Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 1. 2019,
9.09

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

Natisni članek

Emiliano Sala Cardiff City Nantes

Sreda, 23. 1. 2019, 9.09

5 let, 3 mesece

Iskanje Emiliana Salaja in pilota

Pretresljivo zadnje sporočilo Argentinca, ki je izginil z letalom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69
Emiliano Sala | Argentinski nogometaš Emiliano Sala je bil v ponedeljek zvečer na poti iz Francije v Wales, kjer bi se moral danes priključiti svoji novi ekipi, a ga niso dočakali. | Foto Reuters

Argentinski nogometaš Emiliano Sala je bil v ponedeljek zvečer na poti iz Francije v Wales, kjer bi se moral danes priključiti svoji novi ekipi, a ga niso dočakali.

Foto: Reuters

Po 15-urni torkovi iskalni akciji, v kateri so iskali izginulo letalo, na katerem sta bila argentinski nogometaš Emiliano Sala in pilot, se reševalci bojijo najhujšega. Z upanjem na čudež in srečen konec zgodbe so se zbrali navijači Nantesa in Cardiffa ter polagali cvetje. V javnost so prišle besede, ki jih je Sala med letom zapisal v sporočilu, namenjenem družini in prijateljem. V njem je opozoril na tehnične težave letala.

Emiliano Sala
Sportal Drama na Otoku: izginilo letalo z Argentincem, za katerega so plačali 17 milijonov evrov

Lahko turistično letalo, ki je pozno včeraj iz Nantesa poletelo proti Cardiffu, je kakšnih 20 kilometrov severno od otoka Guernsey nad Rokavskim prelivom izginilo z radarja. Na krovu letala je bil tudi novi napadalec angleškega nogometnega prvoligaša Cardiffa, v Argentini rojeni Emiliano Sala, ki se je odpravljal k svojemu novemu delodajalcu.

Cristiano Ronaldo Zaslišanje Madrid
Sportal Ronaldo dvignil prah z objavo v času iskanja pogrešanega Argentinca

Zadnje sporočilo nogometaša, namenjeno družini

Emiliano Sala je opozoril na tehnične težave letala. | Foto: Reuters Emiliano Sala je opozoril na tehnične težave letala. Foto: Reuters Argentinski mediji poročajo, da je 28-letni nogometaš le malo preden je letalo izginilo z radarja preko aplikacije WhatsApp družini in prijateljem poslal pretresljivo zvočno sporočilo. "Sem na letalu, za katerega se zdi, da bo razpadlo. Letim proti Cardiffu," so argentinski mediji prenesli sporočilo Sale za najbližje v svet.

"Če v uri in pol od mene ne prejmete nobenih novic, ne vem, če bodo poslali koga, naj me išče, saj me ne bodo našli, veste. Oče, strah me je," je dodal Sala.

Vir: STA

Ni veliko upanja

Moči so pri iskanju združili tako francoski kot angleški reševalci, a prav veliko podrobnosti za zdaj še ni znanih. Na angleški strani so potrdili, da so prečesali območje, veliko skoraj 3.000 kvadratnih kilometrov, in dodali, da bi morali opaziti kakršnekoli luči iz reševalnih jopičev ali pa mobilnih telefonov.

Policija z otoka Guernsey je okoli 18. ure po slovenskem času sporočila, da so po 15-urni iskalni akciji, ki je vključevala iskanje tako z letali kot plovili, akcijo v torek ob mraku končali. V vodi so opazili več plavajočih objektov, a ne morejo potrditi, da gre za ostanke izginulega letala. Iskanje Salaja in pilota bodo nadaljevali v sredo ob sončnem vzhodu.

Ob tem so zapisali, da niso našli nobenega znaka oseb, ki sta bili na letalu. "Voda je ta čas enostavno premrzla, da bi lahko kdo v njej preživel več kot uro ali dve," je za Sky Sports dodal John Fitzgerald, vodja reševalcev.

Upanja, da bi se zgodba srečno razpletla, je malo. Najhujšega se bojijo tudi reševalci, ki bodo iskalno akcijo nadaljevali v sredo. | Foto: Reuters Upanja, da bi se zgodba srečno razpletla, je malo. Najhujšega se bojijo tudi reševalci, ki bodo iskalno akcijo nadaljevali v sredo. Foto: Reuters

Brez treninga in z mislimi pri Argentincu

Novica o izginulem letalu je močno pretresla nogometni svet. Pri Cardiffu, kamor je bil 28-letnik namenjen, so v izjavi za javnost sporočili, da so ob novici šokirani in pretreseni. Emiliana so v ponedeljek zvečer pričakovali v Walesu, v torek pa na treningu, ki so ga odpovedali.

"Lastnik Tan Sri Vincent Tan in predsednik Mehmet Dalman sta močno zaskrbljena. Naše misli so z Emilianom in pilotom letala. Molimo za pozitivne novice. Ob tem se zahvaljujemo navijačem Cardiff Cityt FC in naši celotni nogometni družini, ki nam v teh težkih trenutkih stojijo ob strani," so zapisali na uradni strani valižanskega kluba.

Privrženci Cardiff Cityja so pred štadionom polagali cvetje in sporočila s pozitivnimi mislimi. | Foto: Reuters Privrženci Cardiff Cityja so pred štadionom polagali cvetje in sporočila s pozitivnimi mislimi. Foto: Reuters

Navijači s cvetjem v Cardiffu in Nantesu

Navijači Cardiffa so ob štadion Stadion Cardiff City prinesli rože in pustili sporočila s pozitivnimi mislimi. Zgroženi so tudi pri Nantesu, za katerega je Sala igral še preteklo sredo, ko je ob porazu proti Nimesu v igro vstopil namesto Reneja Krhina. Navijači so se zbrali v središču Nantesa ter v upanju na najboljše polagali rumene tulipane in molili za Argentinca.

Emiliano Sala | Foto: Reuters Foto: Reuters

Emiliano Sala | Foto: Reuters Foto: Reuters

V središču Nantesa so se na Salaja spomnili z rumenimi tulipani. | Foto: Reuters V središču Nantesa so se na Salaja spomnili z rumenimi tulipani. Foto: Reuters

Trener Manchester Cityja Pep Guardiola je izginotje Salaja označil za grozno novico dneva, ob tem pa izrazil upanje, da bo imela zgodba srečen konec. Oglasili so se tudi pri Leicester Cityju, ki je pred meseci v tragični helikopterski nesreči izgubil lastnika. "Naše misli so pri Cardiffu," so zapisali pri angleškem prvaku 2016.

Prestavljena je tudi tekma 1/16-finala francoskega pokala med Sannoisom in Nantesom, ki bi morala biti na sporedu v sredo.

Emiliano Sala | Foto: Reuters Foto: Reuters

Na družbenem omrežju se je nekdanjega soigralca spomnil tudi Krhin. "Upamo in molimo, brat. Vemo, da si borec," je slovenski reprezentant zapisal na Instagramu.

rene krhin | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio

Kdo je Emiliano Sala?

V dresu Nantesa je odigral zadnjo tekmo v sredo, 16. januarja. Nantes je izgubil v Nimesu (0:1), Sala pa je vstopil v igro v 72. minuti namesto slovenskega reprezentanta Reneja Krhina. | Foto: Reuters V dresu Nantesa je odigral zadnjo tekmo v sredo, 16. januarja. Nantes je izgubil v Nimesu (0:1), Sala pa je vstopil v igro v 72. minuti namesto slovenskega reprezentanta Reneja Krhina. Foto: Reuters Rodil se je v Argentini in odraščal v majhnem mestecu Progreso v provinci Santa Fe. Kot otrok je oboževal angleško prvenstvo, najbolj mu je bil všeč Arsenal s francoskima zvezdnikoma Thierryjem Henryjem in Robertom Piresom. Pri 15 letih se je odločil, da bo profesionalni nogometaš. Obiskoval je mladinsko akademijo Proyecto Crecer, povezano z dvema evropskima kluboma (Mallorca in Bordeaux).

Pri 20 letih se je odpravil v Francijo. Tam je preživel večino kariere. Najprej pri Bordeauxu, kjer si je slačilnico za kratek čas delil tudi s slovenskim vratarjem Ažbetom Jugom, a ni veliko igral. Kot posojen igralec si je strelsko samozavest krepil pri Orleansu, Niortu in Caenu, leta 2015 pa je prestopil k Nantesu. Pri njem je igral do začetka letošnjega leta, ko je sklenil dogovor s Cardiff Cityjem in postal najdražja okrepitev v zgodovini valižanskega kluba, ki nastopa v angleškem prvenstvu. V ponedeljek je z letalom iz Nantesa poletel proti Walesu, nato pa je to v bližini otoka Guernsey izginilo z radarja.

Preberite še:

Robert Berić
Sportal Berić zabil, a izpadel. alarm v Parizu: Neymar obnovil poškodbo stopala
Ne spreglejte