Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 3. 2018,
16.30

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

3

Natisni članek

Luka Modrić

Petek, 2. 3. 2018, 16.30

6 let, 1 mesec

Hrvaškemu zvezdniku zaradi lažnega pričanja grozi zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

3

Luka Modrić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kapetan hrvaške nogometne reprezentance in zvezdnik madridskega Reala Luka Modrić se spopada z obtožnico zaradi lažnega pričanja med sojenjem svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću. Obtožnico je v petek vložilo državno tožilstvo v Osijeku. Na osiješkem sodišču se nadaljuje tudi postopek proti Mamiću.

Modrića bremenijo, da je 13. junija lani na sodišču v Osijeku "zavedno neresnično pričal" o svojih pogodbah profesionalnega igranja nogometa, so objavili na spletni strani tožilstva. Modrićeve izjave pred preiskovalci leta 2015 in pričevanje na sodišču lani se razlikujeta, kar je tožilstvo ocenilo kot kaznivo dejanje lažnega pričanja.

Modrić se je zapletel pri pojasnitvah o podrobnostih finančnega dela njegove pogodbe, ki določa razdelitev denarja od prodaje v druge klube v razmerju 50:50 med njim in Dinamom. Na sodišču je povedal, da je aneks k pogodbi podpisal vsakič, ko bi podaljšal pogodbo ter znova po prestopu v novi klub zaradi domnevne spremembe računa v banki, na kateri naj bi mu nakazali denar.

Dinamo oškodovali za več kot 10 milijonov evrov?

Zvezdnik Reala je junija v Osjieku zavedno lažno pričal. | Foto: Reuters Zvezdnik Reala je junija v Osjieku zavedno lažno pričal. Foto: Reuters Tožilstvo poudarja, da tovrstno Modrićevo pričanje ni resnično, ker je anekse podpisal v času, ko je že igral v novem klubu, in po izplačilu denarja za njegov prestop. Ob tem je ves znesek končal v Dinamu, so zapisali. Sporen je predvsem Modrićev prestop iz Dinama v Tottenham Hotspur iz Londona leta 2008. Tožilstvo meni, da so Zdravko Mamić in še trije obtoženci ob tem Dinamo oškodovali za več kot deset milijonov evrov.

Grozi mu do pet let zapora

Modrić se lahko pritoži v osmih dneh, ko bo prijel obtožnico. Sodnik bo po poteku roka za pritožbo in najpozneje v dveh mesecih določil datum seje obtožnega sveta, ki bi odločalo o tem, ali obstajajo vsi pogoji za potrditev pravnomočnosti obtožnice. Če bo obtožnica potrjena in bo sodišče v nadaljevanju postopka potrdilo navedbe iz obtožnice, Modriću grozi kazen med šestimi meseci in petimi leti zapora.

Kaj mu očitajo?

Nekdanjega predsednika hrvaške nogometne zveze in šefa nogometnega kluba Dinamo Mamića v tem primeru bremenijo, da je z bratom Zoranom Mamićem, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem ter davkarjem Milanom Pernarom zagrebški klub oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v vrednosti skoraj 1,6 milijona evrov ter da je prek podjetij off-shore od leta 2004 iz Dinama dobil več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Ne spreglejte