Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 9. 2020,
10.35

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

Natisni članek

Denis Berra Aleš Štefe Mihov dom na Vršiču Koča na Kriški gori Naj planinska koča

Petek, 4. 9. 2020, 10.35

3 leta, 7 mesecev

Naj planinska koča 2020

Odločili ste: Koča na Kriški gori in Mihov dom na Vršiču naj koči leta 2020

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

5

Miha Kriška kolaž naj koča 2020 | Mihov doma na Vršiču in Koča na Kirški gori sta zmagovalki letošnje akcije Naj planinska koča 2020. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Mihov doma na Vršiču in Koča na Kirški gori sta zmagovalki letošnje akcije Naj planinska koča 2020.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ljudje imajo vedno prav in tudi tokrat je tako. V šesti sezoni izbora Naj planinska koča ste v finalu najboljše deseterice največ glasov namenili Koči na Kriški gori, ki je zmagovalka v kategoriji visokogorskih planinskih postojank, in Mihovemu domu na Vršiču, ki ste ga ustoličili za zmagovalca kategorije planinskih koč.

Šesta sezona akcije Naj planinska koča, ki jo na Siol.net ustvarjamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije, je dočakala zadnje poglavje. Statistika glasov, ki smo jih opolnoči še zadnjič prešteli, je zgovorna. V akciji, ki je namenjena vsem ljubiteljem pohodništva, planinarjenja, rekreacije in vsem, ki skrbijo za zdrav duh v zdravem telesu, je bilo letos oddanih več kot 67.500 glasov. 

V finalu, kamor ste s svojimi glasovi pomagali desetim planinskim postojankam, ste v kategoriji visokogorskih koč oz. koč na težje dostopnem terenu največ glasov namenili Koči na Kriški gori, v kategoriji planinskih koč pa Mihovemu domu na Vršiču

Koča na Kriški gori

Koča na Kriški gori
Sportal Koča, ki vam vrata odpre skoraj vse dni v letu in z novo pridobitvijo polni splet

Koča na Kriški gori vas pričakuje 1.471 metrov nad morjem. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Koča na Kriški gori vas pričakuje 1.471 metrov nad morjem. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Dobra volja in toplina, svoje je dodala še "gujsa" Del oskrbniške ekipe na Kriški gori - Anže in Denis. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Del oskrbniške ekipe na Kriški gori - Anže in Denis. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Zmagali smo? Lepo. Glede na to, koliko obiska imamo, tudi rednih planincev, in kakšna ekipa smo, kako delamo ..., menim, da si zaslužimo.

Najpomembnejša je dobra volja in to, da planince sprejmeš na topel način. To si zaslužijo, pri nas so vsi dobrodošli. Pa tudi smeh mora biti vedno prisoten. Verjamem, da je tudi 'gujsa' naredila svoje.

To so ideje, ki pritegnejo, in še kar nekaj jih imamo v glavi, a gremo lepo počasi, da ne bo preveč hkrati," pravi glava oskrbniškega tima - sestavlja ga šesterica - Denis Berra, ki ga je na Kočo na Kriški gori po letih gostinstva v dolini zaneslo pred dvema letoma.

Potrditev, da gredo v pravo smer

Kaj jim pomeni naziv naj visokogorska koča 2020? "To je neko priznanje, da dobro delamo. Iz tega naslova sem naziva vesel, saj vemo, da smo na pravi poti," dodaja Gorenjec, ki vas bo z ekipo na 1.471 metrih pričakal skoraj vse dni v letu. Koča je namreč odprta tudi pozimi, svoja vrata zunaj glavne sezone zaklene le ob ponedeljkih. Nova pridobitev na Kriški gori, ki polni družbena omrežja. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Nova pridobitev na Kriški gori, ki polni družbena omrežja. Foto: Peter Podobnik/Sportida

Tudi v Planinskem društvu Križe, ki je lastnik Koče na Kriški gori, so nad priponko naj visokogorska koča navdušeni.

"To je ogromno priznanje za Denisovo ekipo in naše društvo. Sicer pa na Kriško goro ne hodijo več zgolj planinci iz Križ in Tržiča, vedno več jih prihaja iz širše okolice, iz Kranja in Ljubljane oz. kar iz vse Slovenije.

Kaj je Denisova ekipa prinesla v kočo? "Enostavno, elan in prijaznost. Z ekipo obvladajo tudi gostinstvo, poslovni rezultati so zelo dobri. Tudi to, da je koča po novem tudi pozimi odprta vse dni z izjemo ponedeljka, je prineslo veliko obiska. Koča je bila od nekdaj zelo obiskana, zdaj pa je odlično obiskana," se je smejalo predsedniku PD Križe Stanislavu Ficku.

Mihov dom na Vršiču

Mihov dom na Vršiču
Sportal Dom, v katerem stavijo na kulinariko in imajo posluh za planince

Mihov dom na Vršiču leži na 1.085 metrih. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Mihov dom na Vršiču leži na 1.085 metrih. Foto: Peter Podobnik/Sportida

V kategoriji planinskih koč, dostopnih s prevoznim sredstvom, je priponka Naj pripadla oskrbnikoma, ki dobro poznata recept za naj kočo, Alešu Štefetu in Petri Bratuši. Tandem je za delo v Mihovem domu na Vršiču zagrizel lansko jesen, Štefe pa je pred tem sedem let oskrbnikoval v Valvasorjevem domu pod Stolom, ki je v tem času trikrat postal naj koča.

Kulinarika, urejenost, posluh za planince

"Odlična novica. Malo pa sem presenečen. Že uvrstitev v finale je bila presenečenje, morda še večje. Tukaj sva šele kratek čas, od oktobra lani. Na začetku ni bilo videti, da bodo šle stvari tako hitro v to smer, da bi bili ljudje tako zadovoljni in nam namenili toliko glasov," je ob našem klicu dejal Štefe in na vprašanje, kaj meni, da je prepričalo ljudi, odgovoril: "Spremembe, ki so se v tem kratkem času, odkar sva tu, zgodile v Mihovem domu. Ostala sva na poti, ki sva jo začrtala že v preteklosti. Zelo pomembna je kulinarika, da gostom ponudiva sveže stvari. Brez kakovostnih zvestih dobaviteljev, ki naju zalagajo z odličnimi surovinami, bi težko peljala najino zgodbo o dobri kulinariki naprej, zato se jim zahvaljujem. Ob hrani pa sta pomembna dejavnika urejenost in poznavanje okoliških poti, da znaš svetovati planincem, jim predlagaš ustrezno turo."

Petra Bratuša in Aleš Štefe, ki je bil pred tem sedem let oskrbnik Valvasorjevega doma. Ta je v tem času trikrat prejel naziv naj koča. | Foto: Peter Podobnik/Sportida Petra Bratuša in Aleš Štefe, ki je bil pred tem sedem let oskrbnik Valvasorjevega doma. Ta je v tem času trikrat prejel naziv naj koča. Foto: Peter Podobnik/Sportida Vesel, da se ljudje vračajo

Štefe podobno kot ekipa na Kriški gori pravi, da so dobili potrditev, da je smer, proti kateri "plujejo", prava. "Pomeni nama ogromno, ker sva od lanske jeseni res veliko vložila, ves svoj prosti čas, energijo v to, da dom znova dobi ime, da se bodo ljudje radi vračali. Veseli naju, da se to že dogaja. Domačini so spet radi začeli zahajati sem, ljudje, ki so naju prej obiskovali na Valvasorjem domu, tudi radi pridejo, vračajo pa se tudi tisti, ki jih šele spoznavava."

Želijo si, da bi Mihov dom postal ponos Kranjske Gore

"To je odskočna deska, narediti pa moramo še veliko. Prepričan sem, da bomo v sodelovanju s PD Kranjska Gora do naslednje sezone še marsikatero stvar premaknili. Upam tudi na posluh občine, da nam bo priskočila na pomoč, da se bodo stvari odvile v smeri, da bo Mihov dom ponos Kranjske Gore in domačega planinskega društva," upa Tržičan.

Mihov dom spada pod okrilje Planinskega društva Kranjska Gora, ki skrbi še za koči na Gozdu in v Krnici.

"Z novima najemnikoma dobro sodelujemo," je povedal predsednik PD Kranjska Gora Marko Kopač. "Svetujemo, če je mogoče, pomagamo, če ni mogoče, to povemo. Prihod novih najemnikov v Mihov dom pomeni stoodstotno spremembo. Ko sta prišla, smo bili na točki, ko bi nam sanitarna inšpekcija skoraj zaprla kočo. Že pred njunim prihodom smo prenovili kuhinjo in uredili vse, kar je bilo za inšpekcijo spornega. Potem pa sta še nova najemnika delo zagrabila sto na uro. Pod stopnicami sta postavila točilni pult, dom res dobro živi. Že prejšnja najemnika sta znala z ljudmi, Petra in Aleš pa sta v kočo vnesla dodatno toplino," je novo energijo v Mihovem domu pohvalil Kopač.

PZS: Obveza za prejemnike in spodbuda za preostale  Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije. | Foto: Ana Kovač Miro Eržen, podpredsednik Planinske zveze Slovenije. Foto: Ana Kovač

"Glede na razmere in zelo pozen začetek planinske sezone so bile malenkostno v prednosti lažje dostopne koče, kar pa ne zmanjšuje vrednosti zasluženih priznanj.

Poudarjamo, da ob tem, ko obiskovalci glasujejo za svojo najljubšo kočo, preverjamo tudi preostale pomembne dejavnike, ki vplivajo na poslovanje koče, in tam, kjer je koča v najemu, tudi to, ali najemniki spoštujejo dogovorjene najemne pogoje in druge obveznosti, ki izhajajo iz statusa planinske koče PZS.

Pridobljeno in podeljeno priznanje mora torej biti obveza za prejemnike za nadaljnje dobro delo, za preostale koče pa spodbuda, da temu zgledu sledijo v vseh vsebinah svojega delovanja. Iskrene čestitke letošnjim prejemnikom naziva naj planinska koča in obenem iskrena zahvala vsem, ki so pripomogli k temu nazivu," je ob razglasitvi naj koč povedal podpredsednik Planinske zveze Slovenija Miro Eržen.

Predstavitev preostalih finalistk letošnje akcije Naj planinska koča:

Med finaliste izbora Naj planinska koča 2020 so se uvrstili še Koča na Dobrči, Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih, Planinski dom na Mrzlici in Planinski dom na Uštah - Žerenku v kategoriji planinskih koč ter Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti, Pogačnikov dom na Kriških podih, Krekova koča na Ratitovcu in Dom Planika pod Triglavom v kategoriji visokogorskih koč. 

- kategorija: Naj visokogorska koča

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti:

Oskrbnika Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti
Sportal Nova priložnost: Mlad par, ki je hiter tempo v mestu zamenjal za življenje v gorah

Krekova koča na Ratitovcu:

Ratitovec
Sportal Ni vse črno: koronavirus jim je prinesel nepričakovano

Pogačnikov dom na Kriških podih:

Pogačnikov dom na Kriških podih (2050 m)
Sportal Gorski raj z izjemnimi razgledi, kjer imajo mladi glavno besedo #video

Dom na Planiki:

Dom Planika pod Triglavom
Sportal Ena izmed prvih slovenskih koč, ki je že preizkusila veliko novost

- kategorija: Naj planinska koča

Planinski dom na Uštah - Žerenku:

Planinski dom Ušte
Sportal Eden najnovejših planinskih domov s pridobitvijo, ki bo pritegnila tudi otroke #video

Planinski dom na Mrzlici

Dom na Mrzlici
Sportal Doma je kuhala za tri, na Mrzlici pa kuhalnico vrti za 400 lačnih ali več #video

Planinski dom pri Gospodični na Gorjancih:

Planinski dom pri Gospodični
Sportal Že 15 let skrbita za večno mlado Gospodično, zdaj je napočil čas za spremembe

Koča na Dobrči:

Dobrča
Sportal Na štruklje ali razgled? Zakaj ne na oboje? #video

 

Preberite še:

Izlet Okrešelj
Sportal Na Okrešlju se začenja novo poglavje #foto
Kredarica
Sportal Sneg v septembru? Ne bodite presenečeni, če boste že zdaj gazili v gorah.
Ne spreglejte