Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
22.56

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

Mohamed Salah Erling Haaland Tottenham Newcastle United Arsenal Liverpool Manchester United Manchester City angleško prvenstvo

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 22.56

1 leto

ANGLEŠKO PRVENSTVO, 29. KROG

Newcastle prehitel Man United, City zmlel Liverpool

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Newcastle United | Newcastle je premagal Manchester United. | Foto Reuters

Newcastle je premagal Manchester United.

Foto: Reuters

Na tekmi 29. kroga premier lige za tretje mesto je Newcastle United z 2:0 ugnal Manchester United in ga prehitel na lestvici. Na prvi tekmi kroga je Manchester City brez poškodovanega Erlinga Haalanda s 4:1 nadigral lanskega tekmeca za naslov Liverpool, nato pa je vodilni Arsenal odpravil Leeds United z enakim rezultatom in ohranil visoko prednost. Nov spodrsljaj si je privoščil Chelsea, ki je doma izgubil proti Aston Villi. Ponedeljkova tekma med Evertonom in Tottenhamom se je končala s po deset igralci na zelenici na vsaki strani in delitvijo točk za rezultat 1:1.

Graham Potter
Sportal Chelsea ostal brez trenerja, menjal bo tudi Leicester

V nedeljskem derbiju je Newcastle doma premagal Manchester United, ga točkovno dohitel, na lestvici pa ga na tretjem celo prehitel, ker ima boljšo razliko med danimi in prejetimi goli. Zmaga gostiteljev je bila povsem zaslužena, saj so bili boljši tekmec. Unitedu, ki ga je letos z istim izidom premagal v finalu ligaškega pokala, niso dopustili veliko priložnosti, dobro delo v obrambi in na sredini igrišča pa so nadgradili z dvema goloma. Prvega je v 65. minuti dosegel Joe Willock, drugega pa v 88. Callum Wilson.

V ponedeljek so nogometaši Tottenhama zamudili priložnost, da bi se na lestvici od tekmecev v lovu na ligo prvakov odlepili za dve točki. Proti Evertonu so se v gosteh razšli z izidom 1:1, potem ko so v zadnjih minutah dvoboja ostali brez zmage. Za Tottenham je gol dosegel Harry Kane, potem ko je v 68. minuti izkoristil enajstmetrovko. Nespametno potezo si je privoščil še Lucas Moura, ki je v 88. minuti po nevarnem posredovanju nad Michealom Keanom prejel rdeči karton. Le dve minuti kasneje pa je prav Keane od daleč mojstrsko zadel in domačim priboril veliko točko v boju za obstanek.

Man City nadigral Liverpool, do visoke zmage tudi Arsenal

Po sobotnem kosilu sta igrala Manchester City in Liverpool. Branilci naslova so še kako potrebovali zmago, saj so pred tem krogom za Arsenalom s tekmo manj zaostajali osem točk. 

Mohamed Salah je zadel za 1:0, a je City hitro izenačil. | Foto: Reuters Mohamed Salah je zadel za 1:0, a je City hitro izenačil. Foto: Reuters Derbi 29. kroga je na stadionu Etihad igral brez najbolj vročega napadalca na svetu ta hip (28 golov v premier ligi). Norvežan Erling Haaland je zaradi poškodbe mišice, ki jo je utrpel na tekmi pokala FA proti Burnleyju, izpustil že reprezentančno akcijo. Zdravstvenih težav med tednom še ni bilo konec, kar je potrdila tudi njegova odsotnost na sredinem in četrtkovem treningu. "Erling okreva. Na koncu bodo o tem odločali zdravniki. Govoril sem z njim, počuti se v redu," je v petek povedal trener Cityja Pep Guardiola. A Haalanda v soboto vendarle ni bilo v postavi. Zaradi zdravstvenih težav je v sinje modrem dresu manjkal tudi Phil Foden.

Če je Manchester City v 15. minuti zapravil prvo priložnost na tekmi, ko je iz prostega strela mimo vrat udaril Riyad Mahrez, je Liverpool svojo prvo unovčil. Le dve minuti pozneje je imel Mohamed Salah precej prostora v kazenskem prostoru in ob njegovem natančnem strelu je bil vratar Ederson nemočen. Po ogledu z VAR je bil gol priznan, šlo je za sum na prepovedan položaj. V nadaljevanju je Mahrez zapravil še en strel, ne pa tudi Julian Alvarez. V kazenskem prostoru je prejel podajo Jacka Grealisha in v 27. minuti zadel za izenačenje na 1:1. To je bil tudi izid prvega polčasa.

Kevin De Bruyne za 2:1 | Foto: Reuters Kevin De Bruyne za 2:1 Foto: Reuters City je silovito začel drugi polčas. Že v prvi minuti je v kazenski prostor podal Mahrez, kapetan Kevin de Bruyne pa je žogo poslal v gol za preobrat in vodstvo domačih z 2:1. Le sedem minut pozneje je bilo že 3:1. Eden od branilcev Liverpoola je v kazenskem prostoru odbil žogo, a je ta prišla na noge povsem samemu Ilkayu Gundoganu, ki jo je neovirano potisnil v Alissonovo mrežo. Liverpool se ni več pobral, dobil je še en gol. V 74. minuti je za končni izid 4:1 zabil še Grealish. Tudi pogled na statistiko potrjuje, kdo je bil gospodar na igrišču: City je imel žogo 68 odstotkov igralnega časa, uspešno je zaključil 688 podaj (Liverpool le 276), v okvir vrat je streljal osemkrat, Liverpool pa samo enkrat.

Gabriel Jesus se je proti Leeds Unitedu dvakrat vpisal med strelce. S tem je dosegel strelska prvenca v letu 2023. | Foto: Reuters Gabriel Jesus se je proti Leeds Unitedu dvakrat vpisal med strelce. S tem je dosegel strelska prvenca v letu 2023. Foto: Reuters

City je tako z izjemno predstavo, na kateri si je največje pohvale trenerja Guardiole prislužil Grealish, izzval vodilne topničarje. Arsenal je branilcem angleškega naslova odgovoril zelo odločno. Na Emiratesu je odpravil Leeds United s 4:1. V prvem polčasu je z bele točke zadel Brazilec Gabriel Jesus, ki se je nato vpisal med strelce tudi v nadaljevanju in postal prvi junak Londončanov. V polno sta zadela še Ben White in Granit Xhaka.

Angleško prvenstvo, 29. krog:

Sobota, 1. april:

Nedelja, 2. april:

Ponedeljek, 3. april:

Najboljši strelci:

28 – Haaland (Man City),
22 – Kane (Tottenham),
17 – Toney (Brentford),
14 – Rashford (Man Utd),
13 – Martinelli (Arsenal),
12 – Saka (Arsenal), Salah (Liverpool), 
11 – Almiron (Newcastle), Mitrović (Fulham), Rodrigo (Leeds),
10 – Odegaard (Arsenal), Watkins (Aston Villa), 
9 – Barnes (Leicester), Foden (Man City), Maddison (Leicester), 
8 – Firmino (Liverpool), Ings (West Ham), Johnson (Nottingham), MacAllister (Brighton), Nunez (Liverpool), Trossard (Arsenal), Wilson (Newcastle).

Ne spreglejte