Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
3. 8. 2016,
18.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Andraž Kirm NK Domžale NK Maribor NK Maribor Prva liga Telekom Slovenije Stožice

Sreda, 3. 8. 2016, 18.05

6 let, 7 mesecev

Intervju z nogometašem Olimpije in reprezentantom

Raje vidi, da ga kritizirajo in da igra kot pa ...

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Andraž Kirm | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski reprezentant Andraž Kirm je star 31 let, a bo v ponedeljek odigral šele prvi večni derbi v 1. SNL. Olimpiji bo skušal pomagati, da po gostovanju v Ljudskem vrtu zadrži vodilni položaj. Pričakuje, da bo v kratkem zaigral bolje in se ne obremenjuje z žvižgi.


Poleti se je v klub, ki domuje v Stožicah, preselil tudi Andraž Kirm. Spada med najbolj izkušene slovenske reprezentante. Državni dres je oblekel že 71-krat, zadnjih sedem sezon pa preživel v tujini. Po Poljski, Nizozemski in Cipru se je vrnil v domovino. ''Malce prezgodaj,'' je napol v šali, napol zares pripomnil po zmagi nad Krškim, s katero se je Olimpija prebila na prvo mesto. Verjame, da bo kmalu ujel raven, s katero si je v preteklosti zagotovil status standardnega reprezentanta. Ljubljančan, ki je mladost preživel v neposredni bližini Stožic, v soseski Nove Jarše, si je družinski dom ustvaril v Domžalah. V mestece ob Kamniški Bistrici se rad vrača, saj je v dresu Domžal, za katere bo v četrtek stiskal pesti, ko bodo gostovale v Londonu, osvojil dva državna naslova. Najboljši je bil tudi z Wislo na Poljskem. Zdaj želi povečati zbirko in ji dodati lovoriko z Olimpijo.


"Moja generacija ljubljanskih nogometašev se je potikala po drugih klubih, večina pa nas je pristala v Domžalah. Prave Olimpije takrat ni bilo." | Foto: Vid Ponikvar "Moja generacija ljubljanskih nogometašev se je potikala po drugih klubih, večina pa nas je pristala v Domžalah. Prave Olimpije takrat ni bilo." Foto: Vid Ponikvar Mladost ste preživeli v Novih Jaršah, le nekaj ulic proč od Stožic, kjer si zdaj služite nogometni kruh. Je bila Olimpija, za katero ste debitirali pri 31 letih, vaša dolgoletna skrita želja?

Sem Ljubljančan. Ko sem bil mlajši, sem igral v mnogih ljubljanskih klubih in hodil na tekme Olimpije, pa tudi reprezentance. Je bila Olimpija moja skrita želja? Ne vem. V nogometu nikoli ne veš, kam te odnese pot. Zadovoljen sem s tem, kar smo naredili v Domžalah. Olimpija takrat (v Domžalah je igral v letih od 2005 do 2009 in osvojil dva državna naslova, op. p.) ni bila na takšni ravni, kot je zdaj. Vladala je malce drugačna situacija. Moja generacija ljubljanskih nogometašev se je potikala po drugih klubih, večina pa nas je pristala v Domžalah. Prave Olimpije takrat ni bilo. Takrat smo na te stvari gledali drugače kot gledajo na Olimpijo danes mlajši igralci.

Ko ste leta 2009 zapustili Domžale, ste se podali v tujino in tam vztrajali sedem let, v domovino pa ste vrnili šele pred kratkim. Zakaj?

V bistvu si nisem predstavljal, da se bom tako hitro vrnil domov. Ko sem dočakal priložnost, da podpišem pogodbo z Olimpijo, sem bil zelo zadovoljen. Vesel sem, da sem lahko prišel v tako dobro organiziran klub. Lepo so zgradili Olimpijo. Klub je ambiciozen in želi rasti tudi v prihodnje.

Boste kaj pogrešali Ciper, kjer ste v zadnjih dveh sezonah igrali za Omonio? Vam bodo pozimi, ko boste v Ljubljani gazili po snegu, uhajale misli na otok, obsijan s toplimi sončnimi žarki?

Malce se bom že spominjal. To je res (smeh). Na Cipru mi je bilo lepo. Tako nogometno kot tudi nasploh. A Ljubljana oziroma Domžale, kjer živim, je vendarle moj dom. Pred menoj je zdaj druga zgodba.

Z Domžalami se je v kvalifikacijah za ligo prvakov meril tudi z zagrebškim Dinamom. | Foto: Vid Ponikvar Z Domžalami se je v kvalifikacijah za ligo prvakov meril tudi z zagrebškim Dinamom. Foto: Vid Ponikvar Prejšnji teden je na štadionu, kjer igra domače tekme vaš klub, potekala evropska tekma med Domžalami in West Hamom. Zmaga Domžalčanov je osrečila slovenske ljubitelje nogometa.

Dvoboja si nisem ogledal v živo, ampak po televiziji. Lepo je bilo gledati Domžale, moj nekdanji klub, da mu gre tako dobro. Vesel sem, da gre slovenskim klubom tako dobro v Evropi. Igral sem v Domžalah, dobro poznam zdajšnje strokovno vodstvo ... Igral sem tudi s trenerjem Luko Elsnerjem, ki dobro dela. Domžale so ambiciozne, to se opazi. V Sloveniji potrebujemo čim več takih klubov, da bo naša liga še močnejša. Ne samo liga, ampak tudi ekipe in posamezniki.

V prejšnji sezoni je boj za naslov prvaka potekal med Olimpijo in Mariborom, v tej sezoni mnogi opozarjajo tudi na Domžale.

Domžale so prišle na raven, ki so jo gradile kar nekaj časa. Prej so imele nekoliko mlajše fante, nato pa pripeljale tudi nekaj izkušenih. Če je več tako dobrih klubov, pridobi tudi Olimpija. S tem rastemo, saj moraš biti boljši, če hočeš vsakega premagati.

Je pa težko primerjati Domžale, za katere sem igral pred leti, in zdajšnjo Olimpijo. Takrat so bile Domžale majhen klub z majhnim številom navijačev. Olimpija prihaja iz prestolnice. Je večji klub, apetiti pa višji kot v Domžalah, s katerimi smo naredili lepo zgodbo. A takrat je bilo drugače, saj Olimpija in Maribor nista bila tako močna, zaradi Olimpije in Maribora. Sem se pa prepričal, da ima prva slovenska liga kar kakovostne igralce. Dobro se dela v klubih. Upam, da bodo igralci še napredovali in jih bo čim več igralo v tujini in  za reprezentanco.

"Zdaj, po zmagi nad Krškim, sem prepričan, da ekipa raste iz tekme v tekmo in je vedno bolj uigrana. Pridobivamo na samozavesti, tako da bo kmalu še bolje." | Foto: Vid Ponikvar "Zdaj, po zmagi nad Krškim, sem prepričan, da ekipa raste iz tekme v tekmo in je vedno bolj uigrana. Pridobivamo na samozavesti, tako da bo kmalu še bolje." Foto: Vid Ponikvar Z Domžalami ste neuspešno naskakovali uvrstitev v ligo prvakov, posrečilo se vam ni niti z Olimpijo, s katero se izpadli že v drugem krogu kvalifikacij proti slovaškemu prvaku Trenčinu.

Uspelo nam je nekaj nemogočega. Dosegli smo šest zadetkov (v Ljubljani je bilo 3:4, na Slovaškem 3:2), a izpadli. Na žalost se je tako izšlo, a je ta zgodba že za nami.

Bi se lahko izcimilo drugače, če bi prišli v Olimpijo kak teden prej in ne sredi poletja? Na razpolago bi imeli več časa za uigravanje z ekipo.

Vsak dan, vsak trening res nekaj pomeni. Na prvih tekmah za Olimpijo se je poznalo, da sem se še vračal po poškodbi, a začel praktično takoj igrati. Ko se vračaš, potrebuje telo svoj čas. Ko zamenjaš klub, tudi potrebuješ nekaj časa, da se spoznaš s soigralci. Vsak dodaten teden bi mi prišel prav. Zdaj, po zmagi nad Krškim, sem prepričan, da ekipa raste iz tekme v tekmo in je vedno bolj uigrana. Pridobivamo na samozavesti, tako da bo kmalu še bolje.

Kdaj bomo spremljali Andraža Kirma, ki smo ga bili vajeni gledati pred leti v reprezentančnem dresu?

Upam, da čim prej. Trudim se, a vem, da nisem v optimalni formi. Zavedam se, da se lahko vrnem v želeno formo le s treningi. Mislim, da bom uresničil cilj zelo kmalu.

"V Olimpiji se še prilagajam novemu igralnemu sistemu. Imam malce drugačno vlogo in potrebujem še malce časa, da bom prišel na raven, ki jo verjetno želijo vsi v klubu."  | Foto: Vid Ponikvar "V Olimpiji se še prilagajam novemu igralnemu sistemu. Imam malce drugačno vlogo in potrebujem še malce časa, da bom prišel na raven, ki jo verjetno želijo vsi v klubu." Foto: Vid Ponikvar Potem boste doživljali tudi manj žvižgov, kot ste jih bili deležni na nekaterih zadnjih tekmah z Olimpijo.

Ti žvižgi in kritike … To je že malo izpeta zgodba. Pač, eni mi žvižgajo, drugi ne, to je njihova stvar. Na to ne morem vplivati. Ne vem pa, zakaj bi se s tem obremenjeval. Če izgubiš žogo, je nekaj povsem normalnega, da ljudje niso zadovoljni. Saj tudi sam nisem. Ljudje pač izrazijo svoje mnenje.

V Olimpiji se še prilagajam novemu igralnemu sistemu. Imam malce drugačno vlogo in potrebujem še malce časa, da bom prišel na raven, ki jo verjetno želijo vsi v klubu. Veliko je ponavljanj gor in dol. To mi ustreza. Nikoli nisem imel težav s tem. Ko bo prišla forma, bodo prišle tudi moje prave akcije.

In tudi kakšen zadetek?

Normalno. Po prvem zadetku je potem vse lažje. Na tekmi v Žilini sem prispeval dve asistenci. Na tisti tekmi se je že opazil določen napredek.

Čutite kot dolgoletni reprezentant v dresu Olimpije dodatno breme, ker vas javnost opazuje z dvojnimi očmi?

Ne. Že zelo zgodaj sem postal reprezentant. Takrat sem še igral v slovenski ligi. Igranje za reprezentanco je bila vedno velika čast, ne pa breme.

Olimpija si je z zmago nad Krškim priigrala dve točki prednosti pred Mariborom. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija si je z zmago nad Krškim priigrala dve točki prednosti pred Mariborom. Foto: Vid Ponikvar Navijači od igralca takega reprezentančnega kova pričakujejo boljše predstave, kot ste jih pokazali do zdaj.

To je nekaj povsem normalnega. Raje vidim, da me kritizirajo in da igram, kot pa da ne igram in nobeden ne govori o tebi. Tako je v nogometu. V zadnjih sezonah sem igral na Cipru, kjer sem bil daleč od oči javnosti. Nobeden ni pisal o tem, a sem imel dve statistično dobri sezoni, kjer sem prispeval veliko golov in asistenc. S klubom smo dosegli cilj in se uvrstili v Evropo, zdaj, ko sem v Ljubljani, pa sem se znašel pod tako večjim drobnogledom, da je to nekaj povsem normalnega. Pričakujem, da bom kmalu ujel želeno formo.

V ponedeljek vas čaka nova velika tekma. Derbi z Mariborom, ki bo odločal o prvem mestu na lestvici.

Zaradi nje je bila tekma s Krškim (3:1 za Olimpijo, op. p.) tako pomembna. Z zmago smo se odlepili Mariboru, ki je remiziral v Domžalah. Igramo v gosteh, a je naš cilj, da ostanemo na vrhu. Želimo izboljšati svojo igro in iz Ljudskega vrta odnesti tri točke. Če se bo dalo …

Maribor ima med tednom še obveznosti v Evropi. V četrtek bo odigral povratno tekmo 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa z Aberdeenom. Je to prednost za Olimpijo?

Mogoče je to za nas malenkostna prednost, saj lahko med tednom počivamo, pri tolikšnem številu igralcev pa to ne igra bistvene vloge. Ekipe imajo na voljo tako veliko igralcev, da lahko rotirajo. Glede na to, da je tekma šele v ponedeljek, bo imel Maribor dovolj časa za počitek.

Navijači Olimpije so proti koncu srečanja s Krškim že vzklikali: Vsi na derbi. Je že prisotna napetost pred tekmo z največjim tekmecem?

Med tekmo s Krškim je bil v naših mislih že prisoten Maribor. Veliko nam pomeni, da smo premagali Krško in da bomo v Maribor pripotovali s prednostjo.

V ponedeljek bodo na večnem derbiju zaigrali trije nogometaši, ki so bili na SP 2010 člani začetne postave slovenske izbrane vrste. Kirm brani barve Olimpije, Marko Šuler in Milivoje Novaković pa si delita slačilnico v Mariboru. | Foto: Vid Ponikvar V ponedeljek bodo na večnem derbiju zaigrali trije nogometaši, ki so bili na SP 2010 člani začetne postave slovenske izbrane vrste. Kirm brani barve Olimpije, Marko Šuler in Milivoje Novaković pa si delita slačilnico v Mariboru. Foto: Vid Ponikvar

V Mariboru boste v sklopu 1. SNL gostovali prvič po sedmih letih.

Z Domžalami smo Mariboru v gosteh vzeli veliko točk. Takrat nam je šlo zelo dobro. Upam, da bo z Olimpijo ista zgodba.

To bo vaš prvi večni derbi.

Res je. Tiste tekme med Domžalami in Mariborom niso bili pravi derbiji. Dvoboja med Olimpijo in Mariborom še nisem doživel v živo, zato se ga zelo veselim. Slovenija potrebuje take tekme. Naš cilj je, da z našimi boljšimi igrami in zmagami privabilo občinstvo na svojo stran, da jih bo čim več in da nas bodo še bolj podpirali. Ko so rezultati, je tudi večja evforija.

Ne spreglejte