Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2016,
16.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Krka Union Olimpija Celje Pivovarna Laško RK Gorenje Velenje HDD Telemach Olimpija HDD Sij Acroni Jesenice NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Petek, 6. 5. 2016, 16.58

6 let, 7 mesecev

Derbi: nogometni najbolj množičen in strasten, kaj pa drugi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
NK Olimpija NK MAribor derbi | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Medtem ko športni navdušenci pogledujejo proti sobotnemu večnemu derbiju, nogometnemu obračunu leta med Olimpijo in Mariborom, smo se sprehodili čez nekaj derbijev, ki jih piše slovenski šport.

Tudi če niste med gorečimi ljubitelji nogometa, ste v zadnjih dneh najverjetneje naleteli na vsaj kakšno novico, v kateri so glavno vlogo igrali nogometaši Olimpije in Maribora. Napetost pričakovanja igralcev, navijaških skupin, pa tudi povprečnih gledalcev, pred razprodanim spopadom zmajev in vijolic narašča iz minute v minuto.

V Stožicah se v soboto ob 20.15 obeta nogometni praznik, ki bo imel letos tako za gostitelje kot goste ob že tako vselej izjemno pomembnem vložku še posebej velikega. V boju za prvaka med omenjenima kolektivoma namreč že dolgo ni bilo tako vroče.

Čeprav uradno pod imenom derbi na svetu poznamo le dva športna dogodka, je beseda neuradno rezervirana za vsak obračun najmočnejših tekmecev v domala katerikoli športni ligi na svetu. Tako besedno zvezo večni derbi pri nas (ne)posrečeno pripenjamo bojem tekmecev v različnih športih.

Ob omembi večnega derbija v Sloveniji, ki na Wikipediji sicer zaobjema le tekmo med nogometno Olimpijo in Mariborom, večina najprej pomisli prav na predstave zelenih in vijoličastih. Kar zaradi globalnosti športa številka ena in navijaškega dogajanja, zato je tudi jutrišnji dvoboj razglašen za tekmo visokega tveganja, nikakor ne čudi.  

Sinonim za večni hokejski derbi – Olimpija in Jesenice. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sinonim za večni hokejski derbi – Olimpija in Jesenice. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Kljub padcu kakovosti tradicionalno v hokeju

So se pa pod najbolj tradicionalne derbije najboljših moštev lig pri nas podpisovali hokejisti. Olimpije in Jesenic, seveda. Ti (pod različnimi imeni društev) so bili trn v peti eden drugega že na polovici preteklega stoletja. Večna tekmeca pa sta tudi v desetletjih od osamosvojitve najbolj zaznamovala slovenski hokej in krojila razplet povsem na vrhu. Letos so zmaji in železarji spet sledili tradiciji in še 20. na 25 prvenstvih samostojne Slovenije končali tekmovanje na prvem in drugem mestu. Tako neraznolikega razpleta v četrtletju od osamosvojitve ne pomnimo v nobenem od večjih kolektivnih športov pri nas.

Res da bi ob večnih derbijih Ljubljančanov in Gorenjcev marsikdo zamahnil z roko, češ da je čas pravih derbijev minil, a tako igralci kot navijači vztrajajo, da rdeča in zelena kljub občutnemu padcu kakovosti hokejske igre v osiromašenem slovenskem prostoru ne gresta skupaj in nikoli ne bosta šli.

Morda je tekmovalnost med Olimpijo in Jesenicami še toliko večja tudi zaradi dejstva, da sta se vselej naslanjala eden na drugega – brez enih ni drugih, ponavljajo v obeh taborih – in večino časa igrala le v istih tekmovanjih. Na drugi strani pa je na primer Maribor v zadnjih letih zmogel pogledati mnogo širše od Olimpije in svoje velike tekme po desetletju in pol našel tudi med evropsko smetano.

Olimpiji je na  | Foto: Grega Valančič Sportida Olimpiji je na Foto: Grega Valančič Sportida

Pri enih stalnica Olimpija, pri drugih Celje

Prav igranje in posvečanje evropskim tekmecem bolj kot domačim je delno zaznamovalo tudi košarkarske derbije. Na parketu in s košarkarskim usnjem v roki je Olimpija v 90. uživala v svojih zlatih časih Evrolige, ki je razumljivo prinašala mnogo več blišča od domače lige.

V tej se je zmajem "na drugem bregu derbija" zoperstavilo lepo število klubov. Kontinuitete zgolj dveh kolektivov na vrhu, ki je prisotna v hokeju, tako v košarki ni. Družbo so jim na obračunih za prvaka med drugim delali Postojnčani in Koprčani, Polzeljani, Laščani, Domžalčani …, v zadnjem poldrugem desetletju pa so bili njihovi največji tekmeci Novomeščani. A težko je govoriti o derbiju, še toliko težje o večnem, če se nobena od ekip ne uvrsti niti v finale domačega prvenstva, kar se je lani zgodilo prvič po letu 2000.

Savinjsko-šaleški derbi je zadnje čase najbolj vroč rokometni boj pri nas. | Foto: Savinjsko-šaleški derbi je zadnje čase najbolj vroč rokometni boj pri nas.

Tudi v rokometu imamo le eno stalnico derbijev, in sicer Celjane, ki so prav tako zamenjali kar nekaj "večnih tekmecev". Če je bil nekoč osrednji igralec rokometnih derbijev ob Pivovarjih Slovan in sta se med seboj udarjala Ljubljana in Celje, so danes stvari povsem spremenjene. Po zatonu Slovana je sicer iz prestolnice prišla še ena nevarnost. Prulam je na primer leta 2002 uspelo narediti, kar pred njimi ni uspelo Kozini, Velenju in Slovenj Gradcu: prekinili so desetletno vladavino Celjanov.

V zadnjih letih pa imata glavno besedo na rokometnih derbijih v domačem prostoru soseda Celje in Velenje, ob dvobojih katerih srce najbolj zaigra v savinjsko-šaleški regiji.

Ne spreglejte