Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
18.49

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

planinska koča Naj planinska koča

Sreda, 5. 9. 2018, 18.49

5 let, 7 mesecev

Predstavitev finalistk akcije Naj planinska koča 2018

''Gonilna sila planinskih koč so ljudje''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Naj planinska koča | Za finaliste ste se med nižje ležečimi kočami odločili za Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Kofcah, Planinski dom na Kumu, Valvasorjev dom in Gospodično na Gorjancih. | Foto Siol.net

Za finaliste ste se med nižje ležečimi kočami odločili za Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Kofcah, Planinski dom na Kumu, Valvasorjev dom in Gospodično na Gorjancih.

Foto: Siol.net

Poletna pohodniška sezona se preveša h koncu, z njo pa se bo kmalu zaključila akcija izbora za naj planinsko kočo 2018. Za finaliste ste se med nižje ležečimi kočami odločili za Planinski dom na Kalu, Planinski dom na Kofcah, Planinski dom na Kumu, Valvasorjev dom in Gospodično na Gorjancih. Lastniki se strinjajo, da je vredno vztrajati in se izboljševati zaradi ljudi, prav tako pa poudarjajo, da je v hribih vedno več otrok, ki so najpomembnejša generacija pohodnikov za prihodnost.

PLANINSKI DOM NA KALU

Krmilo Planinskega doma na Kalu je po uspešnih 30 letih vodenja Slavice Resman in njenega moža prevzel Rok Pader, ki zgodbo nadaljuje z veliko mero zanesenjaštva. Pravi, da je lep občutek, da so pohodniki za finalista izbora Naj planinska koča izbrali tudi Planinski dom na Kalu.

''Vesel sem tega novega podviga in uspeha, vendar sem lastnik koče šele dva meseca in si za to ne pripisujem nobenih zaslug,'' iskreno pove Rok in doda, da je projekt, v katerem zbiramo naj planinsko kočo, vreden pohvale. ''Poudariti želim, da naj zmaga tisti, ki si to zasluži,'' še pove.

Ob vprašanju, kako se počuti ob prevzemu funkcije oskrbnika planinskega doma, Rok pove, da je zelo lepo. ''Vreme nam sicer nagaja že kakšne tri tedne, kar seveda posledično pomeni, da je tudi slabši promet,'' pojasni. | Foto: Ana Kovač Ob vprašanju, kako se počuti ob prevzemu funkcije oskrbnika planinskega doma, Rok pove, da je zelo lepo. ''Vreme nam sicer nagaja že kakšne tri tedne, kar seveda posledično pomeni, da je tudi slabši promet,'' pojasni. Foto: Ana Kovač
Do Planinskega doma na Kalu vodi asfaltirana cesta, tako da je primerna tudi za tiste, ki se želijo do doma pripeljati z avtom. ''Največ mi pomeni to, da se ljudje radi vračajo in se pri nas počutijo dobrodošle,'' pove Rok in nadaljuje, da k njim zahajajo tako upokojenci kot tudi družine z otroki, sploh v počitniškem času. ''Veliko je kolesarjev, domačinov, lovcev, predvsem pa otrok. ''Med obiskovalci štejejo ravno otroci, zato je zelo pomembno, da se pri nas počutijo dobro,'' pove oskrbnik.

Ob koncu poletne pohodniške sezone se že kujejo različni načrti. ''V našem planinskem domu smo zelo zavzeti in odprti, pripravljeni na novo. V preteklem času smo imeli na našem planinskem domu tudi poroko, trudimo pa se za različne dogodke z živo glasbo,'' pojasni Rok in pozitivno pove, da imajo za prihodnost veliko vizij.

''Vsak mesec si želimo organizirati kakšen dogodek, z naslednjim mesecem pa bodo Planinski dom na Kalu obiskovalci našli tudi na portalu Booking.com, kjer si bodo lahko predhodno rezervirali svoja prenočišča,'' še doda Rok.

Planinski dom na Kalu
Sportal Planinski dom na Kalu (946 m)

Preberite si še: predstavitve finalistk v kategoriji VISOKOGORSKE KOČE:

Dom Valentina Staniča
Sportal Ormožan, ki ga je strah višine, je glavni junak kuhinje na 2.332 metrih
Nives Dejan Črna prst
Sportal Kot na letalu: planinska koča, kjer vam postreže nekdanja stevardesa #intervju
Triglavski dom Kredarica
Sportal Na današnji dan so odprli najbolj prepoznavno planinsko kočo v Sloveniji

 

PLANINSKI DOM NA KOFCAH

Planinski dom na Kofcah živi svoj pohodniški utrip pod okriljem oskrbnika Petra Vogelnika. Dejstvo, da se je tudi njihov dom znašel med finalisti v izboru Naj planinska koča, mu predstavlja veliko zadovoljstvo. ''To je potrditev, da delamo dobro in da smo na pravi poti,'' pravi Peter.

''Ko pogledam nazaj, vidim, da smo ves čas nekaj spreminjali, dopolnjevali in da je mogoče čas, da bi se malo umirili in zadihali. Ampak nas žene naprej, da se izboljšujemo,'' pravi oskrbnik. | Foto: Urban Urbanc/Sportida ''Ko pogledam nazaj, vidim, da smo ves čas nekaj spreminjali, dopolnjevali in da je mogoče čas, da bi se malo umirili in zadihali. Ampak nas žene naprej, da se izboljšujemo,'' pravi oskrbnik. Foto: Urban Urbanc/Sportida
''V koči sem že 20 let in ves čas nas nekaj žene naprej, da dom izboljšujemo,'' pravi Vogelnik in pojasni, da so letos povečali teraso in obnovili notranjost doma. 

Planinski dom na Kofcah je privlačna lokacija številnim družinam, ki predstavljajo največji del obiska doma. ''Usmerjeni smo družinsko in pomembno nam je, da nas obiskujejo otroci. Zavedamo se, da smo nižje ležeča lokacija, najmlajši so pri nas zelo zaželeni in kar 70 odstotkov vseh naših obiskovalcev je prav družin,'' komentira Peter in doda, da mu največ pomeni zadovoljstvo ljudi. 

Da je bila letošnja pohodniška sezona pospremljena z muhastim vremenom, se strinja tudi Vogelnik. ''Vreme nam je letos malo nagajalo, ampak tako pač je,'' doda. ''Ko je lepo vreme, je obiskovalcev več, ko je slabo, jih je manj. Tako da je sezona v nekakšnem konstantnem valovanju,'' je dodal Peter, ki je z letošnjo sezono zadovoljen.

Dom na Kofcah Kofce
Sportal Kofce, planina pod Košuto, ki svoj glavni kulinarični adut ponuja tudi na ljubljanski tržnici #foto

 

PLANINSKI DOM NA KUMU

Planinski dom na Kumu je bil za naj planinsko kočo izbran že leta 2015, na kar ima oskrbnik Roman Ledinek še vedno lepe spomine. ''Da je naš planinski dom izbran za finalista tudi letos, nam pomeni zelo veliko,'' ne skriva svojega veselja. ''To je dokaz, da nas imajo ljudje radi in nas spoštujejo, prav tako pa je to potrditev, da delamo enako dobro ali pa celo še boljše kot leta 2015, ko smo bili izbrani za naj planinsko kočo,'' pove Roman.

''Največji balzam za dušo je, ko vidiš, da se pohodniki k tebi radi vračajo,'' iskreno pove Roman in doda, da je tako lep občutek resnično neopisljiv zgolj z besedami. ''To človeku res izjemno veliko pomeni,'' še doda. ''Vremenski pogoji so seveda za obiske pomembni, vendar naših obiskovalcev ne zaustavita niti dež niti sneg,'' pove Ledinek. | Foto: Vid Ponikvar ''Največji balzam za dušo je, ko vidiš, da se pohodniki k tebi radi vračajo,'' iskreno pove Roman in doda, da je tako lep občutek resnično neopisljiv zgolj z besedami. ''To človeku res izjemno veliko pomeni,'' še doda. ''Vremenski pogoji so seveda za obiske pomembni, vendar naših obiskovalcev ne zaustavita niti dež niti sneg,'' pove Ledinek. Foto: Vid Ponikvar
Največje veselje vsakega oskrbnika planinskega doma ali visokogorske koče je nedvomno odziv ljudi, ki se radi vedno znova vračajo na njihovo pohodniško lokacijo, pri tem pa se ne ozirajo niti na vreme.

Roman Ledinek poudarja, da se pohodniška sezona še ni končala in da imajo ravno v jesenskih in zimskih mesecih na Planinskem domu na Kumu največ obiskovalcev. ''Poleti je ljudi manj, jesen in zima sta bolj intenzivna. Tudi zaradi tega, ker je naš planinski dom odprt in lažje dostopen skozi celo leto, medtem ko so drugi visokogorski zaprti,'' pojasni.

Ob vprašanju, ali že kujejo nove načrte in vizije za prihodnje pohodniške sezone, Roman odgovarja, da se na Kumu trudijo na vseh področjih, tako s prijaznostjo kot tudi s kakovostjo pri storitvah.

''Naš planinski dom je prejel priznanje za otrokom prijazno planinsko kočo, na kar smo zelo ponosni,'' pove Roman, ki meni, da prav otroci predstavljajo našo prihodnost in da je zelo pomembno, da starši že majhne otroke seznanijo s svetom pohodništva. ''Če ne bodo ljudje hodili kot mladi, tudi kot starejši ne bodo,'' razmišlja kritično in še doda, da so z letošnjim obiskom planinskega doma zelo zadovoljni.

Sportal Zasavski mojster slaščic, ki si bo leto 2015 zapomnil zaradi vaše podpore (foto)

 

VALVASORJEV DOM

Valvasorjev dom je naziv naj planinska koča slavil že leta 2014 in 2016. Oskrbnik Aleš Štefe pravi, da bi letošnji pridobljeni naziv po vsem tem pomenil res nekaj velikega in celo sanjskega. ''To bi bila velika motivacijska injekcija,'' hudomušno pripomni oskrbnik. ''Naš dom je odprt skozi vse leto, kar pomeni, da mora biti človek v dogajanje, če že ne fizično, pa vsaj v glavi, vpet ves čas,'' pove Štefe.

''Ljudje nas seznanjajo, glasujejo in se veselijo z nami, moram priznati, da je pri nas prava evforija,'' v smehu pove Aleš, ki je na čelu Valvasorjevega doma že šesto leto. ''Gonilna sila so predvsem ljudje in pod letošnjo sezono se lahko podpišem, ker je bila zelo dobra,'' pravi že ob misli na prihodnje mesece, saj se dober obisk nadaljuje, ko pridejo na vrsto druge aktivnosti, med drugim sankanje in smučanje.

 ''Naša lokacija je zelo priljubljena za krožno turo po Karavankah, zato snujemo vodnik, ki bo v pomoč vsem, ki se nanjo podajajo,'' ponosno pove Aleš, ob tem pa še doda, da v poletnih mesecih opažajo več tujih pohodnikov, v jesenskih in zimskih pa več lokalnih. ''Opažam tudi manj neprimerno opremljenih pohodnikov, tudi tujci so bolj ozaveščeni. Včasih je kdo prišel v natikačih, zdaj je tega manj,'' pove Štefe. | Foto: Manca Čujež  ''Naša lokacija je zelo priljubljena za krožno turo po Karavankah, zato snujemo vodnik, ki bo v pomoč vsem, ki se nanjo podajajo,'' ponosno pove Aleš, ob tem pa še doda, da v poletnih mesecih opažajo več tujih pohodnikov, v jesenskih in zimskih pa več lokalnih. ''Opažam tudi manj neprimerno opremljenih pohodnikov, tudi tujci so bolj ozaveščeni. Včasih je kdo prišel v natikačih, zdaj je tega manj,'' pove Štefe. Foto: Manca Čujež
Tudi Valvasorjev dom kuje nove načrte za prihodnost, med drugim so zelo dvignili kakovost pohodniške kulinarike. Aleš pove, da je dom doživel celovito prenovo že leta 2009, do sedaj pa so v domu potekala vzdrževalna dela. ''Želim si, da bomo lahko ponovno kaj večjega investirali, lahko pa zaupam, da pripravljamo poseben Valvasorjev vodnik, ki naj bi izšel na začetku naslednjega leta.

Oskrbnik se zaveda, da je Valvasorjev dom priljubljena lokacija prav za družine z otroki. ''Spomnim sem, da se je pred leti v našem domu pojavil mogoče kakšen otrok ali dva. Če bi mi kdo leta 2012, ko sem prevzel vodenje doma, rekel, da bo čez nekaj let čisto drugače, mu ne bi verjel. Zares so neverjetne razlike, v hribih in gorah je polno otrok, veliko je obiskov šol in taborov z najmlajšimi,'' pojasni Štefe, ki mu obiski družin pomenijo največ.

Valvasorjev dom pod Stolom
Sportal Naj planinska koča 2016 je …

 

GOSPODIČNA NA GORJANCIH

Gospodična na Gorjancih je zadnja planinska koča med izbranimi finalisti nižje ležečih koč. Oskrbnik Blaž Mrhar pove, da jim izbor med finaliste pomeni veliko potrditev, da delajo dobro, ob tem pa še ponujajo kakovostno kulinariko.

''Sestava pohodnikov je zelo pestra, obiščejo nas tako mladi kot tudi starejši, tako rekreativci kot tudi športniki,'' pojasni Blaž. ''Imamo približno pet odstotkov obiska tujih pohodnikov, preostalo predstavljajo slovenski,'' še doda.

Blaž si želi, da bi današnja mladina znala uživati v trenutkih, ki jim jih podarja narava, ob tem pa bi odložili svoj pametni telefon.  | Foto: Ana Kovač Blaž si želi, da bi današnja mladina znala uživati v trenutkih, ki jim jih podarja narava, ob tem pa bi odložili svoj pametni telefon. Foto: Ana Kovač
Mrhar pove, da je muhasto vreme letos zelo vplivalo na obisk in da je, po lanski rekordni sezoni, letošnja sezona slabše obiskana. Kljub temu se že kujejo nove vizije in načrti za prihodnje mesece in Blaž poudarja, da je novih idej vedno dovolj, omejeni so le s finančnimi sredstvi in podporo.

''Želimo si še prenoviti sobe s kopalnicami,'' doda Blaž, ki na svoji Gospodični opaža vedno več mladih, za katere pa bi si želel, da bi bili za najlepše gorske trenutke pripravljeni kdaj tudi odložiti svoj pametni telefon.

Planinski dom pri Gospodični
Sportal Brata, ki skrbita za večno mlado Gospodično
Ne spreglejte