Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 6. 2012,
7.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

italijanska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca

Četrtek, 14. 6. 2012, 7.22

8 let

Bilić: To je druga, nova Italija

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Pred hrvaško reprezentanco je prva zaključna žoga. Proti Italiji še ni izgubila, z zmago bi že bila med osem. ''Azzurri'' po remiju z mo(go)čno Španijo želijo tri točke. Napovedujejo napadalno igro.

Italija v dosedanjih petih srečanjih sploh še ni premagala Hrvaške. Trikrat je izgubila, dvakrat pa remizirala. Zanimivo, obakrat na hrvaških tleh. Po drugi strani Italija pod vodstvom Cesareja Prandellija na uradnih tekmah še ni doživela poraza. Osemkrat je zmagala, trikrat pa remizirala.

Hrvaška je na tem evropskem prvenstvu že zaigrala v Poznanu, za Italijo pa bo to prva tekma na tamkajšnjem Mestnem štadionu.

Strateg Italije Cesare Prandelli se je pred evropskim prvenstvom zaradi težav s poškodbami odločil za taktično različico 3-5-2, ki je bila večji del tekme s Španijo bolj 5-3-2. Ko so Španci zaigrali s ''pravim'' napadalcem, je tričlanska obrambna vrsta pokazala ranljivost, tako da Prandelli pred srečanjem razmišlja o vrnitvi postavitve s štirimi. Tako bi se Daniele de Rossi spet znašel v zvezni vrsti.

Hrvaška lahko postane prva reprezentanca, ki bi si na tem evropskem prvenstvu zagotovila nastop v četrtfinalu. Potrebuje pa nujno zmago nad dvakratnimi evropskimi prvaki. Pod vodstvom Slavena Bilića je v skupinskem delu evropskih prvenstev nanizala že štiri zmage.

Tako Hrvaška kot Italija sta na prejšnjem EP izpadli v četrtfinalu po izvajanju 11-metrovk. Za obe reprezentanci je bil ''nesrečen'' dunajski štadion.

Slaven Bilić v ekipi nima težav z igralci, ki bi se pritoževali nad poškodbami, tako da bo najverjetneje začel z enajsterico, ki je nastopila na tekmi z Irsko (3:1).

Kdo bo zaigral v napadu Italije? Bo ponovno od prve minute na delu Mario Balotelli ali Antonio di Natale, ki je na tekmi s Španijo zablestel kmalu po vstopu s klopi? S 34 leti je postal četrti najstarejši strelec v zgodovini evropskih prvenstev, le dan kasneje pa ga je ukrajinski junak Andrij Ševčenko pahnil na peto mesto. Prandelli je napovedal, da se bo odločil tik pred tekmo.

Mario Mandžukić je postal šele drugi hrvaški nogometaš, ki je na tekmi na velikem tekmovanju dosegel več kot zadetek. Prvi je legendarni napadalec in bodoči predsednik Hrvaške nogometne zveze (HNS) Davor Šuker. Mandžukić je na tekmi z Irsko postal strelec šestega najhitrejšega zadetka v zgodovini EP. Zanj je potreboval 158 sekund.

Ne spreglejte