Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
22.54

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

Erling Haaland Newcastle United Luton Town FC Manchester United Chelsea Liverpool Manchester City pokal FA

Sreda, 28. 2. 2024, 22.54

1 mesec, 3 tedne

Angleški pokal FA, osmina finala

Osemnajstletnika navdušila Anfield, Chelsea in Man United trepetala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Liverpool Jayden Danns | Jayden Danns je za Liverpool dosegel dva gola. | Foto Reuters

Jayden Danns je za Liverpool dosegel dva gola.

Foto: Reuters

Potem ko je Liverpool v nedeljo po podaljšku in zmagi nad Chelseajem osvojil angleški ligaški pokal, so med tednom na Otoku igrali tekme osmine finala pokala FA. Danes je pot do četrtfinala najstarejšega nogometnega tekmovanja na svetu našel Chelsea, ki je v sodnikovem podaljšku zadel za zmago s 3:2 nad Leedsom, v končnici pa je napredoval tudi Manchester United, ki je z 1:0 strl Nottingham Forest. Liverpool je po zadetkih dveh 18-letnikov s 3:0 zmagal nad drugoligašem Southamptonom. V torek se je Manchester City s 6:2 znesel nad Luton Townom, pod kar pet zadetkov se je podpisal Erlin Haaland. Znani so tudi že četrtfinalni pari.

 
Liverpool, Carabao Cup
Sportal Liverpoolu še jubilejni deseti naslov
Arsenal
Sportal Man City in Arsenal za petami Liverpoolu

Četrtfinalni pari pokala FA:

Wolves – Coventry City
Manchester United – Liverpool
Chelsea – Leicester City
Manchester City – Newcastle United

Na prvi sredini tekmi je Chelsea na strelski poslastici na Stamford Bridgeu s 3:2 izločil Leeds. Gostje so sicer že v osmi minuti šokirali domače, ko je v polno meril Mateo Joseph, a je Chelsea še do konca prvega polčasa prišel do preobrata, potem ko sta v polno merila Nicolas Jackson (15.) in Mikhailo Mudrik (37). Joseph je nato v 59. minuti s svojim drugim zadetkom izid poravnal na 2:2. Ko je že delovalo, da se bo srečanje morda prevesilo v podaljšek, je v 91. minuti za napredovanje Chelseaja zadel Conor Gallagher.

Po golu v končnici tekme se je na gostovanju pri Nottinghamu veselil tudi Manchester United. Edini zadetek na srečanju je v 89. minuti dosegel Casemiro.

Casemiro je zadel za napredovanje Manchester Uniteda. | Foto: Reuters Casemiro je zadel za napredovanje Manchester Uniteda. Foto: Reuters

Na Anfieldu je novopečeni ligaški pokalni prvak Liverpool s 3:0 odpravil drugoligaša Southampton. Za vodstvo redsev je v 44. minuti zadel 18-letni Lewis Koumas, v drugem polčasu pa je dva zadetka pristavil še nekaj mesecev mlajši Jayden Danns (73., 88.).

Haaland v eni uri do petih zadetkov

Luton Town, ki je osrednje poletne priprave za sezono opravil v Sloveniji in deželo na sončni strani Alp zaradi dobrih pogojev za trening večkrat javno izpostavil, je izkusil boleč poraz z branilcem naslova Manchester Cityjem (2:6). Erling Haaland se je znesel nad gostitelji, v uvodni uri dvoboja je dosegel kar pet zadetkov. Kar štiri asistence je prispeval Kevin de Bruyne.

Erling Haaland je v uvodni uri kar petkrat zatresel mrežo Lutona! | Foto: Reuters Erling Haaland je v uvodni uri kar petkrat zatresel mrežo Lutona! Foto: Reuters

Norveški zvezdnik se  je v zgodovino Manchester Cityja vpisal kot prvi nogometaš, ki je petkrat zadel v polno kar na dveh tekmah. Pred tem je na lanskoletni tekmi lige prvakov petkrat zatresel mrežo Leipziga.

Mladi Skandinavec je z izjemnim nastopom na stadionu Kenilworth Road podrl kar nekaj rekordov. Postal je prvi nogometaš v zgodovini Manchester Cityja, ki je zadel pet zadetkov na tekmi pokala FA po letu 1926. Takrat je Frank Roberts prispeval pet zadetkov pri zmagi Cityja nad Crystal Palaceom z 11:4. Morda bi Haaland še presegel njegov podvig, če ga ne bi trener Josep Guardiola v 77. minuti poslal na klop. City je takrat že vodil s končnih 6:2, zadnji zadetek za evropske in angleške prvake je dosegel Hrvat Mateo Kovačić.

Haaland je dosegel pet zadetkov na eni tekmi za City že drugič v karieri. Dvakrat je to v bogatih karierah uspelo tudi Lionelu Messiju in Cristianu Ronaldu, pred 23-letnim Norvežanom pa bo še ogromno priložnosti, da statistiko še izboljša. Haaland je sicer proslavljal že osmi hat-trick, odkar se je iz Nemčije leta 2022 preselil na Otok. V Lutonu ga je dočakal že po prvem polčasu.

Zadnji nogometaš, ki je na Otoku pred Haalandom na eni tekmi "počil petardo", je bil legendarni Severni Irec George Best, ki je leta 1970 zadel petkrat proti Northampton Townu.

Kevin de Bruyne je prispeval uvodne štiri asistence na Haalandovem strelskem festivalu. | Foto: Reuters Kevin de Bruyne je prispeval uvodne štiri asistence na Haalandovem strelskem festivalu. Foto: Reuters

Od osmine finala dalje bodo v primeru neodločenega rezultata po rednem delu igrali podaljšek. Če tudi takrat ne bo znan zmagovalec, bodo izvajali strele z bele točke. 

Naslov brani Manchester City, najuspešnejša ekipa tega tekmovanja Arsenal, ki je pokal FA v zrak v zgodovini dvignil 14-krat, je v tretjem krogu izpadel z Liverpoolom.

Angleški pokal FA, osmina finala:

Ponedeljek, 26. februar:

Torek, 27. februar:

Sreda, 28. februar:

Najuspešnejše ekipe pokala FA:

14 naslovov – Arsenal
12 – Manchester United
8 – Chelsea, Liverpool, Tottenham 
7 – Aston Villa,  Manchester City
6 – Blackburn Rovers, Newcastle United
...

Ne spreglejte