Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 4. 2021,
9.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Jose Mourinho UEFA liga prvakov Borussia Dortmund Manchester City Pep Guardiola Josep Guardiola

Četrtek, 15. 4. 2021, 9.40

1 leto

Odmevi po uvrstitvi Manchester Cityja v polfinale LP

Konec prekletstva za Guardiolo, Mourinho ni več edini

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
Borussia Dortmund Manchester City Josep Guardiola | Josep Guardiola je prvič, odkar vodi Manchester City, popeljal klub v polfinale lige prvakov. To mu je uspelo šele v petem poizkusu. | Foto Reuters

Josep Guardiola je prvič, odkar vodi Manchester City, popeljal klub v polfinale lige prvakov. To mu je uspelo šele v petem poizkusu.

Foto: Reuters

Trener Manchester Cityja Josep Guardiola si je po še drugi zmagi nad Borussio Dortmund (2:1) močno oddahnil. Prvič, odkar vodi bogati angleški klub, se je v ligi prvakov uvrstil med štiri najboljše in prekinil neslavni niz izpadov v četrtfinalu oziroma osmini finala. V tej sezoni mu gre vse kot po maslu, s Cityjem je v igri za kar štiri lovorike, v ligi prvakov pa je izenačil rekord velikega rivala Joseja Mourinha.

Liverpool, Real Madrid
Sportal Real odbil vse nalete Liverpoola, Man City po preobratu nasmejan

Ko je Josep Guardiola pred leti vodil Barcelono, je dvakrat osvojil naslov evropskega prvaka in se redno uvrščal med najboljše v ligi prvakov. Ko se je nato leta 2013 iz Katalonije preselil na Bavarsko in prevzel Bayern, je v ligi prvakov trikrat zapored izpadel v polfinalu. Vedno proti španskemu tekmecu. Najprej Realu, nato še Barceloni in Oblakovemu Atleticu. Razočaranje je bilo veliko. Nogometno pot dokazovanja je nadaljeval na Otoku. Prevzel je vodenje Manchester Cityja, a je bilo zadovoljstvo le delno. Domačih lovorik podobno kot pri Bayernu ni manjkalo, izostali pa so odmevnejši dosežki v Evropi.

Med kandidati za najlepši zadetek tedna v ligi prvakov sta tudi dva gola, dosežena na tekmi v Dortmundu. Oba sta dosegla Angleža.

Čeprav mu je klubsko vodstvo šlo na roko in mu priskrbelo številne drage okrepitve, za katere je v zadnjih petih letih odštelo skoraj milijardo evrov, se sinje-modri niso niti enkrat prebili v polfinale lige prvakov. Najprej ga je šokiral Monaco v osmini finala, nato je trikrat zapored izpadel v četrtfinalu. Proti Liverpoolu, Tottenhamu in lani Lyonu. Dlje ni šlo. Guardiola se je znašel pod pritiskom, vedno več je bilo dvomljivcev v njegove zmožnosti, zato je bilo veselje po zmagi v Dortmundu še toliko večje. Katalonec si je lahko oddahnil, saj je končal prekletstvo bolečih izpadov v četrtfinalu.

Leipzig Tottenham Julian Nagelsmann
Sportal Nesojeni novi trener Bayerna hitro demantiral Matthäusa

Nasmiha se mu ne le trojna, ampak kar četvorna krona!

Po zadetku za 2:1 je Phil Foden stekel do trenerja. | Foto: Reuters Po zadetku za 2:1 je Phil Foden stekel do trenerja. Foto: Reuters V tej sezoni mu uspeva marsikaj lepega. Še vedno je v igri za kar štiri lovorike. V angleškem prvenstvu je tik pred novim naslovom, pred najbližjim zasledovalcem ima kar 11 točk prednosti. V soboto se bo proti Chelseaju potegoval za preboj v finale pokala FA, prihodnji teden pa ga čaka še sklepno dejanje angleškega ligaškega pokala proti Tottenhamu. Tako se na Otoku spogleduje s tremi lovorikami, navdušenje navijačev pa je še toliko večje, saj konkurira tudi za evropski naslov. Od zgodovinskega uspeha je oddaljen le še dva koraka.

V četrtfinalu je dvakrat premagal Borussio Dortmund z 2:1, v polfinalu pa ga čaka PSG s Kylianom Mbappejem in Neymarjem, pa tudi Mauriciom Pocchetinom, ki je leta 2019 kot trener Tottenhama v dramatičnem četrtfinalu zadal Guardioli hude evropske rane. "Za osvojitev angleškega naslova potrebujemo le še tri zmage, smo v polfinalu lige prvakov in pokala FA ter v finalu ligaškega pokala. Ne govorimo o tem, da bomo osvojili vse štiri lovorike. Želimo iti od tekme do tekme," sporoča 50-letni strateg, ki ima s Cityjem sklenjeno pogodbo do poletja 2023.

Le Guardiola in Mourinho

City se je prebil v polfinale lige prvakov šele drugič v klubski zgodovini. Prvič mu je uspelo leta 2016, ko je bogati angleški klub še vodil Manuel Pellegrini. Zdaj čaka Guardiolo, ki je v sredo izenačil rekord Joseja Mourinha, saj je postal šele drugi strateg v zgodovini lige prvakov, ki je svoje izbrance v polfinale popeljal kar osemkrat, nov izziv.

Želi postati prvi, ki bi vodil City v velikem finalu lige prvakov! Mourinho je sicer evropski naslov osvojil dvakrat. Najprej s Portom, nato še z Interjem. Guardiola je bil dvakrat najboljši z Barcelono, za oba stratega pa velja, da sta se nazadnje na nogometni Olimp povzpela pred davnimi leti. Guardiola leta 2011, Mourinho še sezono poprej.

Guardiola: To je nekaj neverjetnega

Jude Bellingham je postal najmlajši angleški strelec v izločilnem delu lige prvakov vseh časov, Norvežan Erling Braut Haaland pa nadaljuje strelsko sušo. V vseh tekmovanjih ni zadel že več kot 500 minut zapored. | Foto: Reuters Jude Bellingham je postal najmlajši angleški strelec v izločilnem delu lige prvakov vseh časov, Norvežan Erling Braut Haaland pa nadaljuje strelsko sušo. V vseh tekmovanjih ni zadel že več kot 500 minut zapored. Foto: Reuters Na povratni tekmi četrfinala lige prvakov v Dortmundu so imeli glavno besedo Angleži. Dobesedno v obeh ekipah. Ko je v prvem polčasu z enkratnim zadetkom zatresel mrežo Cityja komaj 17-letni angleški dragulj Jude Bellingham, so se gostje iz Manchestra znašli v težavah.

Borussia Dortmund bi z zmago z 1:0 napredovala v polfinale, to bi bil nov udarec za Guardiolo. V nadaljevanju pa je City vendarle pripravil preobrat. Najprej je s pomočjo Emreja Cana, osmoljenca obeh četrtfinalnih srečanj, ki je igral z roko v svojem kazenskem prostoru, z bele točke na 1:1 izenačil Riyad Mahrez, nato pa je za končno zmago z 2:1 poskrbel Phil Foden.

Riyad Mahrez je zatresel mrežo Borussie z bele točke. Alžirec se že veseli polfinalnih dvobojev s PSG. To bosta zanj zelo čustveni tekmi, saj se je rodil v Parizu in tam preživel mladost. | Foto: Reuters Riyad Mahrez je zatresel mrežo Borussie z bele točke. Alžirec se že veseli polfinalnih dvobojev s PSG. To bosta zanj zelo čustveni tekmi, saj se je rodil v Parizu in tam preživel mladost. Foto: Reuters

Guardiola si je takrat dal duška, mladi angleški as mu je stekel v objem, Katalonec pa se mu je zahvalil z besedami: "Odlično storjeno, dober udarec, hvala ti." Pojasnil je, da je bil to objem, namenjen vsem v klubu, ki garajo v tej sezoni in so prispevali svoj delež k dosežkom. "To je nekaj neverjetnega, kar smo naredili," je poudaril Pep, ko je po preboju v polfinale sijal od sreče.

Ogromno veselje po zadetku Fodna, ki je Manchester City popeljal do izenačitve največjega uspeha v ligi prvakov. | Foto: Reuters Ogromno veselje po zadetku Fodna, ki je Manchester City popeljal do izenačitve največjega uspeha v ligi prvakov. Foto: Reuters

"Počutim se neverjetno. City se je drugič uvrstil v polfinale, tako da to ni zgodovinski mejnik kluba, smo pa začeli graditi novega," ne skriva ambicij, da bi v sezoni, v kateri lahko osvoji kar štiri naslove, v polfinalu izločil še PSG. Prva tekma bo 27. aprila v Parizu, povratna pa teden dni pozneje na Etihadu.

Jose Mourinho Ole Gunnar Solskjaer
Sportal Po tekmi ostro napadel "prevaranta" Korejca. Mourinho ogorčen nad besedami.
Hansi Flick
Sportal Besede legende zatresle Nemčijo, pri Bayernu se obetajo velike spremembe
Thomas Tuchel
Sportal Trener modrih pojasnil, zakaj bi se raje pomeril z Realom
Manchester City Borussia Dortmund Josep Guardiola
Sportal "Zadnji si, ki lahko kritizira"
Ne spreglejte