Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
30. 4. 2014,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Francija Brazilija

Sreda, 30. 4. 2014, 14.46

8 let

Bodo francoske zvezde v Braziliji popravile vtis?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francija z znanimi zvezdniki, prednjačita Franck Ribery ter Karim Benzema, spada med močnejše ekipe na svetu. Na preizkusu pa bo njen moštveni duh, ki na velikih tekmovanjih rad zataji.

Francija je bila ena izmed štirih evropskih reprezentanc, ki je igrala na uvodnem svetovnem prvenstvu leta 1930 v Urugvaju. Na domačem svetovnem prvenstvu leta 1998 so do zdaj edinkrat stopili na svetovni prestol, leta 2000 so postali še evropski prvaki in bili prvič vodilni na Fifini mednarodni lestvici. V tistem obdobju je bil kapetan reprezentance Didier Deschamps, ki bo Francijo v Braziliji prvič vodil kot selektor.

V prejšnjem desetletju rezultati Francozov še zdaleč niso bili blizu kakovosti reprezentantov, razen na svetovnem prvenstvu leta 2006, ko so jih v Berlinu v znamenitem finalu po izključitvi Zinedina Zidana in njegovem koncu igralske kariere premagali Italijani.

Francozi imajo največ težav z odnosi med zvezdniki, ki so izbruhnili na prejšnjem prvenstvu v Južni Afriki. Takrat so se tudi javno sprli, niso se prebili skozi sito skupinskega dela in položaj selektorja je prevzel Laurent Blanc, zdajšnji trener Paris St. Germaina. Ta je vzpostavil red v reprezentanci galskih petelinov, vendar je položaj nato prepustil Deschampsu. Tudi zato na primer v reprezentanci tokrat ni nekaterih igralcev, najbolj izstopata Samir Nasri, ki je bil eden ključnih nogometašev Manchester Cityja pri osvojitvi angleškega naslova, in njegov soigralec Gael Clichy.

Francozi so se komajda uvrstili na svetovno prvenstvo. V dodatnih kvalifikacijah so bili po prvi tekmi v Ukrajini že v izgubljenem položaju, vendar so na povratni tekmi v francoski prestolnici, tudi ob "pomoči" slovenskega sodnika Damirja Skomine, ki je razbesnel Ukrajince, nadoknadili zaostanek dveh golov. "Sodnik bi moral ob igri z roko pokazati na belo točko, a tega ni storil. Potrdil je gol Benzemaja, čeprav je bil tri metre v prepovedanem položaju," se je po porazu hudoval ukrajinski selektor Mihail Fomenko. Čeprav Skomina spada med najboljše sodnike na stari celini, najbrž zaradi te napake ne bo sodil v Braziliji.

Francozi imajo odlično zapolnjene vse položaje. Na golu je že precej časa nezamenljiv Hugo Lloris, ki brani za Tottenham. Na desnem bočnem položaju je član Arsenala Bacary Sagna, na levem pa Patrice Evra, ki prav tako igra v Angliji, in sicer pri Manchester Unitedu. Največja dilema sta osrednja branilca. Izbira je velika, očitno pa bosta turnir v Braziliji začela branilec Arsenala Laurent Koscielny in junak Francije na povratni tekmi proti Ukrajini Mamadou Sakho iz Liverpoola. V reprezentanci pa sta še dva izvrstna branilca. Iz Porta Eliaquim Mangala in za marsikoga najboljši mladi branilec na svetu Raphaël Varane iz Real Madrida.

Na položaju zadnjega zveznega nogometaša igro kreira Yohan Cabaye, ki je med sezono prestopil k Paris St. Germainu, ob njem sta kandidata za prvo postavo tudi njegov soigralec Blaise Matuidi in pa še izvrstni mladi član Juventusa Paul Pogba, ki bo zagotovo začel tekme, če bo pripravljen. Bolj napadalne naloge bosta imela ideolog igre Marseilla Mathieu Valbuena in prvi zvezdnik reprezentance Franck Ribery, ki je z Bayernom postal nemški državni in pokalni prvak. V napadu pa je najresnejši kandidat Karim Benzema, ki je zelo dobro igral za Real Madrid.

Francozi lahko torej zlahka konkurirajo vsem najboljšim reprezentancam sveta, če se bodo le vzdržali podobnih izpadov kot v Južni Afriki in bodo dobro pripravljeni.

Ne spreglejte