Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2016,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Natisni članek

pohodništvo Valvasorjev dom pod Stolom infografika

Torek, 13. 9. 2016, 11.00

3 leta, 11 mesecev

Valvasorjev dom pod Stolom je NAJ PLANINSKA KOČA 2016

Naj planinska koča 2016 je …

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,68

1

Valvasorjev dom pod Stolom | Foto Alenka Teran Košir

Foto: Alenka Teran Košir

Zmagovalec akcije Naj planinska koča 2016 je  prepričljivo postal Valvasorjev dom pod Stolom, ki ste mu namenili skoraj 25 tisoč glasov. To je že drugi laskavi naziv najboljše planinske koče za dom, katerega skrbnik je zadnja štiri leta Aleš Štefe. Akciji ste skupno namenili skoraj 70 tisoč glasov.

Plaketo z nazivom Naj planinska koča 2016, ki se bo pridružila tisti izpred dveh let, bomo s predstavniki Planinske zveze Slovenije, s katerimi je Siol.net že drugo leto zapored zvedel akcijo, predali v soboto, 24. septembra ob 11. uri. Lani ste za zmagovalko akcije izbral Planinski dom na Kumu.

Koča 1181 metrov nad morjem

Oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom je zadnja štiri leta Aleš Štefe. Na fotografiji z boljšo polovico Petro in štirinožno čuvajko Loti.  | Foto: Alenka Teran Košir Oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom je zadnja štiri leta Aleš Štefe. Na fotografiji z boljšo polovico Petro in štirinožno čuvajko Loti. Foto: Alenka Teran Košir Oskrbnik Valvasorjevega doma pod Stolom Aleš Štefe, ki je prav gotovo tudi eden od razlogov, da se planinci, pohodniki in kolesarji radi ustavijo v tem kraju, je bil informacije o novem nazivu – to je že drug naziv naj koča v njegovem mandatu – izredno vesel, ne pa presenečen.

"Že na podlagi števila ogledov naše strani (skoraj 28 tisoč ogledov) smo sklepali, da nam dobro kaže," je priznal 50-letni Štefe iz Križev pri Tržiču, po poklicu strojnik, ki mu na Valvasorjevem domu na nadmorski višini 1181 metrov teče četrto oskrbniško leto.

 

Evforija med obiskovalci

Informacijo o akciji Naj planinska koča so izobesili na vratih doma, nekajkrat glasovalce pozvali h glasovanju tudi prek Facebooka, vse drugo pa so naredili ljubitelji koče, je prepričan. "Zadnje dni je bilo pri nas čutiti pravo evforijo. Obiskovalce je zanimalo, kako nam kaže."

Štefe je zasluge za priljubljenost med planinci pripisal celotni ekipi.

Valvasorjev dom pod Stolom je bil že leta 2014 razglašen za Naj planinsko kočo v Sloveniji. | Foto: Klemen Korenjak Valvasorjev dom pod Stolom je bil že leta 2014 razglašen za Naj planinsko kočo v Sloveniji. Foto: Klemen Korenjak

Naziv je kot energijska injekcija

Naziv Naj planinska koča je dodatna spodbuda in motivacija ter pokazatelj, da stopajo po pravi poti, je dejal Štefe. "Je kot energijska injekcija," jo je opisal, "ki jo vsake toliko potrebuješ."

Naziv naj koča vpliva tudi na sam obisk, saj po koncu poletne planinske sezone, ko koče v visokogorju zaprejo svoja vrata, predstavlja dodatno povabilo vsem tistim, ki radi zahajajo v hribe in posedijo ob topli peči, češ, pojdimo preverit, kaj ponuja naj koča v Sloveniji. 

Odprt vse dni v letu

Dom, ki so ga poimenovali po piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo, med drugim tudi obsežne topografije Slava vojvodine Kranjske, Janezu Vajkardu Valvasorju, je odprt 365 dni na leto. Koča, ki sodi pod okrilje Planinskega društva Radovljica, je po makadamski cesti dostopna tudi z avtomobilom.

Vrata Valvasorjevega doma so odprta vse dni v letu. | Foto: Klemen Korenjak Vrata Valvasorjevega doma so odprta vse dni v letu. Foto: Klemen Korenjak

"Po svoje smo malo čudna postojanka," Štefe opisuje Valvasorjev dom, ki leži v občini Žirovnica, in dodaja: "Za nekatere smo ciljna postojanka – mnogi med njimi so v klubu Ljubitelji Valvasorja in svoje vzpone redno beležijo v posebnem fasciklu –, za druge pa izhodišče za Stol in bližnje vrhove. Tretja skupina naših obiskovalcev so ljudje iz bolj oddaljenih krajev, ki si za vzpon vzamejo več časa in pri nas še prenočijo. Potem so tu še nedeljski gostje, ki se k nam na kosilo zapeljejo z avtomobilom, pogosto nas obiskujejo družine z majhnimi otroki, ki se od nas podajo na sprehode proti Breški, Potoški in Žirovniški planini." 

Valvasorjev dom kuhinja jedilnica koča | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Opaža, da so tudi domačini veseli, ker je dom zaživel. "To kažejo obisk in gostje, ki prihajajo. Najboljša reklama je še vedno reklama od planinca do planinca, od ust do ust. Tudi gostov iz tujine," je dejal Štefe in se spomnil na zgodbo o vizitkah, ki jih je razdelil med tuje goste, potem pa so se z istimi vizitkami v rokah prihodnjo sezono vrnili drugi gostje iz tujine. 

Ponosen je tudi na kulinarično ponudbo

Štefe je ponosen tudi na kulinarično ponudbo doma, ki je tudi eden od magnetov, ki privablja goste. Vztraja pri tem, da vso hrano pripravijo v domu. "Štiri leta, odkar sem tu, še nismo kupili štruce kruha. Vse spečemo tukaj. Enako velja za štruklje, zavitke, ajdove krape … Izogibamo se tudi moki, v nobeni enolončnici je ne uporabljamo, če je treba, jo zgostimo s krompirjem. Tudi čaj nabiramo sami. To so malenkosti, a so pomembne," je poudaril oskrbnik, ki je znan tudi po tem, da se nikoli povsem ne zadovolji z obstoječim stanjem, ampak išče nove poti, ki bi ime doma še dodatno ponesle v svet.

V zadnjih štirih letih še niso kupili štruce kruha. Vse spečejo sami. | Foto: V zadnjih štirih letih še niso kupili štruce kruha. Vse spečejo sami.

V načrtu atraktivna novost

Tako ima denimo v načrtu postavitev šotorskega dela ponudbe, ki bi ga postavili na travnati površini v bližini doma.

"Z njim bomo pridobili prenočitvene kapacitete in popestrili svojo ponudbo čez vse leto," je prepričan. Tako bo šotorski del v poletnih mesecih namenjen gostom, ki v zgodnjih jutranjih urah nadaljujejo pot proti Stolu in potrebujejo prenočišče le za nekaj ur, v pomladnih in jesenskih mesecih pa bodo novost ponudili za izvedbo planinskih taborov in šol v naravi.

V zimskih in sneženih mesecih želijo ta del spremeniti v iglujsko vas. Štefe je prepričan, da bo zanimiva za najširši krog gostov, ki si želijo doživeti nekaj drugačnega.

Na mestu, kjer je danes heliodrom, načrtujejo šotorski del, ki bi se pozimi lahko spremenil v iglujsko vas.  | Foto: Na mestu, kjer je danes heliodrom, načrtujejo šotorski del, ki bi se pozimi lahko spremenil v iglujsko vas.

Ne spreglejte