Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 7. 2021,
18.30

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

1

Natisni članek

Matkov kot Matkov škaf markantne točke in slovenske gore Naj planinska koča

Petek, 23. 7. 2021, 18.30

2 leti, 9 mesecev

MARKANTNE TOČKE, POVEZANE S SLOVENSKIMI HRIBI IN GORAMI (3.)

Osupljiv snežni krater v nedrju Kamniško-Savinjskih Alp

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,29

1

Matkov škaf | Snežni plazovi konec zime in pa zgodaj spomladi prinesejo veliko količino snega z Mrzle gore. Ko je nekoliko topleje, voda pada v snežišče in izdolbe luknjo – Matkov škaf. | Foto Arhiv TIC Center Rinka

Snežni plazovi konec zime in pa zgodaj spomladi prinesejo veliko količino snega z Mrzle gore. Ko je nekoliko topleje, voda pada v snežišče in izdolbe luknjo – Matkov škaf.

Foto: Arhiv TIC Center Rinka

V mirni alpski ledeniški dolini Matkov kot v Kamniško-Savinjskih Alpah se spomladi pojavi kraterju podoben snežni kotel, ki nosi ime Matkov škaf. Njegove dimenzije so odvisne od snežnih razmer, starejši domačini se spominjajo tudi več kot 30 metrov globoke svojevrstne naravne znamenitosti, ki jo je najbolje obiskati junija.

Otl
Sportal Kraško okno, ki ponuja "hudičev" razgled in polni splet

Najmanjša med alpskimi dolinami na Solčavskem Matkov kot, ki je najznačilnejše ledeniško preoblikovana v zgornji polovici ter precej zaprta in odročna, skriva osupljivo naravno znamenitost. To skoraj šest kilometrov dolgo dolino na jugozahodu obdajajo visoke gore, tudi 2.203 metre visoka Mrzla gora, ki velja za enega najtežje dostopnih slovenskih dvatisočakov.

In prav Mrzla gora je "sokriva" za nastanek Matkovega škafa, ki smo ga uvrstili med markantne točke v slovenskih gorah in hribih. "Snežni plazovi konec zime in pa zgodaj spomladi prinesejo veliko količino snega z Mrzle gore. Ko je malo topleje, voda pada v to snežišče in izdolbe luknjo – Matkov škaf," so nam o naravnem pojavu v Kamniško-Savinjskih Alpah pojasnili pri TIC Center Rinka.

Najbolje ga je obiskati junija. Starejši domačini pravijo, da je znal biti globlji od 30 metrov. V povprečju je v zgornjem delu širok okoli 20, 30 metrov.  | Foto: Arhiv TIC Center Rinka Najbolje ga je obiskati junija. Starejši domačini pravijo, da je znal biti globlji od 30 metrov. V povprečju je v zgornjem delu širok okoli 20, 30 metrov. Foto: Arhiv TIC Center Rinka

klin dolina Vrat
Sportal Ste vedeli: v Sloveniji imamo največji plezalni klin na svetu

Matkov škaf, ki se nahaja na 1.480 metrih nadmorske višine, opisujejo tudi kot kraterju podoben snežni kotel, katerega dimenzije so odvisne od snežnih razmer. V povprečju je v zgornjem delu običajno širok okoli deset metrov (in ne 20, kot smo sprva zapisali), nato pa se zoža. "Čez steno nad snežiščem v nekaj stopnjah pada okoli 40 metrov visok občasen slap, ki ga napaja snežnica izpod krnice. Škaf ima obroče - različne plasti snega so različno obarvane in mu dajejo značilen videz," so o pojavu, ki se pojavi spomladi in nato z višanjem temperatur kopni, zapisali še pri Centru Rinka.

Base Camp
Sportal Ljubljančana sredi gorenjske vasice postavila bazni tabor

Pohod na Matkov škaf | Foto: Arhiv TIC Center Rinka Pohod na Matkov škaf Foto: Arhiv TIC Center Rinka

Kot pravijo, je Matkov škaf najbolje obiskati junija, sneg pa se obdrži vsaj mesec ali dva, odvisno od količine. V arhivu Planinskega vestnika so zabeleženi podatki za leto 1980, ko je bil globok 23 metrov, in leto 1981, ko je je bila globina 28 metrov. A kot dodajajo v informacijskem centru, se starejši domačini spominjajo, da je znal biti tudi globlji od 30 metrov.

Sredi letošnjega junija (13. junija) je bil globok 16,5 metra in širok 11,5 metra.

Nekateri ga uporabijo tudi za plezalno izkušnjo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Babnik (@tinchy1906)

Mozirska koča
Sportal Oskrbnica Alenka po požaru začenja na novo. In to ne prav daleč. #video

In kako do Matkovega škafa, ki ob milih zimah težje kljubuje toplemu vremenu? Na začetku Matkovega kota je ob cesti manjše, slabše označeno parkirišče. Od tam vas čaka 1,5 ure hoje. Prvi del poti je lahek, proti koncu pa gre pot po skalovju oziroma snegu, zato se priporoča zimska oprema. Mimo Škafa vodi že prej omenjena planinska pot na Mrzlo goro.

Nekaj utrinkov z družbenih omrežij

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Martin Lubej (@mar.lubej)

 

Sportal Glasovanje je končano

 

Ne spreglejte