Tottenham 2:0
2017/18 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Liverpool (Dejan Lovren) 3:1
2016/17 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Juventus (Mario Mandžukić) 4:1
2015/16 Real (Luka Modrić, Mateo Kovačić) : Atletico 6:4 po 11-m (1:1)
2014/15 Barcelona (Ivan Rakitić) : Juventus 3:1
2013/14 Real (Luka Modrić) : Atletico 4:1
2012/13 Bayern (Mario Mandžukić) : Borussia Dortmund 2:1
2011/12 Chelsea : Bayern (Ivica Olić) 5:4 po 11-m (1:1)
Leipzig Tottenham Julian Nagelsmann
Sportal Nesojeni novi trener Bayerna hitro demantiral Matthäusa
Thomas Tuchel
Sportal Trener modrih pojasnil, zakaj bi se raje pomeril z Realom
Ne spreglejte