Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
23. 3. 2017,
17.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

Darren Fletcher Roy Keane Alex Ferguson Manchester United West Bromwich Albion

Četrtek, 23. 3. 2017, 17.30

6 let, 7 mesecev

Darren Fletcher: za navijače je bil grdi raček, za ekipo pa suho zlato

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Darren Fletcher | Foto Reuters

Foto: Reuters

Darren Fletcher, kapetan škotske nogometne reprezentance, zaradi svojega načina igre nikoli ni bil deležen toliko pozornosti, kot bi si je zaslužil, a sam si s tem ne beli glave. V očeh mnogih je še zdaj vzorčni primer velikega vodje in pravega profesionalca, med njimi pa sta tudi legendarni Irec Roy Keane in nekdanji trener Manchester Uniteda Alex Ferguson.

Kvalifikacijska tekma za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji med Škotsko in Slovenijo bo v nedeljo v Glasgowu ob 20.45.

Zdaj 33-letni izkušeni Škot je svoje prve nogometne korake naredil v Hutchison Valeju na Škotskem in v ekipi Tynecastle Boys Club, tam pa so ga hitro odkrili skavti velikega Manchester Uniteda in ga z 11 leti pripeljali na Old Trafford.

Njegov talent ni bil sporen, in če bi to dovoljevala pravila, bi leta 2000 postal najmlajši debitant rdečih vragov. Njegov debi za njegov sanjski klub – tudi zaradi poškodb – se je tako prestavil za skoraj tri leta. Marca 2003 se je zgodil v ligi prvakov, ko je v igro vstopil namesto Davida Beckahama proti Baslu, le teden kasneje pa mu je rojak na klopi Uniteda Alex Ferguson namenil nekaj minut tudi na tekmi proti Deportivu.

Njegova prva prava sezona pri Unitedu je bila sezona 2003/04, ko je zbral 35 nastopov. Postal je pomemben člen sredine rdečih vragov in nogometaš, ki ga je zaradi marljivosti in delavnosti še posebej cenil ravno legendarni Ferguson.

Oče se ni motil

V najstniških letih je zabaval ljudi, a njegov oče nad tem ni bil navdušen. | Foto: Reuters V najstniških letih je zabaval ljudi, a njegov oče nad tem ni bil navdušen. Foto: Reuters

"Pisalo se je leto 1999, star sem bil 15 let, ko sem na enem izmed pokalov škotskih šol dosegel veliko zadetkov in navduševal gledalce. Kazal sem jim, kaj znam in razne trike, a oče po tekmi ni bil zadovoljen. 'Nisi se vračal v obrambo, nisi garal. Če boš tako nadaljeval, ne boš nikoli nogometaš. Ko dobiš žogo, jo podaj naprej. Ti si ekipni nogometaš,' mi je dejal in mi dal misliti. Zmagali smo s 5:0, oče pa mi je med vrsticami dejal, da sem najslabši na svetu. Zdaj lahko rečem, da so njegove besede imele pomen," je pred časom za britanski DailyMail zanimivo prigodo z začetkov svoje kariere opisal Fletcher. Očetovega vodila se je držal pri Unitedu.

"Spomnim se, da me je Fergie pošiljal na desno krilo, a hitro smo videli, koliko je ura. Ronaldo je videl le napad in ni niti pomislil, da bi se vrnil v obrambo, zato sem to namesto njega počel jaz. Tekel sem nazaj, trdo delal v obrambi in počel, kar mi je bilo rečeno," je Škot hitro vedel, kje je njegovo mesto in kje bo najbolj koristen.

Besede Keana so mu ogromno pomenile

"Igral sem z velikimi imeni. Učil sem se od nogometašev, kot sta Roy Keane in Paul Scholes. Pri takih zvezdah moraš vedeti, kaj je tvoja naloga, in res sem trdo delal za ekipo, kar so opazili tudi drugi. 'Če boš še naprej tekel namesto mene, bom lahko igral še deset let,' mi je na dušo popihal Kean. Ne morete si predstavljati, koliko so mi njegove besede pomenile. Še zdaj mi. S Keanom sva se velikokrat tudi sprla, a bil je pošten, če sem kaj delal narobe, mi je to povedal in obratno. Rad sem ga imel, še zdaj ga imam," je dodal Fletcher, ki je za Manchester United med letoma 2003 in 2015 zbral več kot 300 nastopov in osvojil 12 lovorik.

Leta 2008 so mu odkrili nadvse neprijetno bolezen, a se trmasti vezist ni predal. | Foto: Reuters Leta 2008 so mu odkrili nadvse neprijetno bolezen, a se trmasti vezist ni predal. Foto: Reuters

Bolezen, ki bi ga skoraj stala kariero

Najbrž bi bila ta številka še višja, če ne bi imel Fletcher veliko težav tudi z zdravjem. Leta 2008 so mu odkrili avtoimuno bolezen črevesja, imenovano ulcerozni kolitis. Gre za bolezen, ki ti močno oteži normalno življenje (driska, kri v blatu, zmanjšan apetit, hujšanje, vročina …), zato jo je soigralcem prikrival skoraj tri leta. Zanjo so vedeli le njegovi zdravniki, družina in Ferguson.

"Med najhujšimi dnevi sem moral na stranišče tudi po 30-krat, ob tem pa sem izgubil še veliko krvi. Simptomi pri tej bolezni niso taki, da bi jih lahko mirno delil z vsemi, zato sem vse skupaj skušal skrivati. Zelo težko si je bilo vedno znova izmisliti, zakaj me ni na treningu, zakaj sem videti bolan in zakaj moram tolikokrat na stranišče. Lagal sem ljudem, ki sem jih imel rad. Spomnim se, da je bil, ko so mi odkrili bolezen, to zame šok, kako tudi ne. Bil sem profesionalni nogometaš v premier league, igralec Manchester Uniteda, počutil sem se nedotakljivega," je boj s hudo boleznijo opisal Škot.

Bo Slovenija v nedeljo v Glasgowu premagala Škote?

  • Da.
    69,08 %
    382 glasov
  • Ne.
    15,37 %
    85 glasov
  • Tekma se bo končala z remijem.
    15,55 %
    86 glasov
Oddanih 553 glasov

Fletcher se je na Hawthorns preselil februarja 2015 na lastno željo, saj je želel igrati. WBA ga je sprejel z odprtimi rokami in ga takoj postavil za kapetana.  | Foto: Reuters Fletcher se je na Hawthorns preselil februarja 2015 na lastno željo, saj je želel igrati. WBA ga je sprejel z odprtimi rokami in ga takoj postavil za kapetana. Foto: Reuters

Ni bilo zagotovila

A ko je bolezen napredovala, so pri Manchester Unitedu konec sezone 2010/11 o vseh zdravstvenih težavah Fletcherja obvestili tudi javnost. Fletcher je nato izpustil zadnja dva meseca sezone, po vseh neuspelih dietah in različnih terapijah pa se je januarja 2013 odločil za operacijo.

"Zdravniki so mi dejali, da ni nobenega zagotovila, da bo operacija uspela, a ni mi preostalo nič drugega. Če sem želel še kdaj početi tisto, kar sem tako rad počel, nisem imel izbire. Bil sem trmast in najbrž je tudi to pripomoglo k temu, da sem ozdravel," je po operaciji dejal Fletcher, ki je za rdeče vrage znova nastopil decembra istega leta.

Vse lovorike Manchester Uniteda:

Premier league: 2007, 2008, 2009, 2011
Pokal FA: 2004
Angleški ligaški pokal: 2009, 2010
Angleški superpokal: 2007, 2008, 2010
Liga prvakov: 2008
Svetovno klubsko prvenstvo: 2008

Škotski kapetan bo v nedeljo že 79. oblekel dres z državnim grbom. | Foto: Reuters Škotski kapetan bo v nedeljo že 79. oblekel dres z državnim grbom. Foto: Reuters

Zdaj kapetan Škotske in WBA

Škot ni več čutil posledic zahrbtne bolezni, počasi je spet pridobil težo, priložnosti pa po upokojitvi Fergusona na svojo žalost ni več dobil veliko.

V zadnjih dveh sezonah pri Unitedu je odigral le 30 tekem, februarja 2015 pa so ga na njegovo pobudo rdeči vragi prodali WBA, kjer je takoj dobil vlogo kapetana, ki jo vrhunsko opravlja še danes.

V slabih treh sezonah je za klub iz West Bromwicha odigral kar 88 tekem in dosegel tudi šest zadetkov, kar je za nogometaša, ki so mu pred štirimi leti dejali, da ne bo več igral, hvalevreden dosežek.

Fletcher opravlja vlogo kapetana tudi v škotski izbrani vrsti. V nedeljo bo neutrudni Fletcher dres Škotske že 79. oblekel ravno proti Sloveniji.


Vse o tekmi s Škotsko:

Ne spreglejte