Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
3. 12. 2015,
8.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

FIFA aretacija korupcija Joseph Blatter

Četrtek, 3. 12. 2015, 8.37

6 let, 7 mesecev

Fifa na sramotilnem stebru: aretacije se kar množijo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je doživela nov udarec, saj so švicarske pravosodne oblasti zaradi suma v korupcijske dejavnosti odvzele svobodo še 12 funkcionarjem. Med njimi ni Josepha Blatterja.

Vodstvo Fife se je pred dnevi zbralo v Zürichu. Pogovarjalo se je o reformah, ki bi lahko doletele Fifo v obdobju pod vodstvom novega predsednika. Februarja bo potekal volilni kongres, na njem pa bo dolgoletni predsednik Joseph Blatter dobil naslednika. Ko je vodstvo Fife razpredalo o možnostih, kaj postoriti za boljšo prihodnost krovne nogometne organizacije in izboljšano javno podobo, je doživelo nov šok.

Švicarski organi pregona so v četrtek malce pred šesto uro zjutraj prestopili prag luksuznega Baur au Lac v Zürichu in po poročanju ameriškega časnika New York Times v raciji aretiranih 12 oseb. Med aretiranimi ni prvega moža Fife Blatterja, je pa več vidnejših funkcionarjev.

Med njimi sta tudi dva podpredsednika Fife, ki sta pomembna člana izvršnega odbora. To sta Alfredo Hawit (Honduras) in Juan Angel Napout (Paragvaj), ki sta tudi predsednika celinskih konfederacij pod okriljem Fife. Prvi je na čelu zveze CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibsko otočje), drugi pa sedi na predsedniškem stolčku CONMEBOL (Južna Amerika).

Hawit je na odgovornem mestu pred kratkim nasledil Jeffreyja Webba, Napout pa Eugenia Figuereda. Predhodnika sta bila aretirana že maja. Oba nogometna veljaka sta obtožena podkupovanja in trgovanja z tržnimi pravicami velikih tekmovanj kot tudi kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Zgodovina v hotelu Baur au Lac se ponavlja

Akcija "čista roka", v kateri ameriško tožilstvo sodeluje s švicarskimi organi pregona, je tako dobila odmevno nadaljevanje. O novih aretacijah bo zvečer spregovorila ameriška pravosodna ministrica Loretta Lynch, vodstvo Fife pa je sporočilo, da danes na pereče zadeve ne bo podajalo komentarjev, je pa dodalo, da so bili o akciji obveščeni ter da bodo še naprej sodelovali z ameriškimi in švicarskimi pravosodnimi organi.

Zgodovina se torej ponavlja. Ponovno se je med prizorišči aretacij znašel hotel Baur au Lac v Zürichu. Pred polovico leta, pisal se je 27. maj, je v Zürichu med kongresom Fife izbruhnil velik škandal je v Zürichu med kongresom Fife izbruhnil velik škandal. Ameriški preiskovalci so v sodelovanju s švicarskimi pravosodnimi oblastmi aretirali 14 oseb, med njimi je bilo kar devet funkcionarjev krovne svetovne zveze. Dogodek je dvignil ogromno prahu in naznanil resno krizo Fife.

Že maja se je napovedovalo, da prvotne aretacije predstavljalo le vrh ledene gore. Napovedi so se izkazale za pravilne, saj so prihodnji meseci prinesli nove obtožbe in sume o nepravilnostih poslovanja v najmočnejši športni organizaciji na svetu, v kateri se pretakajo milijarde evrov. Podkupovanja, izsiljevanja, težave pri izboru gostiteljev SP 2018 in SP 2022 ter pranje denarja so vrgla temno senco na delovanje Fife, ki je za nameček ostala še brez predsednika.

Ne spreglejte