SiolNET. Sportal Naj planinska koča
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Naj planinska koča

Planinski dom Rašiške čete na Rašici (631 m)

0

termometer

Planinski dom Rašiške čete
Foto: Manca Čujež

Predstavljamo Planinski dom Rašiške čete na Rašici, ki je eden od kandidatov za naj planinsko kočo na Siol.net.

Dom stoji na južni strani tik pod vrhom Rašice (641 m), osamelca na severnem robu Ljubljanske kotline. Na vrhu, ki ima ime po narodnem heroju Stanetu Koscu (1913-1941), domačinu iz Rašice, je 20m visok razgledni stolp, ki ga je leta 1957 postavila organizacija zveze borcev v spomin na ustanovitev Kamniškega bataljona na tem vrhu, zdaj pa ga upravlja PD Rašica.

Prvo skromno planinsko postojanko je PD Rašica postavilo leta 1965. Zaradi vse večjega obiska po nekaj letih ni več ustrezala, zato so se leta 1970 odločili, da bodo zgradili večji, sodobnejši planinski dom. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev so ga gradili več let, tako da so ga slovesno odprli 21. maja 1978. Dom so poimenovali po Rašiški četi, ki je bila ustanovljena 24. julija 1941 v rašiških gozdovih.

V dveh gostinskih prostorih je 86 sedežev, točilni pult; pri mizah pred domom je 50 sedežev; v treh sobah je 22 ležišč (za prenočevanje se je treba poprej dogovoriti); WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; v večjem gostinskem prostoru kmečka peč; tekoča voda, elektrika. 

Planinski dom Rašiške čete

Razgled

Z razglednega stolpa je čudovit razgled na vse strani. Na vzhodu vidimo Mengeško polje, Domžale in okolico, za njo Posavsko hribovje, proti jugovzhodu pa za Posavskim hribovjem Gorjance in Kočevski Rog; na jugu je obširna Ljubljana z Ljubljanskim barjem, ki ga obrobljajo Kurešček, Mokrec, Krim in Ulovka, daleč na obzorju pa so vidni Snežnik, Javorniki in Nanos; na jugozahodu se nad Ljubljano dviga Polhograjsko hribovje, za njim se na obzorju kažejo vrhovi Trnovskega gozda; na zahodu je v bližini Šmarna gora, za njo pa je obsežen razgled proti zahodu na Škofjeloško hribovje z Lubnikom in Blegošem ter naprej proti Ratitovcu in Jelovici, za katerima se odkrivajo Julijci s Triglavom; severozahodno vidimo greben Karavank s Stolom; pogled proti severu je enkraten: nad ravnino med Kamnikom in Kranjem z letališčem Brnik vidimo Kamniške Alpe od Storžiča do Raduhe s Kočno, Grintovcem, Skuto, Brano, Planjavo in Ojstrico ter s Krvavcem, Veliko planino in Lepenatko v ospredju; severovzhodno je Menina planina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin