Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
16. 3. 2017,
12.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

8

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Luka Zahović Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak Škotska

Četrtek, 16. 3. 2017, 12.25

6 let, 6 mesecev

Seznam slovenskih reprezentantov za tekmo s Škotsko

Katanec ni vpoklical Zahovića. Pojasnil je, da ne sovraži nikogar.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,78

8

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je razkril karte za kvalifikacijsko tekmo za SP 2018 s Škotsko. Slovenija bo v Glasgowu gostovala 26. marca. Selektor na seznam ni uvrstil najboljšega strelca 1. SNL Luke Zahovića. Iz slovenskega prvenstva je vpoklical tri igralce. Dva iz Domžal, enega iz Maribora.

Selektor o Škotski:

Slovenska izbrana vrsta je v kvalifikacijah za SP 2018, ki ga bo gostila Rusija, še nepremagana. Najprej je remizirala z Litvo (2:2), nato doma premagala Slovaško (1:0) in remizirala s favoritinjo skupine Anglijo (0:0), jesenski del pa sklenila z dragoceno zmago na Malti (1:0).

Selektor Srečko Katanec je predstavil seznam kandidatov, ki se bodo v ponedeljek zbrali na Brdu pri Kranju in začeli priprave na pomembno gostovanje v Glasgowu.

Katanec: Vpoklicani igralci so primernejši od Zahovića

Na seznamu ni Roka Kronavetra, ki si je v sredo poškodoval gleženj, izostalo je tudi ime mladega napadalca Maribora Luke Zahovića, prvega strelca Prve lige Telekom Slovenije.

Bi moral selektor Srečko Katanec vpoklicati Luko Zahovića za tekmo s Škotsko?

  • Ne.
    45,58 %
    624 glasov
  • Da.
    54,42 %
    745 glasov
Oddanih 1369 glasov

"Luka se zelo lepo razvija. Dosegal je zadetke v slovenski ligi, nato odšel v tujino (Heerenveen, op. p.), kjer jih žal ni, in prišel nazaj v Slovenijo, kjer jih spet daje. Želel bi le, da me nehate postavljati v tak položaj, ko izbiram igralce. Ne sovražim nikogar. Moje delo je specifično. Igralca skušam analizirati po tem, kaj dela na igrišču. Ugotavljam, ali je na določeni tekmi primeren za reprezentanco ali ne. Ne bom pa klical igralca zato, da bom všeč novinarjem ali komu drugemu. Odločitev je taka. Stojim za tem, da so igralci, vpoklicani za tekmo na Škotskem, primernejši od Luke Zahovića," je pojasnil selektor slovenske reprezentance.

Selektor o Luki Zahoviću in slovenskih napadalcih:

Seznam Slovenije za tekmo s Škotsko:
Vratarji: Vid Belec (Carpi, Italija), Jan Koprivec (Anorthosis Famagusta, Ciper), Jan Oblak (Atletico Madrid, Španija)
Branilci: Boštjan Cesar (Chievo, Italija), Bojan Jokić (Ufa, Rusija), Boban Jović (Bursaspor, Turčija), Luka Krajnc (Frosinone, Italija), Miha Mevlja (Rostov, Rusija), Miral Samardžić (Akhisar Belediyespor, Turčija), Aljaž Struna (Palermo, Italija), Andraž Struna (Hearts, Škotska), Matija Širok (Domžale)
Zvezni igralci: Valter Birsa (Chievo, Italija), Matic Črnic (Rijeka, Hrvaška), Kevin Kampl (Bayer Leverkusen, Nemčija), Rene Krhin (Granada, Španija), Jasmin Kurtić (Atalanta, Italija), Žan Majer (Domžale), Nik Omladič (Eintracht Braunschweig, Nemčija), Benjamin Verbič (Köbenhavn, Danska), Miha Zajc (Empoli, Italija)
Napadalci: Robert Berić (St. Etienne, Francija), Roman Bezjak (Rijeka, Hrvaška), Josip Iličić (Fiorentina, Italija), Milivoje Novaković (Maribor)

Ne more vpoklicati Zahovića, da bo na treningu igral na levem boku

Srečko Katanec bo treninge pred srečanjem v Glasgowu začel v ponedeljek. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Srečko Katanec bo treninge pred srečanjem v Glasgowu začel v ponedeljek. Foto: Urban Urbanc/Sportida Selektor Katanec je po analizi tekmeca ugotovil, da bo tekma na Škotskem izredno specifična. "Verjetno ne bomo imeli toliko posesti. Ne bomo dominantni, ampak se bomo zelo borili. Veliko bo skokov, dvobojev za žogo, marsičesa," je napovedal Ljubljančan, ki se bo na slovenski klopi prvič pomeril s Škoti.

Spoznal je, da igralni profil Zahovića ni najprimernejši za srečanje, ki njegove izbrance čaka 26. marca. Omenil pa je tudi težavo, saj bi moral, če bi vpoklical še prvega strelca 1. SNL, na seznamu odstraniti enega izmed napadalcev, ki so prisotni na seznamu od začetka kvalifikacij. 

"Igralce kličem po igralskih mestih. Glede napadalcev imam srečo. Zadovoljen sem, da so se konec tedna med strelce vpisali Novaković, Berić in Bezjak. Izredno sem vesel zanje. Vesel sem tudi za Luko Zahovića. Spremljam ga, kako daje gole. Dosega jih pod določenimi pogoji. Potrebna je analiza, kako močna je slovenska liga in na kaki ravni se dajejo goli. To so moje analize. Potem analiziram še tekmo, ali bi prišel igralec v poštev za določeno tekmo ali ne. Vedno je bilo tako, da imam nekoga, ki ga pokličem za določeno igralno mesto, v mislih, da bo začel tekmo. Bolj ali manj. Seveda pa so specifični pogoji, ko imam na določenih igralnih mestih dva igralca, pa ne igrata, drugih pa nimam na voljo. Potem ju moram vpoklicati. Ne morem pa vpoklicati Luke Zahovića, da ga bom na treningu dajal na levi bok. Potem nimam z njim kaj početi in trening ne bo imel smisla, fantje pa ne bodo pripravljeni za tekmo," je pojasnil nekdanji nogometaš Olimpije, zagrebškega Dinama, beograjskega Partizana, Stuttgarta in Sampdorie.

Luka Zahović bo moral na prvi vpoklic v člansko izbrano vrsto še malce počakati. | Foto: Sportal Luka Zahović bo moral na prvi vpoklic v člansko izbrano vrsto še malce počakati. Foto: Sportal

Katanec o Kamplu: Bomo videli, ali bo sploh prišel

Kevin Kampl je v sredo remiziral pri Oblakovem Atleticu in izpadel iz lige prvakov. | Foto: Reuters Kevin Kampl je v sredo remiziral pri Oblakovem Atleticu in izpadel iz lige prvakov. Foto: Reuters V izbrani vrsti bo prvič po gostovanju v Litvi (2:2) Kevin Kampl, ki je v sredo v ligi prvakov izpadel proti Oblakovemu Atleticu. Dvoboj je spremljal tudi selektor, ki ni bil najbolj navdušen nad predstavo Bayerja. S Kamplom je v zimskem premoru opravil sestanek na štiri oči.

"Je na spisku in bo prišel na zbor. V bistvu bomo videli, ali bo sploh prišel. Moral bi priti, a me v življenju ne more nič več presenetiti," se je nasmehnil Katanec, ki je jeseni že vpoklical zveznega igralca iz Solingena za dvoboj na Malti, a se je nato zvezdnik Bayerja poškodoval.

"Fantje se bodo z njim pogovorili. Glede Kampla ne vidim nobenih težav," je na kratko odgovoril na vprašanje, ali bi lahko jesenski zaplet, ko je Kampl zaradi utrujenosti nepričakovano odpovedal sodelovanje in razočaral soigralce, vplival na njegovo vlogo v izbrani vrsti.

Selektor o Kamplu:

Škofjeločan Jan Oblak je blestel v vratih madridskega velikana. Bo tudi 26. marca na Škotskem, kjer bo Slovenija branila visoko drugo mesto, v kvalifikacijski skupini?

Ni mu jasno, kako so lahko Škoti na zadnji tekmi izgubili z 0:3

Na seznamu sta se znašla tudi nogometaša Domžal Matija Širok in Žan Majer, ki sta selektorja o svojih sposobnostih prepričala na januarski reprezentančni akciji v Abu Dabiju. Poleg njiju bo na Škotskem barve 1. SNL zastopal še izkušeni napadalec Maribora Milivoje Novaković.

Škoti bodo 26. marca računali na podporo glasnih in zvestih navijačev. Veliko privržencev bo imela tudi slovenska reprezentanca. V Glasgow naj bi se po podatkih NZS odpravilo okrog 700 slovenskih navijačev. | Foto: Vid Ponikvar Škoti bodo 26. marca računali na podporo glasnih in zvestih navijačev. Veliko privržencev bo imela tudi slovenska reprezentanca. V Glasgow naj bi se po podatkih NZS odpravilo okrog 700 slovenskih navijačev. Foto: Vid Ponikvar

Ponovno sta v izbrani vrsti združena brata Struna. Andraž Struna redno igra na Škotskem, kjer nosi dres Heartsa, tako da bo pomemben vir informacij, s katerimi bo slovenska nogometna reprezentanca skušala doseči načrtovani cilj, in sicer pozitiven rezultat v Glasgowu.

"Na Škotsko gremo s ciljem, da odigramo dobro tekmo. Čaka nas zahteven tekmec. Ogledal sem si veliko tekem Škotske. So agresivni, dobri, ustvarjajo si priložnosti. Ni mi jasno, kako so lahko na zadnji tekmi izgubili z 0:3. Tega si niso zaslužili. Upam, da tudi proti nam ne bodo dosegli zadetka. Vemo, kaj nas čaka. Škoti to tekmo doživljajo kot zadnjo, na kateri še lahko ujamejo priključek z vrhom, če hočejo osvojiti drugo mesto," je o slovenskem tekmecu povedal Katanec.

S kom se bo pomerila Slovenija do konca kvalifikacij za SP 2018?

26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017Slovenija – Škotska
Ne spreglejte