Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 3. 2020,
18.04

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

6

Natisni članek

Euro 2020 Aleksander Čeferin UEFA

Torek, 17. 3. 2020, 18.04

4 leta, 1 mesec

Predsednik Uefe po prestavitvi evropskega prvenstva za eno leto

Čeferinovo pismo po najtežji odločitvi, ki jo je sprejel

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,41

6

Aleksander Čeferin | Foto Reuters

Foto: Reuters

"Prestavitev Eura pomeni velik strošek za Uefo. Žrtvovali smo največ," je v odprtem pismu, s katerim je nagovoril javnost po prestavitvi letošnjega evropskega prvenstva v nogometu za eno leto, zapisal predsednik krovne evropske nogometne organizacije Uefe Aleksander Čeferin.

Uefa 2020 Euro Koronavirus
Sportal Obeta se nenavadno poletje. Euro prestavljen, predsednik NZS pojasnjuje!
nogomet ženske
Sportal Uefa preložila tudi ženski EP 2021

Epidemija koronavirusa je zamrznila ves svet in tudi športno dogajanje predvsem v Evropi. Skoraj vsa nacionalna nogometna prvenstva so ustavljena, liga prvakov, ki bi se morala s tekmama osmine finala lige prvakov nadaljevati prav danes, prav tako, seveda pa podobno pomeni tudi za vsa preostala tekmovanja v okviru Evrope.

Že takoj za tem, ko so začeli odpovedovati nogometne tekme po vsej Evropi, predvsem pa po tem, ko je koronavirus zaustavil tudi dogajanje v elitnih evropskih tekmovanjih, se je marsikdo vprašal: "Kaj bo z Eurom?" In bil ob tem precej pesimističen.

Po današnji videokonferenci, po kateri so z Uefe po pogovorih s predstavniki 55 članic evropske nogometne zveze, združenjem evropskih klubov (ECA) in mednarodnim združenjem profesionalnih nogometašev (FIFPro) sporočili, da je evropsko prvenstvo 2020 prestavljeno na leto 2021, je jasno, da je bil pesimizem upravičen.

Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

Prestavitev dogodka, ki Uefi ob ligi prvakov prinaša največ denarja, je za krovno evropsko nogometno organizacijo seveda velik udarec, ki so se ga vodilni ljudje evropskega nogometa odločili sprejeti tudi zaradi tega, da bi lahko sprostili termine za izpeljavo trenutno mirujočih domačih prvenstev nacionalnih nogometnih zvez, medtem ko odločitve o ligi prvakov in ligi Europa še niso sprejeli.

Po tako pomembni odločitvi se je s pismom za javnost javil tudi Aleksander Čeferin, ki se spopada z največjim izzivom, odkar je septembra leta 2016 zasedel vrh najbogatejše športne organizacije na svetu.

Kaj je v pismu zapisal Aleksander Čeferin?

Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters "Zdravje navijačev, zaposlenih in igralcev mora biti naša glavna prioriteta, zato smo pri Uefi ponudili vrsto možnosti, ki bi omogočala nacionalnim prvenstvom, da se varno končajo. Ponosen sem na odziv svojih nogometnih kolegov iz vse Evrope. Odločitev smo sprejeli v duhu sodelovanja, saj smo se vsi zavedali, da bomo morali za želene cilje nekaj žrtvovati.

Pri tem je pomembno, da je Uefa kot vladajoč organ v evropskem nogometu vodila proces in sprejela največjo žrtev. Prestavitev Eura 2020 pomeni velik strošek za Uefo, vendar pa bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi še naprej zagotavljali financiranje in razvoj nogometa v vseh 55 članicah zveze. Rdeča nit procesa in sprejemanja odločitve je bila, da namenu dajemo prednost pred dobičkom.

Nogomet je sila, ki dviguje ozračje v družbi. Misel na to, da bi se nogometni festival odvijal na praznih štadionih in z opuščenimi navijaškimi conami, je bila preveč moreča. Na takšen način nismo želeli proslaviti 60-letnice tekmovanja.

Rad bi se zahvalil ECA, evropskim ligam in FIFPro za izjemno delo in sodelovanje. Iz dna srca bi se rad zahvalil vsem 55 nacionalnim zvezam in svojim kolegom iz tehničnega odbora, ki so pomagali s svojo podporo in pametnimi odločitvami. V prihodnjih tednih bomo dodelali vse podrobnosti, vendar pa smo se dogovorili o osnovnem načelu in to je velik korak naprej. Vsi smo pokazali, da znamo biti odgovorni. Pokazali smo solidarnost in enotnost. Namen pred dobičkom. To nam je danes uspelo." 

Aleksander Čeferin
Sportal Nočna mora za Čeferina in Uefo, Olimpija do naslova Slovenije za zeleno mizo?
Ne spreglejte