Kraj, kjer od jutra do poznega popoldneva pečejo flancate #foto

Krekova koča na Ratitovcu je priljubljena planinska postojanka, ki leži na travnati planoti najvzhodnejšega podaljška Julijskih Alp. Rekordni obisk so zabeležili že lani in kot kaže, tudi letos ne bo nič drugače. Ob sončnem koncu tedna kočo obišče tudi tisoč obiskovalcev. Vsak tretji si zaželi flancata, ki je njihov prepoznavni znak.

1 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

2 / 12

Foto: Manca Čujež

3 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

4 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

5 / 12

Foto: Osebni arhiv

6 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

7 / 12

Foto: Osebni arhiv

8 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

9 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

10 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

11 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

12 / 12

Foto: Alenka Teran Košir

Zakonca Anica in Lojze Lotrič sta Krekovo kočo (1642 m), ki ste jo tako kot dve leti poprej tudi letos uvrstili med finaliste akcije Naj planinska koča, za svoj drugi dom posvojila že pred več kot 20 leti.

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Alenka Teran Košir


Morda vas zanima še:
Roblekov dom: Navdih Slavka Avsenika, kjer ne moreš za vsako figo v trgovino
Dom na Kofcah, ker glavni kulinarični adut prodajajo tudi na ljubljanski tržnici
Zavetišče na Planini nad Vrhniko, kjer domačini gradijo novo planinsko kočo.


Včasih hrana iz nahrbtnika, danes večino kupijo v koči

Časi so bili takrat drugačni, tudi v hribih, ugotavlja Anica. "Nemogoče je primerjati najine začetke in danes. Včasih so ljudje vso hrano in pijačo do nas prinesli v nahrbtniku, danes večino kupijo v koči," je povedala Anica. "Z obiskovalci res nimamo nobenih težav," je poudarila. Niti s smetmi, ki so prejšnji konec tedna pošteno razjezile oskrbnike koč pod Triglavom.

Krekova koča, ki nosi ime po dr. Janezu Kreku (1865-1917), organizatorju slovenskega zadružništva, ki je rad zahajal na Ratitovec, je v letih od 2001 do 2014 doživela popolno obnovo. Zgrajene so bile nove sanitarije, nosilni stebri in poslopje zgornje postaje tovorne žičnice, čistilna naprava in zbiralnik vode, ki zagotavlja nemoteno oskrbo koče z vodo.

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Osebni arhiv

V kuhinji živžav že od 5. ure zjutraj

Srce koče, ki jo upravlja Planinsko društvo za Selško dolino Železniki, je seveda kuhinja, tam nastajajo kulinarične specialitete, ki slovijo daleč naokrog. Predvsem so to flancati, ki jih mesijo od 4. ali 5. ure zjutraj pa do poznega popoldneva. Točnega števila spečenih flancatov v tem poletju Anica ne pozna, se pa število najverjetneje prešteva v tisoče. "Vse delamo ročno, aparati so za nas prepočasni," je povedala gospa.

Pa niso samo flancati tisti, ki vabijo, je opozorila. "Planinci si radi privoščijo žgance, izbirajo lahko med ajdovimi in koruznimi, kislo mleko, obaro imajo zelo radi, pa bograč, joto in ričet, ki sta vedno na jedilniku."

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Alenka Teran Košir

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Alenka Teran Košir

Ob koncu tedna tudi po tisoč obiskovalcev dnevno

Glavnino obiska kajpak beležijo ob koncu tedna, ko za delo poprime tudi do deset parov pridnih rok, med njimi tudi vnukinja oskrbniškega para, obišče pa jim med 800 in tisoč ljudi, med tednom pa za gostoljubje planincev skrbita dva ali trije. "Obisk je na podobni ravni kot lani, morda je za odstotek višji," je ocenila.

Dela nikoli ne zmanjka, pravi Anica. Koča je velika in vedno je kaj, kar je treba postoriti. Letos so odkupili zemljo okrog koče, postavili nove klopi, kuhinjo so opremili z aparatom, ki jim lajša peko kruha. "Kar nam uspe prihraniti, vse vložimo v kočo," je povedala.

Popoln paket

Koča, ki stoji na idilični planjavi, ki jo obkrožata tudi govedo in drobnica, v večjem radiusu boste srečali tudi konje, oskrbujejo z žičnico, ima tudi vodo, elektriko, pa tudi internet. Celovito ponudbo, bi lahko rekli.

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Osebni arhiv

Krekova koča na Ratitovcu Foto: Alenka Teran Košir

Krekova koča na Ratitovcu je za večino obiskovalcev ciljna postojanka, čeprav se najdejo tudi gostje, ki pod Ratitovcem prenočijo in se naslednje jutro podajo naprej. "Veliko gostov nas obišče v okviru poti od Sorške planine do Ratitovca," pojasni Anica.

Veliko je tudi ljubiteljev oz. Prijateljev Ratitovca (okrog 650 jih vsako leto naredi normo, to je, da se vsaj 15-krat na sezono povzpnejo na Ratitovec), pogosto gostijo pohode. Pred kratkim so jih obiskali bosonogci, ki se peš podajo s Prtovča do Ratitovca, gorski kolesarji, v nedeljo, 3. septembra, pa pričakujejo pohodnike, ki jih bodo obiskali v okviru  že 41. rekreativnega pohoda Pot na Ratitovec.

Najbolj priljubljeno izhodišče za dostop do koče je Prtovč. Ena pot vodi po levi strani čez Poden in druga po desni čez Razor. Obe vam boste vzeli približno uro in pol hoje.

Koča je v poletni sezoni (do konca septembra) odprta vsak dan, potem pa ob koncu tedna. V njej je tudi klasična telefonska govorilnica in poštni nabiralnik. "Število razglednic se je zmanjšalo za sto odstotkov," je povedala gospa. In kako pošta pride v dolino? S pomočjo planincev in njihove dobre volje, kakopak.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano