Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 5. 2018,
15.37

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

pohodništvo Naj planinska koča Mozirska koča na Golteh

Torek, 1. 5. 2018, 15.37

5 let, 10 mesecev

Naj planinska koča

Mozirska koča na Golteh (1356 m)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Predstavljamo Mozirsko kočo na Golteh, ki je ena od kandidatk za naj planinsko kočo 2017.

Koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica SPD in jo odprla 5. oktobra 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so Mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je okupator požgal 5. avgusta 1942.

Mozirska koča na Golteh | Foto: Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru, julija 1950, pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra 1951. V bližini koče je PD Celje zgradilo in 29. novembra 1953 odprlo prostorno depandanso Smučarski dom. Leta 1954 so do koče potegnili električni daljnovod. Leta 1973 je PD Celje kočo prodalo Izletniku Celje, depandanso pa je preuredilo za potrebe postaje GRS v Celju. Leta 1984 je kočo prevzelo PD Mozirje in jo temeljito obnovilo in posodobilo; otvoritev obnovljene koče je bila ob 90-letnici Mozirske koče, 6. septembra 1986. V letu 2011 je bila koča temeljito obnovljena.

V neposredni bližini koče (5 min hoda) se nahaja Alpski vrt. Divje rastoče rastline, ki jih srečujemo v gorskem svetu med skalami, imajo v sebi neko posebno lepoto. Uspevajo v težkih pogojih v razpokah in na skalnatih policah, kjer je komaj dovolj zemlje za preživetje. V takem prvobitnem naravnem okolju so na Golteh ustvarili lahko dostopen Alpski vrt. Park leži na višini 1300 do 1400 metrov nadmorske višine, njegova površina pa se lahko primerja s površino petih nogometnih igrišč (2 hektarja).

Razgled

Od Mozirske koče je lep razgled proti jugu na Gornjo Savinjsko dolino z Mozirjem in Nazarjami, Goro Oljko, Celjsko kotlino, Dobrovlje in Menino planino; proti zahodu vidimo Lepenatko, Veliki Rogac in Savinjske Alpe z Ojstrico; z bližnjega roba, vzhodno od koče, vidimo Šaleško dolino z Velenjem in Šoštanjem ter Paški Kozjak in Pohorje v ozadju.

Še obširnejši razgled je z Boskovca 1588m, na katerem je razgledni stolp (trenutno zaprt); z njega vidimo tudi Raduho, Peco, Travnik, Komen, Smrekovec in Uršljo goro.

Ne spreglejte