Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 10. 2023,
12.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav

Natisni članek

Dom na Gospodični Izlet gore hribi Naravske ledine Gorjanci Uršlja gora Naj planinska koča Zavarovalnica Triglav advertorial

Sreda, 25. 10. 2023, 12.51

2 meseca, 2 tedna

Akcija Očistimo naše gore razveselila otroke na Naravskih ledinah in pri Domu na Gospodični

Planinski postojanki s čisto novo pridobitvijo

Vsebino omogoča Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav, otroška igrala | Foto Zavarovalnica Triglav

Foto: Zavarovalnica Triglav

Pri vzgoji otrok je ena izmed najpomembnejših nalog spodbujanje njihove radovednosti, zdravega življenjskega sloga in povezanosti z naravo. Eden izmed najboljših načinov, da vse to dosežemo, je hoja z otroki v hribe. Ne glede na to, koliko imajo otroci radi hribe, hodijo včasih bolj, včasih manj motivirano. Za to obstajajo različni razlogi, od tega, da so utrujeni ali da jim je izbrani hrib premajhen izziv, pa do tega, da je tura predolga. A kdor hodi z majhnimi otroki v hribe, zagotovo pozna najrazličnejše prijeme, kako jih spodbuditi, da skupaj dosežejo cilj in da izlet v hribe vsem ostane v lepem spominu.

Preseči samega sebe, napolniti baterije, opazovati lepoto gora in okoliške narave ter ob tem preživeti izpopolnjujoče trenutke z otroki so razlogi, ki nas, odrasle, motivirajo, da se odpravimo v gore. A otrokom ni vedno lahko razumeti vrednosti družinskega izleta v hribe. Z izjemno lahkoto znajo popoln planinski dan z zavlačevanjem in pritoževanjem spremeniti v polomijo.

Kako otroke motivirati za hojo v hribe?

Najprej je treba premišljeno izbirati vrhove, pri čemer moramo upoštevati fizične zmogljivosti malčkov. Začnite z manjšimi, dostopnimi hribi, ki so primerni za začetnike, to jim bo omogočilo, da se navadijo na hojo v gorah, hkrati pa za njih ne bo prenaporno.

Hoja v hribe bo otrokom bolj zanimiva, če boste na izlet povabili tudi njihove prijatelje. Med potjo se bodo lahko igrali skrivalnice, iskali različne plodove ali šteli markacije na poti do vrha.

Zavarovalnica Triglav, otroška igrala | Foto: Zavarovalnica Triglav Foto: Zavarovalnica Triglav

Naučite jih opazovati naravo. Povejte jim zanimivosti o rastlinah in kamnih, ki jih najdete v gozdu. Naučite jih, kako prisluhniti različnim zvokom narave, kako opazovati divje živali in prepoznati njihove sledi.

Ena izmed ključnih stvari je tudi ta, da jim zagotovite primerno pohodniško opremo, ki jim bo udobna in jim bo zagotovila ustrezno zaščito. Z lastnim kompasom in daljnogledom bo vsak izlet v naravo še bolj zanimiv.

Učenje planinskih vozlov | Foto: Zavarovalnica Triglav Učenje planinskih vozlov Foto: Zavarovalnica Triglav

Nagrada na vrhu

Vrh, jezero, slikoviti razgledi, planinska koča? Seveda so te točke odlična motivacija za odrasle, da pridejo do vrha. Otrokom jih lahko približate s tem, da poudarite ta osupljiv razgled, jim razložite, do kam vse sega in jim na ta način predstavite mogočnost in lepote  narave, ki jih obdaja. Otroci se bodo najbolj navdušili, če bodo videli vaš lasten entuziazem do gora in njenih razgledov. Bodite pozitiven zgled in pokažite, kako čudovite izkušnje prinaša raziskovanje narave.

Najmlajši otroci pa včasih potrebujejo drugačno nagrado, na primer v obliki priljubljenega prigrizka ali igranja. Dve novi izletniški postojanki se lahko pohvalita s čisto novima igralnicama na prostem, ki se ju bo razveselil čisto vsak otrok in zaradi katerih bosta postali priljubljena pohodniška točka tudi za vašo družino.

Igralnice kot stičišča družin

Igrišča so osrednji prostori, v katerih otroci raziskujejo svet, spoznavajo igro na prostem in razvijajo svoje gibalne sposobnosti. V marsikaterem okolju predstavljajo stičišče mladih družin, hkrati pa so marsikje tudi osrednji prostor povezovanja in spletanja vezi med različnimi generacijami, ki jih druži veselje do gibanja na prostem. Zato so v Zavarovalnici Triglav v okviru akcije Otroci Triglava do zdaj podprli že več kot 50 obnov ali postavitev zunanjih igralnic.

Otroci Triglava se igrajo ob Domu na Gospodični | Foto: Zavarovalnica Triglav Foto: Zavarovalnica Triglav

Otroška igralnica pri občasnem prebivališču Povodnega moža in Urške

Planinska koča na Naravskih ledinah, ki stoji na pobočju Uršlje gore, z novo otroško igralnico na prostem širi nabor vsebin, s katerimi družine vabi k aktivnemu in zdravemu preživljanju prostega časa. Poleg bogate naravne in kulturne dediščine, ki obdaja to izletniško točko, so najmlajšim gostom tako zdaj na voljo tudi nova igrala, na katerih lahko razvijajo svoje motorične spretnosti. Odprtje igralnice, ki je zaživela po idejni zasnovi Planinskega društva Ravne na Koroškem, je potekalo v sklopu 14. sezone akcije Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav.

Koča na Naravskih ledinah najmlajše planince in planinke k igri na prostem vabi z novimi igrali. | Foto: Zavarovalnica Triglav Koča na Naravskih ledinah najmlajše planince in planinke k igri na prostem vabi z novimi igrali. Foto: Zavarovalnica Triglav

Koča na Naravskih ledinah z različnimi vsebinami planinke in planince vseh generacij, predvsem družine in njihove najmlajše člane, že dolgo vabi k spoznavanju bogate naravne in kulturne dediščine, ki jo ponuja Uršlja gora. "O Uršlji gori in okolici je veliko pripovedk. Ena med njimi je tudi o Povodnem možu in Urški, ki sta si tukaj ustvarila začasno bivališče, o čemer smo letos izdali posebno knjižico. Na ta način se trudimo, da se pohodniki, ki se večinoma odpravljajo le na vrh Uršlje gore, na svoji poti ustavijo tudi pri nas. Pogojev za edinstveno doživetje v naravi je tukaj veliko: mogoči so krajši sprehodi, nabiranje zelišč in gob, spoznavanje narave in legend. Zdaj pa smo ob podpori Zavarovalnice Triglav bogatejši še za novo otroško igralnico na prostem, s čimer dodatno potrjujemo, da smo družinam in otrokom prijazna koča," pripoveduje predsednica PD Ravne na Koroškem Veronika Kotnik.

Nova pridobitev na priljubljeni dolenjski izletniški točki

Gorjance, priljubljeno dolenjsko izletniško točko, vsako leto obišče kar okoli sto tisoč ljudi. Med njimi so tudi številne družine z otroki. Te v svoj obisk pogosto vključijo postanek pri Domu na Gospodični, ki stoji nad izvirom, za katerega legenda pravi, da ob pitju iz njega ljudem povrne zdravje ter mladostne moči. Najmlajši planinci in planinke se ob omenjenem domu zdaj lahko znova zaigrajo na novem otroškem igralu. Nova pridobitev, ki stoji na urejeni in varnejši podlagi, je nadomestila več kot 25 let staro igralnico, ki zaradi dotrajanosti že dolgo ni več omogočala varne igre.

Zavarovalnica Triglav, otroška igrala | Foto: Zavarovalnica Triglav Foto: Zavarovalnica Triglav

"Otroško igralo pomembno dopolnjuje ponudbo Doma na Gospodični, saj dodatno spodbuja otroke h gibanju na prostem in obisku Gorjancev, ki so pljuča Novega mesta. Menim, da je vsakršno spodbujanje gibanja v tem okolju tudi prispevek k splošnemu zdravju občanov, pohodnikov in turistov," je povedal Boštjan Grobler, predsednik Planinskega društva Krka Novo mesto.

Kako torej preživeti popoln planinski dan z otroki?

Za začetek se podajte na predlagani izletniški točki, ki otrok ne bosta pustili ravnodušnih. Predvsem pa od izleta v gore ne pričakujete, da bo zastavljen vrh zares dosežen. Nanj glejte kot na skupaj preživet dan, ko ste se zabavali ob opazovanju vsega, kar vas je obdajalo, ali se igrali v naravi.

Otroci so radovedni in odprti za nove izkušnje. S pravim pristopom, varnostjo in pozitivno podporo lahko postanejo ljubitelji gora, ki bodo uživali v osvajanju vrhov in raziskovanju narave skozi vse svoje življenje.

Odprtje igrišč pod okriljem akcije Očistimo naše gore

Odprtje novih igral na pobočju Uršlje gore in Gorjancev je eden od mejnikov 14. sezone akcije Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav. Pobudniki omenjene akcije pa že snujejo načrte za aktivnosti, s katerimi bodo planinke in planince opremili z nasveti za varnejšo hojo v gore pozimi. Ob tem so v številkah strnili tudi nekatere dozdajšnje poudarke akcije:

  • Otroci Triglava se po 14 sezonah akcije Očistimo naše gore lahko igrajo na kar osmih otroških igriščih, ki so postavljena na vrhovih in pobočjih slovenskih planin, oz. na 53 igriščih po celotni Sloveniji (tudi v naseljih).
  • Zavarovalnica Triglav je v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije letos izvedla že šesti izbor Naj planinska pot, v sklopu katerega so markacisti v zadnjih letih obnovili pet slovenskih planinskih poti. Letošnja zmagovalka, ki bo v prenovljeni podobi zaživela prihodnje poletje, je pot, ki se razprostira med očakoma Brano in Planjavo.
  • V sklopu prizadevanj za večjo požarno varnost planinskih koč in domov je Zavarovalnica Triglav skozi akcijo Očistimo naše gore s sredstvi, ki preprečujejo razširitev začetnega požara, opremila že več kot 90 planinskih postojank.
  • V 14 letih delovanja je akcija Očistimo naše gore Zavarovalnice Triglav pridobila skoraj 36 tisoč ambasadorjev, ki na družabnih omrežjih dejavno soustvarjajo skupnost ljubiteljev čistih planin.
  • Od začetka vseslovenske akcije Očistimo naše gore so planinci po oceni pobudnikov v akciji skupaj očistili naravo že za več kot 30 ton smeti.
  • Ideje za planinske izlete, nasvete za varen obisk gora in drugo uporabno planinsko vsebino lahko podporniki akcije Očistimo gore in pohodniki ter planinci najdejo tukaj.
Ne spreglejte