Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 9. 2016,
13.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Žiga Zupan, Klemen Korenjak
Video: Marko Cafnik

Natisni članek

advertorial Dacia Gorska reševalna zveza Slovenije

Četrtek, 29. 9. 2016, 13.09

2 meseca, 1 teden

"Težavni so tisti, ki se med ovinki ven mečejo" (video)

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Foto: Žiga Zupan, Klemen Korenjak
Video: Marko Cafnik

Dacia duster in oskrbnik gorske koče | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Serpentine, ki jih z lahkoto prevoziš, predvsem s pogonom na štiri kolesa in z glavo – brez dokazovanja in iskanja svojih zmogljivosti za volanom. Pot do naj planinske koče 2016 je razgibana, na trenutke romantična in varna. Prevozili smo jo z voznikom, ki se je po njej vozil že s fičkom.

 

Marljiva ekipa Valvasorjevega doma. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Marljiva ekipa Valvasorjevega doma. Foto: Žiga Zupan/Sportida Prvi jesenski dnevi so pravi izgovor za obisk gora, ki v tem obdobju dobijo čisto drugačno podobo – spokojnejšo, na trenutke malo bolj mistično, a hkrati tudi nadvse pomirjujočo. Lep jesenski dopoldan smo za izlet v gore izkoristile tudi mi, ko smo se odpravili na Valvasorjev dom, na slavnostno podelitev plakete za naj planinsko kočo 2016.

Ker smo pešpot že poznali, smo želeli doživeti še vožnjo na štirikolesni pogon, po cesti, ki velja za eno najbolj urejenih planinskih cestnih poti. Da bi na cilj prišli varni, smo prisedli kar k šefu slovenskih gorskih reševalcev, ki nas je med vožnjo poučil o prihajajočih zimskih pasteh tako na štirih kolesih kot peš.

Urejene serpentine tudi za malo manj pogumne voznike

Dacia duster in oskrbnik gorske koče | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Makadamske serpentine pogosto vzbujajo strah in trepet številnih malo manj izkušenih voznikov, vendar nam je že po nekaj metrih in nekaj ovinkih postalo jasno, da je pot do Valvasorjevega doma urejena in lahko dostopna. "V zadnjih letih je res dobro vzdrževana, včasih sicer nastanejo težave ob močnejših nalivih, predvsem v poletnih mesecih, vendar jo pristojni na občini vedno hitro popravijo," nam je razložil naš sogovornik in "šofer" za en dan Igor Potočnik, predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije.

Igor Potočnik bi to pot lahko prevozil praktično kar miže, saj se po njej vozi že več desetletij, prve zavoje po tem makadamu je pred dobrimi tridesetimi leti opravil kar s fičkom. Danes sedi za volanom zmogljivejšega, tehnično bolj izpopolnjenega in zanesljivega avtomobila, zato je vzpon veliko preprostejši. Kljub temu opozarja, da je pomembno, da je voznik pri vožnji osredotočen, da upošteva zakonitosti vožnje po zahtevnejši cesti in da nikakor ne preizkuša svojih zmogljivosti. "Takrat se lahko zgodijo nesreče in potem pomagamo tudi mi," je dejal prvi mož slovenskih gorskih reševalcev, ki večkrat poudarja: "Na takšnih cestah ni prostora za divjake."

Igor Potočnik opozarja: "Pozimi cesta ni splužena, zato se občasno zgodi, da kakšen voznik preizkuša svoje sposobnosti in sposobnosti svojih vozil ter se seveda zakoplje in ostane v snegu." | Foto: Žiga Zupan/Sportida Igor Potočnik opozarja: "Pozimi cesta ni splužena, zato se občasno zgodi, da kakšen voznik preizkuša svoje sposobnosti in sposobnosti svojih vozil ter se seveda zakoplje in ostane v snegu." Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kako z avtomobilom do Valvasorjevega doma

  • Dacia Duster | Foto: Žiga Zupan/Sportida Foto: Žiga Zupan/Sportida Izhodišče vzpona na naj planinsko kočo je parkirišče pri Završnici.
     
  • Cesta je makadamska, na najstrmejših delih tudi asfaltirana.
     
  • Večina poti omogoča preprosto umikanje nasproti vozečim avtomobilom.
     
  • Ob koncih tedna je cesta v glavni sezoni precej prometna, zato je previdnost še pomembnejša.
     
  • Pozimi je cesta zaprta za osebna avtomobile – če je snežna odeja dovolj debela, se v dolino lahko spustite tudi s sankami

Ko zapade sneg, je čas za drugačne cestne pustolovščine

Slikovita gozdna cesta do Valvasorjevega doma je odprta vse do prvega snega, takrat je cesta za voznike osebnih avtomobilov zaprta, prevozna je predvsem za motorne sani, gorske reševalce in druga intervencijska vozila.

Gorski reševalci včasih pomagajo oskrbniku tudi tako, da mu do Valvasorjevega doma pripeljejo živila. Opremljeni so namreč z visoko zmogljivimi terenci Dacia Daster, ki imajo priklopljiv pogon 4x4, zato je vzpon tudi v nekoliko težjih okoliščinah mala malica za izkušene voznike.

Dacia Duster | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Debelejša ko je snežna odeja, več pustolovcev privabi. Avtomobili ostanejo v dolini, zato pa cesta za vse ljubitelje turnega smučanja in hitrega drvenja s sanmi postane prava adrenalinska magistrala.

Pozimi v hribih z dodatno opremo

Težje, ostre in na trenutek izredno nevarne razmere narekujejo čisto drugačno planinsko opremo – tako za pešce kot za avtomobiliste.

Z Dacio tudi po bolj težkih terenih

 

Dacia Duster | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Kompaktna, stabilna, dinamična in zanesljiva:

Dacia Duster je prava eksplozija energije na štirikolesni pogon.

Znajde se v najrazličnejših okoliščinah, spretna je tako v globokem blatu kot v spolzkem snegu.

 

Ne spreglejte