Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
9. 9. 2012,
22.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slaviša Stojanović Aleksander Čeferin

Nedelja, 9. 9. 2012, 22.29

8 let

Čeferin zaupa selektorju: Ni še vse izgubljeno

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ko je krovna nogometna zveza za selektorja izbrala Slavišo Stojanovića, mu je dala vedeti, da bo neudeležba na SP 2014 enačena z neuspehom. Predsednik NZS po porazu s Švico ostaja optimist.

Slovenija je dočakala tudi to, da je kvalifikacije za veliko tekmovanje začela s porazom. Prvi selektor, ki se je podpisal pod rezultatsko neuspešno poglavje, je postal Slaviša Stojanović. Njegove izbrance so v Stožicah z dvema izrednima udarcema z razdalje razorožili Švicarji in nogometno Slovenijo spravili v slabo voljo. Je nezadovoljen tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS)? ''Ne. Smo pravzaprav optimisti. Fantje so odlično igrali, le z nekaj napakami, ki jih bo treba odpraviti. Če bi Matavž zadel za 1:1, bi bilo drugače. Ne vem ... Dve najbolj perspektivni ekipi po mnenju evropskih strokovnjakov sta Švica in Belgija. Z obema smo se enakovredno kosali, odziv medijev pa je bil negativen. Moramo se zavedati, da smo bili v petek popolnoma enakovredni, da so Švicarji trikrat streljali v okvir vrat ter dosegli dva gola. Shaqirija že dolgo ni nekdo ustavil tako kot so ga naši. Proti Nemčiji in Hrvaški se je poigraval s tekmecem, Jokić pa ga je popolnoma ustavil. Švicarji so letos premagali Nemčijo in Hrvaško. Kdor bo rekel, da so bile to prijateljske tekme, mora priznati tudi to, da so na SP 2010 edini premagali Španijo, ki se je nato sprehodila do naslova. Tehnično gledano obstaja pač vedno največja možnost, da izgubiš z najboljšimi,'' je Aleksander Čeferin pohvalil Švicarje, jih oklical za prve favorite skupine, upe Slovencev na preboj med najboljše pa še zdaleč ni odpisal. Dodal je, da smo Slovenci prehitro nezadovoljni, nekateri mediji pa včasih prehitro kritični. ''To je bila šele prva tekma. Tudi v prejšnjem ciklusu smo izgubili s Severno Irsko, pa bili še do predzadnje tekme v igri za EP, tako da ni še vse izgubljeno,'' je ponazoril primer. A dejstvo je, da se minuli kvalifikacijski ciklus, reprezentanco je vodil še Matjaž Kek, ni končal z rezultatom za pozitivno oceno.

Take enostosti še ni bilo

V nedeljo se je odpravil na Brdo pri Kranju in obiskal reprezentanco. Kar je videl in po sproščenem pogovoru tudi slišal, ga je navdalo z optimizmom. ''Fantje se zavedajo, kaj je narobe. Na Norveško se odpravljajo enotno in optimistično. Take enotnosti med vodstvom, igralci in strokovnim štabom doslej še ni bilo. Najlažje se je veseliti po uspehu, pravi človek pa je tisti, ki se zna pobrati po porazu. Sem optimist, saj imamo realne možnosti za dober rezultat na Norveškem. Imamo popravni izpit, zaupam vodstvu in igralcem,'' je optimističen pred odhodom v Oslo. Stojanovićeva zasedba se bo v Skandinavijo odpravila v ponedeljkovih jutranjih urah, z njo bo odpotoval tudi predsednik. ''Za Norveško imam dober občutek, sposobni smo jo premagati,'' je prepričan v prekinitev negativne skandinavske tradicije.

Slovenski reprezentanci ne cvetijo rožice. Če bi ostala praznih rok še na Norveškem, bi pritisk pred oktobrskim nadaljevanjem ušel mejam normale.

''Fantje za zdaj ne čutijo pritiska. Bolj so jezni nase, ker niso izkoristili tisto, kar je bilo treba. So pa zadovoljni, ker niso bili razbiti, ponižani ali razigrani. Dokazali so, da lahko igrajo s čisto vsakim na svetu. Selektor je jezen edino nase, zaradi kake odločitve. Na igralce ni, saj smo na igrišču parirali Švicarjem'' brani nogometaše in selektorja. Po tekmi z Italijo so prišle na dan kritike, da je premalo tvegal in da bi lahko pri svojih odločitvah v izbrano vrsto privabil tudi nekaj mladih kandidatov. Morda bi to tudi dočakali, če 24 ur pred srečanjem v Stožicah ne bi mlada reprezentanca odigrala odločilnega srečanja za ohranitev upanja o EP 2013. ''Selektorja imata sklenjen tihi dogovor, da Stojanović ne jemlje Kavčičevih kandidatov. Pač tistih, na katere ne računa do te mere, da bi imeli resnejšo vlogo. Ni prav, da bi reprezetnanca vpoklicala tiste, ki bi nato sedeli na klopi ali pa na tribuni. Tako je bilo tokrat, ker sta bili tekmi terminsko skupaj, drugače pa ima Slaviša vedno prednost. Kakor mi je znano, bo sedaj, ko je konec kvalifikacij za mlade, povabil vsaj dva do tri Kavčičevih igralcev,'' je nakazal dodaten zasuk selektorja k pomladitvi članske reprezentance.

Ne spreglejte