Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Petek,
13. 11. 2015,
12.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Inna Beguš Dolgun rokomet nogomet Slovenija Ukrajina kvalifikacije Olimpija

Petek, 13. 11. 2015, 12.31

8 let

Članica treh reprezentanc, tudi slovenske, ki bo pred TV v opoziciji (video)

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bila je rokometašica Olimpije, Krima, slovenske in ukrajinske reprezentance. Zdaj je Inna Beguš Dolgun profesorica športne vzgoje, žena in mama dveh sinov. Na prvi tekmi bo 2:1 za Ukrajince, pravi.

Naj se sliši oziroma prebere še tako neznansko zapleteno, a tako pač je. Inna Beguš Dolgun je rusko govoreča Ukrajinka s slovenskim državljanstvom, ki je odrasla v Kijevu, rojena pa je bila v Kirgiziji.

V svoji karieri je igrala za tri reprezentance. Kot mladinka je bila svetovna prvakinja s Sovjetsko zvezo, na velikih tekmovanjih je pela tako pod ukrajinsko kot slovensko zastavo. Rokometnemu udejstvovanju je piko postavila leta 2002, sezono po tem, ko je s Krimom osvojila ligo prvakinj. Pozneje je čas in energijo posvečala mladim rokometašicam, v zadnjih letih pa je postala del šolskega sistema. Nestrpno že čaka prvo tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo med Ukrajino in Slovenijo.

Žlahtna tradicija

"Ljudje v Ukrajini imajo radi nogomet. Tudi zaradi dolgoletne tradicije, ki izhaja še iz časov Sovjetske zveze. Kijevski Dinamo je bil zelo močan klub. Tudi ukrajinska reprezentanca je že sodelovala na svetovnem prvenstvu in prišla v četrtfinale. V Ukrajini je dobra nogometna šola, kakovostni strokovnjaki kot na primer Valerij Lobanovski Ti tekmi v Ukrajini precej odmevata," je soproga rokometnega trenerja Roberta Beguša prepričana, da dogajanje izpred 16 let, ki je imelo za Ukrajince prav tak pečat razočaranja kot za Slovence čarobnosti, ni pozabljeno.

Hotel in Ševčenko

"Ker imajo Ukrajinci slabe izkušnje s Slovenijo, ki jih je izločila pred 16 leti, bodo še bolj zagreti in motivirani," meni ob obveznem dodatku, da je Slovenija tedaj dobila tudi poljub sreče.

Tudi pri Inni so spomini na tiste novembrske dni leta 1999 še kako živi.

Ko je bila ukrajinska reprezentanca v Ljubljani, sta ekipo z možem celo obiskala v hotelu.

V strokovnem štabu izbrane vrste je bil namreč Innin profesor s fakultete Ruslan Volčanski. "Spomnim se, da sva na recepciji srečala Andreja Ševčenka," pripomni Robert.

Ukrajina ima sicer izvrstne nogometaše. A igralca takšnega kalibra, kot je bil njen več kot prepričljivi rekorder po golih (48) in nastopih (111), ta generacija preprosto nima.

"Lepo je imeti zvezdnike, ampak včasih tudi moteče. Ker ni izrazitega zvezdnika, bo morda res vsak igralec dal največ, kar lahko. Mislim, da se bo še bolj pokazala ekipa, ne bo šlo v slogu: ah, saj imamo Ševčenka in nas bo že on rešil, ko bo treba," zametke morebitne slovenske brezbrižnosti v tem smislu (po)tepta Dolgunova.

Skrajno patriotski Lvov

Pred 16 leti Kijev, zdaj Lvov. Kakšna je ali bo razlika? "Mislim, da je to politična odločitev. Znano je, da je Lvov 'zahodno' mesto. Vzhod Ukrajine je usmerjen prorusko, središče je 'ukrajinsko', zahodni deli države pa so ekstremno desničarski. Ponekod je zahod precej nacionalističen, skrajno patriotski. V času Sovjetske zveze so povsod govorili ruščino, tam pa striktno ukrajinščino. V drugih mestih na zahodu so bili bolj strpni. V Lvovu pa se v trgovini prodajalka z nami sploh ni želela pogovarjati po rusko. Jasno je dala vedeti, da nismo dobrodošli. Takšni, verjamem, niso vsi ljudje," z lastno izkušnjo postreže nekdanja zvezdnica.

Za koga bo navijala, je povsem jasno. Čeprav bo v opoziciji v primerjavi s tremi četrtinami družine: "V manjšini sem, ne smem navijati naglas, sicer me bodo vsi napadli."(smeh) In njena napoved? 2:1 na prvi tekmi, na evropskem prvenstvu pa Ukrajina.

Ne spreglejte