Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2022,
12.15

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

13

Natisni članek

Halid Salman homoseksualnost SP 2022 v nogometu Katar 2022

Torek, 8. 11. 2022, 12.15

1 leto, 5 mesecev

Halid Salman

Ambasador SP 2022 v Katarju označil homoseksualnost za poškodbo uma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

13

Katar 2022 | SP v Katarju se bo začelo 20. novembra. | Foto Reuters

SP v Katarju se bo začelo 20. novembra.

Foto: Reuters

Nekdanji katarski nogometni reprezentant in ambasador prihajajočega svetovnega prvenstva Halid Salman je v intervjuju, ki ga bodo danes predvajali na nemški televiziji ZDF, homoseksualnost označil za poškodbo uma.

Sportal Messi ali hiša? Za te Argentince ni dvoma. #video

Katar bo sicer sprejel vse obiskovalce, a "morajo ti sprejeti naša pravila", je dejal Halid Salman v intervjuju za nemško televizijsko postajo, ki ga je ta posnela pred začetkom SP. Salman je med intervjujem vztrajal, da je homoseksualnost nekaj, kar je v islamu prepovedano. Po številnih komentarjih je televizijska postaja intervju prekinila, je zapisal AFP.

Katar, kjer bo svetovno prvenstvo med 20. novembrom in 18. decembrom, je deležen nenehnih kritik zaradi nespoštovanja človekovih pravic pred SP, vključno z ravnanjem s tujimi delavci in stališčem do pravic žensk in LGBTQIA+.

Homoseksualnost je v zalivski državi nezakonita, kapetani številnih evropskih reprezentanc, vključno z Anglijo, Francijo in Nemčijo, bodo v kampanji proti diskriminaciji nosili trakove v mavričnih barvah s sporočilom "ena ljubezen".

Na besede Salmana so se že odzvali pri organizaciji Human Rights Watch in jih označili za nesprejemljive. "Gre za nevarne in popolnoma nesprejemljive izjave ... ki prispevajo k diskriminaciji in nasilju nad LGBT skupnostjo v Katarju," besede vodje programov za pravice LGBT pri Human Rights Watch Rashe Younes povzema britanski časnik The Guardian.

Navijači Borussie Dortmund so tako pozivali k bojkotu SP 2022 v Nemčiji. | Foto: Reuters Navijači Borussie Dortmund so tako pozivali k bojkotu SP 2022 v Nemčiji. Foto: Reuters

Navijači na stadionih po vsej Nemčiji so tudi v soboto pozvali k bojkotu turnirja. Tamkajšnja notranja ministrica Nancy Faeser je prejšnji teden na obisku v Katarju dejala, da se bo udeležila SP, potem ko ji je katarski premier dal jamstvo za varnost pripadnikov LGBTQIA+. Faeserjevi so se na obisku pridružili nemški poslanci, komisarka nemške vlade za človekove pravice Luise Amtsberg pa se je umaknila.

Nemška notranja ministrica je pred tem dejala, da je gostiteljstvo svetovnega prvenstva v Katarju zelo težavno z vidika Berlina, zaradi česar je Doha poklicala nemškega veleposlanika, še piše AFP.

Brazilija
Sportal Brazilci na SP s kar 16 debitanti
SP 2002
Sportal Slovenija na svetovnih naslovnicah, a z nič kaj prijetno novico
Coutinho
Sportal Nova odpoved za Katar
Ne spreglejte