Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 12. 2023,
19.24

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Aston Villa Liverpool Arsenal Newcastle United Tottenham Manchester United Manchester City Premier League angleško prvenstvo

Nedelja, 10. 12. 2023, 19.24

4 mesece, 2 tedna

Angleško prvenstvo, 16. krog

Tottenham eksplodiral na derbiju, Man City se je rešil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Manchester City | Jack Grealish je zadel za zmago Manchester Cityja. | Foto Reuters

Jack Grealish je zadel za zmago Manchester Cityja.

Foto: Reuters

V 16. krogu angleškega prvenstva Mancester City je danes brez poškodovanega Erlinga Haalanda gostoval pri Lutonu in po preobratu slavil z 2:1. Tottenham je v velikem slogu prekinil niz slabših rezultatov, potem ko je s kar 4:1 slavil proti ranjenemu Newcastlu. V soboto je do tega kroga vodilni Arsenal na derbiju na gostovanju pri Aston Villi klonil z 0:1 in zabeležil drugi poraz v sezoni. Varovanci Unaia Emeryja so tako po sredini zmagi nad Manchester Cityjem ustavili še londonskega velikana. Ničlo Arsenala je izkoristil Liverpool, ki je kljub neprepričljivi predstavi po preobratu z 2:1 ugnal Crystal Palace in se povzpel na vrh premier lige. Hud udarec so doživeli nogometaši Manchester Uniteda, ki so na Old Traffordu s kar 0:3 klonili proti Bournemouthu, nov poraz je zabeležil tudi Chelsea.

Everton Navijači
Sportal Potop Newcastla v Liverpoolu, podvig West Hama pri Tottenhamu

Everton je tri dni po sladki zmagi nad Newcastlom na Goodison Parku v slabo voljo spravil še Chelsea. Za zmago zasedbe iz Liverpoola, ki je po kazni zaradi finančnega fairplaya ostala brez desetih točk, sta zadela Abdoulaye Doucoure (54.) in Lewis Dobbin (90.+2).

Branilec naslova Manchester City je gostoval pri Luton Townu, ki je na zadnjem domačem nastopu namučil Arsenal (3:4) in izgubil šele v zadnjih sekundah srečanja. Veliko težav so imeli tudi sinjemodri, ki so se morali znajti brez prvega strelca Erlinga Haalanda, ki zaradi poškodbe ni odpotoval z ekipo. Za navdušenje domačih navijačev in šok za Manchester City je v sodnikovem dodatku prvega polčasa z golom poskrbel Elijah Adebayo, a so angleški prvaki v drugem polčasu pripravili preobrat. Najprej je v 62. minuti z natančnim strelom izenačil Bernardo Silva, le tri minute kasneje pa je zadetek za zmago dosegel Jack Grealish, ki je zadel še na drugi zaporedni tekmi Cityja. Evropski prvak si je tako po štirih tekmah zapored brez zmage vendarle priigral poln izkupiček.  

Tottenham je slavil s 4:1, pod dva zadetka se je podpisal Richarlison. | Foto: Reuters Tottenham je slavil s 4:1, pod dva zadetka se je podpisal Richarlison. Foto: Reuters

V zadnji tekmi kroga je Tottenham s 4:1 odpihnil Newcastle. Potem ko so Spurs na zadnjih petih srečanjih osvojili le točko, so tokrat našli recept za deveto zmago v sezoni. Strelsko statistiko domačih je odprl Destiny Udogie (26.), dvakrat je nato v polno meril Richarlison (38., 60.), piko na i pa je v 84. minuti z bele točke postavil kapetan Heung-Min Son. Častni zadetek za goste je v 92. minuti dosegel Joelinton. Newcastle je še drugič v razmiku nekaj dni visoko izgubil, saj ga je v četrtek s 3:0 nadigral tudi Everton.

Aston Villa po Cityju zaustavila še Arsenal

Nogometno dogajanje na Otoku je iz kroga v krog bolj vroče. Po sobotnih tekmah je na vrhu po novem Liverpool, ki ima zdaj točko prednosti pred Arsenalom, ki je moral z 0:1 priznati premoč Aston Villi. Tej gre pod vodstvom Španca Unaija Emeryja v tej sezoni odlično in je v zadnjem nastopu nadigrala Manchester City (1:0, razmerje v strelih na gol 22:2), zdaj pa je pokvarila načrte še Arsenalu. Edini zadetek na srečanju je že v sedmi minuti dosegel John McGinn. Arsenal je sicer v 90. minuti dosegel zadetek, a so gol Kaia Havertza po sodniški odločitvi zaradi igranja z roko razveljavili. 

V zaključku tekme se je zaiskrilo med Kaijem Havertzom in vratarjem Aston Ville Emilianom Martinezom. | Foto: Reuters V zaključku tekme se je zaiskrilo med Kaijem Havertzom in vratarjem Aston Ville Emilianom Martinezom. Foto: Reuters

Aston Villa, ki je zdaj z dvema točkama manj od Liverpoola tretja, je doma v prvenstvu nanizala že 15 zmag, je pa zanimivo, da je zadnji klub, ki jo je premagal na Villa Parku, prav Arsenal. Londončani so 18. februarja zmagali s 4:2, od takrat pa Villa Parka v Birminghamu ni osvojila še nobena ekipa angleškega prvenstva.

Harvey Elliott je zadel za zmago Liverpoola. | Foto: Reuters Harvey Elliott je zadel za zmago Liverpoola. Foto: Reuters Liverpool je trepetal, visok poraz rdečih vragov

Dogajanje v Premier League se je v času sobotnega kosila začelo na Selhurst Parku, kjer je bil favorizirani Liverpool dolgo časa v nebogljenem položaju. Crystal Palace je povedel v 57. minuti, ko je Jean-Philippe Mateta uspešno izvedel strel z bele pike. Najverjetneje kar odločilen trenutek tekme je sledil v 75. minuti, ko je drugi rumeni karton po nespametnem posredovanju prejel Jordan Ayew, domači pa so tako na zelenici ostali z le deseterico. Manj kot minuto kasneje je Liverpool že unovčil prednost igralca več, ko je svoj 200. zadetek za Liverpool v vseh tekmovanjih dosegel Mohamed Salah, za nove tri točke Redsev pa je po samostojni akciji z natančnim strelom v 91. minuti v polno meril Harvey Elliott in postavil končni izid 2:1. Crystal Palace je na zadnjih petih domačih srečanjih v angleškem prvenstvu osvojil le eno točko, Liverpool pa je zmagal enajstič v sezoni.

Zatem so veliko zmago vknjižili nogometaši Bournemoutha, ki so na Old Traffordu s kar 3:0 odpravili Manchester United in še na peti zaporedni tekmi ostali neporaženi, ob tem pa so sploh prvič v zgodovini zmagali na stadionu Uniteda. Rdeči vragi so izgubili še sedmič v sezoni in si prislužili glasne žvižge domačih navijačev. Za visoko zmage češenj so zadeli Dominic Solanke (5.), Philip Billing (68.) in Marcos Senesi (73.).

Manchester United je visoko izgubil. | Foto: Reuters Manchester United je visoko izgubil. Foto: Reuters

Angleško prvenstvo, 16. krog:

Sobota, 9. december:

Nedelja, 10. december:

Lestvica:

Najboljši strelci:

14 – Haaland (Man City)
11 – Salah (Liverpool)
10 – Son Heung-Min (Tottenham)
9 – Bowen (West Ham)
8 – Hwang Hee-chan (Wolverhampton), Solanke (Bournemouth), Watkins (Aston Villa)
7 – Isak (Newcastle), Mbeumo (Brentford), Wilson (Newcastle)
6 – Doucoure (Everton), Edouard (Crystal Palace), Ferguson (Brighton), Gordon (Newcastle), Jackson (Chelsea)

Josep Guardiola
Sportal Neverjetno, a resnično. Pep Guardiola česa takega še ni doživel.
Manchester City Pep Guardiola
Sportal Še nihče ni premier lige osvojil štirikrat zapored. "Nam bo uspelo!" #video
Ne spreglejte