Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
9.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98

Natisni članek

Barcelona Ernesto Valverde špansko prvenstvo Luis Enrique Josep Maria Bartomeu

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 9.35

6 let, 7 mesecev

Ernesto Valverde

Barcelona že izbrala novega trenerja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,98
Luis Enrique Barcelona | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Nogometaši Barcelone na čelu s prvim zvezdnikom Lionelom Messijem so se od španskega prvenstva poslovili z zmago nad Eibarjem (4:2). Navijači so se na Camp Nouu dostojno poslovili od trenerja Luisa Enriqueja, ki bo vodil Barcelono le še v finalu španskega pokala, nato pa odšel novim izzivom naproti. Njegov naslednik bo po poročanju baskovskega časnika El Correo Ernesto Valverde.

Zvezdniki Barcelone so v nedeljo skušali uloviti naslov španskega prvaka, a se jim ni uresničila želja. Niso bili odvisni le od lastnih rezultatov, ampak bi jih moral razveseliti še spodrsljaj madridskega Reala na gostovanju v Malagi. Ker pa so beli baletniki osvojili Andaluzijo (2:0) in se domov vrnili s šampionskimi tremi točkami, je bila zmaga Barcelone nad Eibarjem (4:2), dosežena po nenadnem preobratu v drugem polčasu, le skromna uteha za sezono, v kateri so Katalonci ostali brez največje lovorike.

V soboto lahko osvoji pokal

Od Barcelone se lahko 27. maja poslovi z lovoriko. | Foto: Getty Images Od Barcelone se lahko 27. maja poslovi z lovoriko. Foto: Getty Images Pod vodstvom Luisa Enriqueja so jih osvojili kar osem. Prvo sezono, ko je začel trenirati Barcelono, se je pohvalil s trojno krono, v prejšnji sezoni je osvojil dvojno špansko. Tudi letos še lahko poskrbi, da se od Barcelone ne bo poslovil praznih rok. V soboto bo igral finale španskega pokala z Alavesom. Katalonci so veliki favoriti.

To bo zadnja tekma, na kateri bo njen trener Enrique, za navijače Lucho. Že sredi sezone, ki je prinesla nekaj nepredvidljivih obdobij ranljivosti ter nekaj nerazumljivih domačih spodrsljajev, je napovedal, da potrebuje počitek. Odpočil se bo od trenerskega dela in obiskoval srečanja Barcelone.

Iz Baskije prihaja Valverde

Ernesto Valverde in Luis Enrique se odlično poznata. | Foto: Reuters Ernesto Valverde in Luis Enrique se odlično poznata. Foto: Reuters Sodeč po napovedih, ki jih je sprožil dobro obveščeni baskovski časnik El Correo, je vodstvo Barcelone že izbralo naslednika. Na vroči stolček, enega najbolj mamljivih trenerskih položajev na svetu, se s severa Španije seli Ernesto Valverde.

Nou Camp pozna dobro, saj je med letoma 1988 in 1990 nosil dres Barcelone ter z njim osvajal tako španske kot evropske lovorike. Bil je napadalec, s 172 centimetri spadal med nižje na igrišču, zato ne čudi, da je pozneje, ko se je preselil k Athleticu iz Bilbaa in postal klubska legenda, prejel vzdevek Txingurri. Mravlja, v baskovskem jeziku.

Dolgoletni trener Athletica, s katerim je osvojil tudi španski superpokal, bo nasledil Enriqueja, ki je pred nedeljsko tekmo na Camp Nouu, kjer je Barcelona neuspešno naskakovala Realovo prvo mesto, prejel aplavz in zahvalo za opravljeno delo na klopi Kataloncev. ''Per sempre, un dels nostres,'' so pred srečanjem z velikanskim transparentom poudarili, da bo vedno del nogometne Barcelone. ''Lucho, vedno boš z nami,'' so se mu zahvalili za vse, kar je ustvaril z Blaugrano.

Ernesto Valverde je prvi favorit za novega trenerja Barcelone. Možnosti preostalih kandidatov - Juan Carlos Unzue, Mauricio Pochettino, Ronald Koeman, Laurent Blanc - so manjše iz dneva v dan.  | Foto: Reuters Ernesto Valverde je prvi favorit za novega trenerja Barcelone. Možnosti preostalih kandidatov - Juan Carlos Unzue, Mauricio Pochettino, Ronald Koeman, Laurent Blanc - so manjše iz dneva v dan. Foto: Reuters

Enrique je po zmagi nad Eibarjem priznal, da je Barcelona ostala brez španskega naslova zaradi prevelikega nihanja v igri in rezultatih. ''Nismo bili dovolj konsistentni, zlasti na nekaterih domačih tekmah. Na koncu smo za to plačali boleč davek,'' je ocenil 47-letni strokovnjak, ki nekaj časa ne bo treniral nobene ekipe. Takšen je vsaj njegov načrt.

Z izborom zadovoljen tudi Messi

Barcelona je v zadnjem krogu premagala Eibar s 4:2, Lionel Messi pa je dosegel kar tri zadetke. | Foto: Reuters Barcelona je v zadnjem krogu premagala Eibar s 4:2, Lionel Messi pa je dosegel kar tri zadetke. Foto: Reuters Uradno bo svet o novem trenerju Barcelone obveščen 29. maja, dva dni po finalu španskega pokala, ki bi ga lahko v živo spremljal tudi Valverde. Finale bo odigran v Madridu na štadionu Vicente Calderon, ki bo kmalu romal v pozabo.

Valverde se je v nedeljo že mudil na štadionu, ki je prerasel v doma Atletica. Z Bilbaom je gostoval pri Janu Oblaku in soigralcih ter izgubil z 1:3. Ker ni podaljšal sodelovanja z baskovskim klubom, je bila to zadnja tekma, na kateri je vodil Athletic.

Po poročanju baskovkega El Correa je sprejel ponudbo Barcelone. Predsednik Josep Maria Bartomeu naj bi odločitev že prenesel zvezdnikom Barcelone, z izborom pa naj bi bil zadovoljen tudi Lionel Messi, ki igra še kako pomembno vlogo pri katalonskem velikanu in je tik pred tem, da podaljša sodelovanje.

Katalonci bi se radi vrnili na španski in evropski prestol. | Foto: Reuters Katalonci bi se radi vrnili na španski in evropski prestol. Foto: Reuters

Nato ga čaka sodelovanje s trenerjem, ki se je dokazoval pri Espanyolu, Olympiakosu, Villarrealu, Valencii in Athleticu, zdaj pa ga čaka najbolj odgovorno delo v karieri. Postal bo trener Barcelone, ki je na očeh celotne svetovne nogometne javnosti in bo v prihodnji sezoni želela naslov španskega, pa tudi evropskega prvaka vrniti v Katalonijo.

Ne spreglejte