Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 4. 2024,
17.29

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
homoseksualnost predsednik Petr Pavel zakon istospolna poroka Češka

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 4. 2024, 17.29

2 meseca, 3 tedne

Istospolni pari na Češkem bodo pridobili več pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,45
Istospolni par | Nova zakonodaja bo istospolnim partnerjem med drugim dodelila pravico do skupnega premoženja in dedovanja. | Foto Shutterstock

Nova zakonodaja bo istospolnim partnerjem med drugim dodelila pravico do skupnega premoženja in dedovanja.

Foto: Shutterstock

Češki predsednik Petr Pavel je danes podpisal zakon, s katerim bodo istospolni pari na Češkem od prihodnjega leta pridobili večino pravic, ki jih uživajo poročeni heteroseksualni pari, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Češki parlament je sicer februarja zavrnil predlog, s katerim bi uzakonili tudi poroke istospolnih partnerjev.

Nova zakonodaja bo istospolnim partnerjem med drugim dodelila pravico do skupnega premoženja in dedovanja. Istospolni partnerji lahko sicer na Češkem že od leta 2006 sklenejo partnersko zvezo, niso pa mogli imeti skupnega premoženja ali prejemati vdovske pokojnine.

Poleg tega bo istospolnim partnerjem z novo zakonodajo omogočena posvojitev v primeru, da je eden od njiju biološki starš otroka. Vendar pa jim zakon še vedno ne bo omogočil polnopravne posvojitve ali sklenitve zakonske zveze.

Številne članice Evropske unije že dovoljujejo poroke istospolnih parov

Spodnji dom češkega parlamenta je februarja zavrnil predlog o uzakonitvi istospolnih porok. Skupina Jsme Fer, ki se zavzema za uzakonitev istospolnih porok na Češkem, je takrat odločitev poslancev obsodila.

Sodeč po raziskavi, ki jo je lani med 834 udeleženci opravil praški inštitut za javnomnenjske raziskave CVVM, je 58 odstotkov vprašanih podprlo uzakonitev zakonske zveze za vse, 38 odstotkov jih je bilo proti, ostali pa so bili neopredeljeni.

Številne članice Evropske unije sicer že dovoljujejo poroke istospolnih parov, ki trenutno lahko v 37 državah po svetu tudi polnopravno posvojijo otroka.

Homoseksualnost, LGBT
Novice Irak z visokimi kaznimi za homoseksualne odnose
Praga
Novice Beg možganov iz Slovaške se stopnjuje po vrnitvi Fica na oblast
Pedro Sanchez
Novice Sanchez ostaja predsednik španske vlade
Ne spreglejte