Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
10. 11. 2017,
1.42

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Nikola Kalinić Ivan Perišić Luka Modrić FIFA SP 2018 Zlatko Dalić

Petek, 10. 11. 2017, 1.42

6 let, 5 mesecev

Hrvati na pragu svetovnega prvenstva 2018

Hrvaška spet verjame v svoje nogometne milijonarje

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Hrvaška se je po visoki zmagi s 4:1 nad Grčijo v Zagrebu močno približala nastopu na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Hrvati so spet začeli verjeti v svoje nogometaše iz najboljših klubov na svetu, ki so na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij navdušili. Razlog, da je bilo prej drugače, je nekdanji selektor, so prepričani.

Veselje kapetana Luke Modrića po prvem zadetku Hrvaške v mreži Grčije v Zagrebu. | Foto: Reuters Veselje kapetana Luke Modrića po prvem zadetku Hrvaške v mreži Grčije v Zagrebu. Foto: Reuters

Anteju Čačiću, nekdanjemu trenerju Maribora, ki je septembra 2015 s klopi povprečnega hrvaškega prvoligaša Lokomotive iz Zagreba presenetljivo skočil v čevlje selektorja najboljše hrvaške nogometne selekcije, zagotovo ni lahko.

Potem ko je oktobra ekipo, polno zvezdnikov največjih evropskih klubov (Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, Milan, Inter, Liverpool …), z domačim remijem proti Finski pripeljal v izgubljen položaj, so ga pred zadnjo tekmo rednega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 odslovili.

Zlatko Dalić je prišel čez noč, že tri dni po tem pa v odločilni tekmi z 2:0 v Kijevu premagal Ukrajino in si izboril dodatne kvalifikacije.

V Grčiji bi se moral zgoditi čudež

Grki so bili potolčeni. | Foto: Reuters Grki so bili potolčeni. Foto: Reuters Na prvi tekmi teh je Grke, za Hrvate tradicionalno zahtevnega nasprotnika, premagal s 4:1 in praktično že opravil z zahtevno nalogo.

Po tem, kar so Hrvati, ki so nastopili oslabljeni (ni bilo nogometašev Juventusa Maria Mandžukića, Real Madrida Matea Kovačića in Fiorentine Milana Badelja), pokazali tokrat, bi se moral v Grčiji v nedeljo zvečer zgoditi pravi čudež, da bi bilo drugače.

Hrvaška nogometna javnost je prepričana, da je bil glavna težava njihove najboljše nogometne ekipe Čačić.

Da bi bilo Zagrebčanu, ki je leta 2013 le tri mesece zdržal na klopi Maribora, preden ga je odslovil Zlatko Zahović, še težje, so poskrbele besede, ki so po veliki zmagi nad Grki prišle iz ust nekaterih reprezentantov.

Besede, ki bolijo nekdanjega selektorja

"Kaj se je spremenilo? Selektor," je bil kratek vratar Monaca Danijel Subašić, ki je pohvalil novega selektorja in se obregnil ob nekdanjega. "Hrvaška je spet prava ekipa. Poslušali smo selektorja in igrali prek bokov, Grčijo smo povsem razbili," je še povedal.

Začetek Zlatka Dalića na klopi Hrvaške je sijajen. Dve tekmi in dve zmagi z razliko v zadetkih 6:1. | Foto: Reuters Začetek Zlatka Dalića na klopi Hrvaške je sijajen. Dve tekmi in dve zmagi z razliko v zadetkih 6:1. Foto: Reuters

"Naši reprezentanti so vsi vrhunski nogometaši. Treba se je samo pogovarjati z njimi in jim najti prava mesta v ekipi. Potrebujejo malo veselja in dobrega razpoloženja," pa so bile besede, ki jih je po tekmi izrekel selektor Dalić in z njimi, verjetno nevede, malce zbodel svojega predhodnika.

"Hvala igralcem in navijačem. Skupaj nam je uspelo. Vsa Hrvaška je stala za nami. Nismo mogli igrati slabo, ker smo imeli takšno podporo. Toda ne smemo biti evforični. Za nami je samo prvi polčas," je opozoril hrvaški selektor.

Bila bi tragedija, če bi to zapravili

Hrvati so spet nasmejani. | Foto: Reuters Hrvati so spet nasmejani. Foto: Reuters "Odigrali smo vrhunsko tekmo od prvega do zadnjega igralca. Rezultat je odličen, ne moremo biti nezadovoljni, saj smo dosegli več, kot smo pričakovali. Opravili smo polovico posla, a moramo biti še naprej previdni," je po tekmi govoril kapetan Hrvaške, zvezdnik Real Madrida Luka Modrić.

Najbolj cenjeni hrvaški nogometaš, ki se je pred časom znašel na udaru domače javnosti zaradi pričanja na sojenju proti zloglasnemu Zdravku Mamiču, je po strelu z enajstih metrov v 13. minuti dosegel prvi gol na tekmi.

"Bila bi tragedija, če bi zapravili takšno prednost," je dodal eden izmed najboljših nogometašev na svetu zadnjih let, ki je že dvakrat postal evropski prvak.

Enajsterica, vredna kar 226 milijonov evrov

Drugi gol je v 19. minuti z mojstrovino dosegel novopečeni napadalec Milana Nikola Kalinić, ki je Hrvaško popeljal v vodstvo z 2:0.

Končni izid tekme je postavil nekdanji varovanec Matjaža Keka Andrej Kramarić. | Foto: Reuters Končni izid tekme je postavil nekdanji varovanec Matjaža Keka Andrej Kramarić. Foto: Reuters

Eden izmed najbolj cenjenih nogometašev Interja Ivan Perišić je v 33. minuti zadel za 3:1, medtem ko je končni izid v 49. minuti postavil nogometaš nemškega Hoffenheima, ki ga je pred tremi leti pri Rijeki proslavil Matjaž Kek, Andrej Kramarić.

Hrvaška enajsterica, ki je začela včerajšnjo tekmo z Grčijo, je bila vredna vrtoglavih 226 milijonov evrov.

Ne spreglejte