Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
20. 10. 2015,
18.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Branko Ilić Jan Oblak Jan Oblak Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zlatan Ibrahimović Real Madrid Manchester City Atletico Madrid PSG Manchester United Wolfsburg Sevilla Juventus

Torek, 20. 10. 2015, 18.55

8 let

Borijo se za življenje, Nemci pa jim še grozijo

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred nami je prvi dan zadnjega kroga rednega dela lige prvakov, kjer pa je v skupinah A, C in D, kar zadeva potnike v osmino finala, že vse jasno. Vroče in napeto bo le v skupini B.

Real si je v skupini A že zagotovil prvo mesto, saj je edinega resnega tekmeca PSG premagal in z njim remiziral, tako da mu tudi morebitni poraz proti Malmöju ne more vzeti najboljšega izhodiščnega položaja. A ta se verjetno ne bo zgodil, saj bodo galaktiki tudi na zadnji tekmi skušali zmagati in si pridobiti še dodatne simpatije svojih navijačev, ki so jih izgubili predvsem po sramotnem porazu na el clasicu. Trener Rafa Benitez bo spočil vratarja Keylorja Navasa, Garetha Bala in Luko Modrića, medtem ko bo kandidat za zlato žogo Cristiano Ronaldo zagotovo v prvi postavi in skušal Švedom zabiti kar se da veliko zadetkov. Portugalec je že zdaj s sedmimi zadetki najboljši strelec tega tekmovanja.

"Dobili smo zadnja štiri srečanja in hočemo nadaljevati v tem ritmu. Polčas proti Getafeju je bil eden najboljših v tej sezoni, upam, da to predstavo ponovimo čim večkrat. Čustveno nam tekma ne pomeni veliko, saj smo si že zagotovili prvo mesto v skupini," prav trener Reala Rafa Benitez.

O ničemer ne bo odločala niti tekma v Parizu, saj so mesta, če ne bo čudeža, že razdeljena. Parižani so zacementirani na drugem mestu, Šahtar pa je z eno nogo in pol že na tretjem mestu. Ne gre verjeti, da bi se v Madridu lahko zgodilo kaj presenetljivega. Če izgubita tako Šahtar kot Malmö, bo tretje mesto pripadlo Ukrajincem.

Kdo se bo smejal in kdo jokal: vajeti ima vsak v svojih rokah

Če je v skupini A že vse odločeno, pa je drugače v skupini B. Tukaj je mogoče še prav vse. Po žrebu skupin prvi favorit za osvojitev prvega mesta Manchester United bo v Wolfsburgu lovil zmago, saj bi mu ta zagotovila napredovanje in s tem tudi prvo mesto v skupini. V primeru remija in zmage PSV bi padel v ligo Europa, kar bi bila nova klofuta za četo Louisa van Gaala.

Nizozemec zagotavlja, da ga v Nemčiji zanimajo le tri točke. "Zelo pomembno je, da klub, kot je Manchester United, nadaljuje igranje v tem tekmovanju. Igralci želijo vsem dokazati in pokazati, da so tega več kot sposobni. Smo ekipa, ki lahko zmaga na vseh gostovanjih, a to bo treba dokazati tudi na igrišču. V zadnjem času nam manjka tista pika na i, upam, da nam bo tokrat v napadu bolj steklo. Treba bo zadeti in se nikakor ne zanašati na tekmo v Eindhovnu," meni van Gaal, ki v Nemčijo ni pripeljal dveh pomembnih mož. Doma sta ostala kapetan Wayne Rooney in Morgan Schneiderlin, še kako pa pogreša "tekača" Anderja Herrero, kar se pozna tudi pri igri.

"Ne čutimo pritiska, veselimo se tekme. Ne bomo igrali na remi, hočemo zmago, ki bi nam zagotovila zgodovinski uspeh – napredovanje v izločilne boje. Z vsemi se lahko merimo, tudi z Manchester Unitedom. Paziti bomo morali na veliko stvari, a enako velja za United, če noče biti razočaran," je odločen in samozavesten trener volkov Dieter Hecking.

Še kako pomembna tekma čaka tudi PSV. Ta lahko v primeru visoke zmage nad ruskim CSKA in ob remiju v Nemčiji skoči celo na prvo mesto, lahko pa tudi konča evropska tekmovanja. Če bi Rusi, ki imajo po prikazanem celo manj točk, kot so si jih zaslužili, premagali nizozemske prvake, bi sami odšli v ligi Europa, Nizozemci pa bi se poslovili. A PSV doma ne izgublja prav pogosto.

Atleticu za prvo mesto zadostuje le zmaga

V slovenski skupini C sta potnika v osmino finala že znana. To sta Atletico Jana Oblaka in njegov nekdanji klub Benfica, ki se bosta v orlovem gnezdu pomerila za prvo mesto. Portugalcem zadostuje že remi, Madridčani pa bodo morali zmagati, saj so prvo medsebojno tekmo izgubili. Prvo mesto lahko pomeni veliko, lahko nič, če ti žreb v nadaljevanju nameni PSG, a vseeno bo na da Luzu še kako vroče.

"Vedno želimo zmagati, prav nič drugače ne bo tokrat. Želimo si prvega mesta, a Benfica je v Madridu pokazala, kako zelo dobra je," je napad na vodilni položaj napovedal Diego Simone, trener Atletica, ki ga zagotovo veseli podatek, da je Oblak, ki je bil član Benfice med letoma 2010 in 2014, v izjemni formi. V najboljši izvedbi bodo Madridčani Oblaka potrebovali tudi danes.

Za preživetje v Evropi se bo v svoji krstni sezoni med elito borila tudi Astana Branka Ilića, ki je v dozdajšnjih petih krogih trikrat remizirala. Na vročem gostovanju bi morala za obstanek v evropskih tekmovanjih premagati Galatasaray, kar pa bo izjemno težko.

Komu prvo mesto in komu liga Europa?

Tudi v skupini D sta potnika v izločilne boje že znana. To sta Juventus in Manchester City, a tako kot v predhodni skupini zmagovalec skupine še ni znan. Torinčani imajo dve točki prednosti, čaka pa jih težko gostovanje pri Sevilli. Španci bi se z zmago morda celo uvrstili v ligo Europa, a bi jim moral pri tem pomagati tudi Manchester City.

Sinjemodri bodo imeli za to veliko motivacijo, saj bi se s tremi točkami in ničlo Juventusa povzpeli na sam vrh skupine. A tudi to je lažje reči kot storiti. Na Etihad prihaja senzacija nemškega prvenstva, ki je konec tedna s taktiko 3-5-2 presenetila tudi veliki Bayern. Prav nobene presenečenje ne bi bilo, če bi Nemci zmagal tudi v Manchestru. Sploh ob podatku, da imajo pri Cityju veliko težav s poškodbami, kako ranljivi so, pa je konec tedna dokazal tudi Stoke.

"Proti Bayernu smo pokazali, da se lahko kosamo z najboljšimi na svetu. Igramo v dobrem ritmu, a čaka nas težek nasprotnik, ki bo lovil prvo mesto v skupini. Vemo, kaj moramo storiti, da ostanemo v evropskih tekmovanjih," pred tekmo pravi čarovnik na klopi igralcev iz Mönchengladbacha Andre Schubert.

Ne spreglejte