Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 8. 2017,
19.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Natisni članek

Naj planinska koča pohodništvo Roblekov dom na Begunjščici

Sobota, 26. 8. 2017, 19.51

6 let, 7 mesecev

Finalisti akcije Naj planinska koča 2017: Roblekov dom na Begunjščici (3)

Navdih Slavka Avsenika, ki ob koncu tedna poka po šivih #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Roblekov dom | Foto Alenka Teran Košir

Foto: Alenka Teran Košir

Čeprav je Roblekov dom v očeh marsikaterega Slovenca sinonim za skladbo narodno-zabavnega ansambla Avseniki Večer na Robleku, je hkrati tudi priljubljena pohodniška točka na Begunjščici, ki ste jo tudi letos uvrstili med finaliste akcije Naj planinska koča. Obiskovalcev je veliko, med tujci je največ Nizozemcev, Čehov in Poljakov. Nekateri bolj varčni se naredijo Francoze, kot rečemo, in šotorijo kar pred kočo.

Roblekov dom na Begunjščici stoji na nadmorski višini 1657 metrov. | Foto: Dejan Jelušič Roblekov dom na Begunjščici stoji na nadmorski višini 1657 metrov. Foto: Dejan Jelušič

Pravijo, da je prvi obraz planinske koče tisti, ki ji ga nadene oskrbnik. Kot kaže, sta zakonca Rok in Zdenka Podpečan Roblekovemu domu na Begunjščici (1657 m) nadela ravno pravšnjega.

Že lani ste dom ob njunem krstnem letu v vlogi oskrbnikov uvrstili v finale akcije Naj planinska koča, letos se je zgodba ponovila. Dobro delo res obrodi sadove, dober glas pa seže v deveto vas.

Na www.siol.net predstavljamo finaliste akcije Naj planinska koča. Predstavili smo že Dom na Kofcah in Zavetišče na Planini nad Vrhniko.

Zdenka in Rok Podpečan sta od lanskega leta oskrbnika Roblekovega doma na Begunjščici. Pred tem sta skrbela za Pastirsko koči na Lešanski planini pod Dobrčo, še vedno pa se ukvarjata s kmetovanjem in peko kruha. | Foto: Alenka Teran Košir Zdenka in Rok Podpečan sta od lanskega leta oskrbnika Roblekovega doma na Begunjščici. Pred tem sta skrbela za Pastirsko koči na Lešanski planini pod Dobrčo, še vedno pa se ukvarjata s kmetovanjem in peko kruha. Foto: Alenka Teran Košir

Več obiska, več novosti

"Vse raste, posodabljamo, napredujemo," se smeji oskrbnici Zdenki. "Od števila gostov do naše ponudbe," pravi. Tako so v letošnjem letu obnovili mize na zunanjem delu, postavili so lesene ležalnike, ki jih je oblikoval kar oskrbnik sam, in v zgornjih prostorih doma uredili sanitarije, ki so za marsikoga pomemben dejavnik pri odločitvi, v kateri koči bo prespal. Uredili so elektriko, v načrtu imajo postavitev vetrnice, ki bo proizvajala dragoceno energijo.



Roblekov dom zaslovel že v Avsenikovi skladbi

Planinska postojanka nad Begunjami, domačim krajem Slavka Avsenika, kjer bo ta konec tedna potekal 4. Festival Avsenik, je že pred skoraj 60 leti navdihnila pokojnega velemojstra slovenske narodno-zabavne glasbe, ki je zanjo zložil zimzeleno Na Roblek bom odšel, / bom ljub'co s sabo vzel. / Tam, kjer živi star pastir, / užival z ljub'co bom gorski mir ...

Po besedah Slavkovega vnuka Saša Avsenika, ki s svojim ansamblom nadaljuje Avsenikovo izročilo, je skladba Večer na Robleku tudi v tujini eden največjih Avsenikovih hitov, le da ima v nemškem jeziku naslov Gor na vrh gora.

Nabiranje kilometrine, ki jima zelo koristi

44-letni Rok in dve leti mlajša Zdenka Podpečan iz Brezij pri Tržiču sta pred prevzemom poslov na Robleku oskrbniško kilometrino nabirala v Pastirski koči na Lešanski planini pod Dobrčo, ki se po obisku in obsegu dela ne more primerjati z Roblekovim domom. Že prej sta redno prihajala do Roblekovega doma, ki je zdaj v poletni sezoni njun dom.

Kar osem let sta bila namreč odgovorna za nošnjo tovora do koče s konji, zdaj pa to delo opravljata njuna otroka s partnerji. 

Roblekov dom oskrbujejo s konji, ki hrano in pijačo prinesejo s Poljškove planine, ki je približno uro oddaljena od Robleka. | Foto: Alenka Teran Košir Roblekov dom oskrbujejo s konji, ki hrano in pijačo prinesejo s Poljškove planine, ki je približno uro oddaljena od Robleka. Foto: Alenka Teran Košir

Zanimivo je, da se na razpis za oskrbnika najprej nista nameravala prijaviti, a ko se je izkazalo, da si lastniki koče, Planinsko društvo Radovljica, v tej vlogi želijo domačina, sta se omehčala, prijavila na razpis in bila izbrana.

"Rekla sva si, pa poskusiva, izgubiti nimava kaj," pripoveduje Zdenka, ki si želi, da bi njuna oskrbniška zgodba še dolgo trajala. A tu bo odločilno zdravje, kajti do Robleka se ne da priti drugače kot peš. Lahko jo mahnete iz Drage, kar vam bo vzelo približno dve uri in pol, ali z Ljubelja prek Zelenice, kar traja dlje, a ponuja takšne razglede, da odločitve ne boste obžalovali.

Različni obrazi Roblekovega doma. Foto: Dejan Jelušič, redni obiskovalec.

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

50 odstotkov dela opravi že lokacija

Zdenka je prepričana, da sta bistvo planinske koče dobra kuhinja in prijazna beseda, "Roblek pa je že sam po sebi nekaj posebnega in naredi velik vtis na planince. Pravzaprav sam od sebe opravi že 50 odstotkov dela, če smo čisto pošteni," se pošali oskrbnica doma, ki je pred kratkim kulinarično ponudbo obogatila z Roblekovo rezino (jabolčna rezina s smetano), ki je šla v času našega obiska za med.

Roblekov dom | Foto: Alenka Teran Košir Foto: Alenka Teran Košir

Ko ne moreš v trgovino za vsako figo

Oskrbnica poudarja, da delo v visokogorju terja podrobno načrtovanje, tukaj ne moreš za vsako figo v trgovino, a tudi izkušnje te ne morejo obvarovati pred tem, da se ne bi včasih vendarle uštel.

"V takih situacijah se znajdemo, kakor vemo in znamo, včasih je treba prositi tudi za pomoč. Letos nam je na primer v času največje vročine zmanjkalo vode. Treba je bilo angažirati vse mogoče sile, da smo se v dolini opremili z njo in jo znosili do vrha, da ob koncu tedna tega ni bilo opaziti."

Da je o Roblekovem domu mogoče napisati marsikaj, je ugotovila že Sandra Šimic, ki mu je leta 2015 posvetila diplomsko nalogo. Na Visoki šoli za hotelirstvo in turizem na Bledu je obdelala možnosti za njegov nadaljnji razvoj.

Jota, jed, ki je v gorah nikoli ne sme zmanjkati

V Roblekovemu domu imajo široko kulinarično ponudbo, od telečje obare, ričeta, pasulja, vampov, žgancev in klobase do jote, ki je jed, ki je, kot pravi Zdenka, res nikoli ne sme zmanjkati. Zakonca Podpečan vedno poskrbita za to, da so vse jedi pripravljene tudi v vegetarijanski različici. Tega je tudi v gorah vedno več.

Roblekov dom na Begunjščici | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Roblekov dom | Foto: Dejan Jelušič Foto: Dejan Jelušič

Prehodna planinska postojanki na Vii Alpini

Roblekov dom velja za prehodno planinsko postojanko. Pozimi jih večinoma obiskujejo domačini, številni so tudi vpisani med Prijatelje Begunjščice, ki morajo v letu dni vsaj 15-krat priti do Robleka. Poleti se struktura gostov povsem spremeni.

Številni planinci se pri njih ustavijo med potjo po slovenski planinski transverzali. V zadnjem obdobju je vse več takih, tudi iz tujine, ki se lotijo pohodniške poti Via Alpina. Med tujimi gosti je največ Nizozemcev, Čehov in Poljakov, nekateri se odločijo tudi za bolj varčevalno možnost in šotor postavijo kar v bližini doma. "Zgodilo se je tudi že, da so se pri nas ustavili zato, da so oddali smeti, napolnili telefone in si privoščili WC," pove oskrbnica.

Ali ste vedeli ...

  • ... da je Roblekov dom imenovan po Hugu Robleku, pobudniku planinstva na Gorenjskem, ki je umrl pri požigu Narodnega doma v Trstu?
  • ... da je bila prvotna koča poimenovana po Janku Vilfanu, odvetniku iz Radovljice in takratnem predsedniku podružnice SPD?
  • ... da je bil zdajšnji dom zgrajen 30. julija 1933?
  • ... da je bil planinski dom požgan med drugo svetovno vojno, obnovljen pa leta po vojni?
  • ... da so leta 1993 Roblekov dom temeljito obnovili? Po podatkih Planinske zveze Slovenije so pri obnovi zamenjali streho in prenovili vodovod, pozneje so dogradili še fotovoltaični sistem za pridobivanje električne energije in zgradili zunanja suha stranišča. Leta 2005 so obnovili celotno ostrešje in dodali novo kritino, povečali in uredili so jedilnico in kuhinjo, vgradili nova okna ter povečali moč solarnega sistema. V bolj prometnih dneh si pomagajo z električnim agregatom.

 

Ne spreglejte