Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 6. 2020,
11.00

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

pohodništvo #dopustujdoma #dopustujdoma Naj planinska koča

Ponedeljek, 1. 6. 2020, 11.00

3 leta, 11 mesecev

Izbrali ste: naj planinske koče po vašem izboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Naj koča zmagovalke | S 1. junijem na Siol.net začenjamo s šesto sezono izbora Naj planinska koča. Katere koče ste v preteklih letih razglasili za najboljše in najbolj gostoljubne?

S 1. junijem na Siol.net začenjamo s šesto sezono izbora Naj planinska koča. Katere koče ste v preteklih letih razglasili za najboljše in najbolj gostoljubne?

Letošnji izbor Naj planinska koča, ki ga na Siol.net pripravljamo skupaj s Planinsko zvezo Slovenije in vami, ljubitelji planinarjenja, je šesti po vrsti. Katere planinske postojanke ste v preteklosti že razglasili za najboljše?

Naj planinska koča 2020
Sportal Naj koča 2020: Glasovanje je zaključeno

Naj planinska koča 2015

Planinski dom na Kumu (1211 m)

Planinsko društvo: PD Kum Trbovlje

Takratni oskrbnik: Roman Ledinek

Za prvo zmagovalko izbora Naj planinska koča ste izbrali Planinski dom na Kumu, kjer je kot oskrbnik kraljeval znani zasavski slaščičar Roman Ledinek.  | Foto: Vid Ponikvar Za prvo zmagovalko izbora Naj planinska koča ste izbrali Planinski dom na Kumu, kjer je kot oskrbnik kraljeval znani zasavski slaščičar Roman Ledinek. Foto: Vid Ponikvar

Dom na Kumu | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

V prvem izboru akcije Naj planinska koča na Siol.net ste za naj kočo izbrali Planinski dom na Kumu. To je bilo veliko presenečenje, tudi za takratnega oskrbnika Romana Ledineka, sicer priljubljenega slaščičarja iz Zasavja, ki je bil takrat šele 16 mesecev za krmilom priljubljene planinske postojanke.

"Naziv naj koča 2015 je rezultat predanega dela in dobrega počutja, ki ga ljudje doživijo na Kumu," je takrat ocenil Ledinek, brat Mihe Ledineka, oskrbnika na Šmarni Gori.

Več o Planinskem domu na Kumu si lahko preberete na spodnji povezavi:

Sportal Zasavski mojster slaščic, ki si bo leto 2015 zapomnil zaradi vaše podpore (foto)

Naj planinska koča 2016

Valvasorjev dom pod Stolom (1181)

Planinsko društvo: PD Radovljica

Takratni oskrbnik: Aleš Štefe

Valvasorjev dom pod Stolom ste slovenski ljubitelji hora že trikrat izbrali za naj planinsko kočo. Pod vse tri naslove se je podpisal oskrbnik Aleš Štefe.  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Valvasorjev dom pod Stolom ste slovenski ljubitelji hora že trikrat izbrali za naj planinsko kočo. Pod vse tri naslove se je podpisal oskrbnik Aleš Štefe. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V drugi sezoni akcije Naj planinska koča ste z ogromno prednostjo v številu glasov za naj planinsko kočo ustoličili Valvasorjev dom pod Stolom, ki je v akciji zmagal že pred leti, ko je ta potekala v časopisu Nedelo.

Takratni oskrbnik doma Aleš Štefe je dejal, da je naziv Naj planinska koča dodatna spodbuda in motivacija ter pokazatelj, da stopajo po pravi poti. "Je kot energijska injekcija," jo je opisal, "ki jo vsake toliko potrebuješ."

Povedal je še, da laskavi naziv vpliva tudi na sam obisk, saj po koncu poletne planinske sezone, ko koče v visokogorju zaprejo svoja vrata, predstavlja dodatno povabilo vsem tistim, ki radi zahajajo v hribe in posedijo ob topli peči, češ, pojdimo preverit, kaj ponuja naj koča v Sloveniji.

Valvasorjev dom pod Stolom 2018 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Dom, ki so ga poimenovali po piscu, tiskarju in izdajatelju pomembnih del za slovensko kulturo, med drugim tudi obsežne topografije Slava vojvodine Kranjske, Janezu Vajkardu Valvasorju, je odprt 365 dni na leto. Koča, ki sodi pod okrilje Planinskega društva Radovljica, je po makadamski cesti dostopna tudi z avtomobilom.

Več o izboru Naj koča 2016 si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://siol.net/sportal/naj-planinska-koca/oskrbnik-naj-planinske-koce-2016-to-je-prava-energijska-injekcija-425705

Naj planinska koča 2017

Roblekov dom na Begunjščici (1.657)

Planinsko društvo: PD Radovljica

Takratna oskrbnika: Rok in Zdenka Podpečan

Leta 2017 ste za naj planinsko kočo razglasili Roblekov dom na Begunjščici. Zanj sta takrat skrbela Zdenka in Rok Podpečan. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Leta 2017 ste za naj planinsko kočo razglasili Roblekov dom na Begunjščici. Zanj sta takrat skrbela Zdenka in Rok Podpečan. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

S prepričljivim številom glasov ste za naj planinsko kočo 2017 izbrali Roblekov dom na Begunjščici. Koča nad Begunjami, ki nosi ime po Hugu Robleku, pobudniku planinstva na Gorenjskem, ki je umrl pri požigu Narodnega doma v Trstu, je pred leti navdihnila celo Slavka Avsenika, ki ji je posvetil melodijo za skladbo Na Roblek. V letih 2016 in 2018 sta zanjo skrbela Rok in Zdenka Podpečan, ki sta obiskovalce navdihovala z gostoljubnostjo, sproščenostjo in dobro hrano.

Roblekov dom | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Pogovor z oskrbnikoma Roblekovega doma si lahko preberete na spodnji povezavi:

Roblekov dom
Sportal Legendarni Roblekov dom ste izbrali za Naj planinsko kočo 2017 #foto #video

Naj planinska koča 2018

Naj visokogorska koča 2018: Klemenča jama na Ojstrici (1.208 m)

Planinsko društvo

Takratni oskrbnik: Rado Novak

 

Naj planinska koča 2018: Valvasorjev dom pod Stolom

Planinsko društvo: PD Radovljica

Takratni oskrbnik: Aleš Štefe

Radu Novaku smo leta 2018 podelili priznanje za naj planinsko kočo. V kategoriji visokogorskih koč ste za najboljšo izbrali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico. | Foto: Ana Kovač Radu Novaku smo leta 2018 podelili priznanje za naj planinsko kočo. V kategoriji visokogorskih koč ste za najboljšo izbrali Kočo na Klemenči jami pod Ojstrico. Foto: Ana Kovač

Leta 2018 smo izbor razdelili v dve kategoriji, in sicer v kategorijo naj planinska koča in naj visokogorska koča. Slednje so težje dosegljive, oskrba je otežena in delo bolj zahtevno.

V premiernem izboru za Naj visokogorsko kočo ste največ glasov namenili Koči na Klemenči jami pod Ojstrico, ki sicer ne leži na visoki nadmorski višini, je pa težko dostopna in sodi v kategorijo planinskih koč 1. kategorije, za katere je značilno, da kočo oskrbujejo z nošnjo, tovorno žičnico ali helikopterskimi prevozi, da koča ni dostopna po javni cesti ali z žičnico, da jo od najbližjega izhodišča loči vsaj ura hoje in drugo.

Na Klemenči jami je poleg najdebelejšega macesna v Sloveniji tudi lesena gugalnica s podobo orla, ki jo je iz macesnovega lesa izoblikoval umetnik z motorno žago Andrej Grudnik. Gugalnica, ki je priljubljena foto točka v neposredni bližini koče, je postala pravi hit na družbenih omrežjih.  | Foto: Ana Kovač Na Klemenči jami je poleg najdebelejšega macesna v Sloveniji tudi lesena gugalnica s podobo orla, ki jo je iz macesnovega lesa izoblikoval umetnik z motorno žago Andrej Grudnik. Gugalnica, ki je priljubljena foto točka v neposredni bližini koče, je postala pravi hit na družbenih omrežjih. Foto: Ana Kovač

Klemenca jama | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Takratni oskrbnik koče, Rado Novak, domačin iz Solčave, nam je dejal, da je oskrbnik lahko samo nekdo, ki je pripravljen živeti za 'bajto', za obiskovalce, ki jim zna ponuditi tisto, kar potrebujejo, včasih pa tudi kaj več. Preprosto se moraš truditi."

Novak je veliko izkušenj iz tujine, kjer je skoraj desetletje delal kot električar, nato pa začutil, da si želi konkretne spremembe življenjskega sloga, in pristal v hribih, prinesel kot gost. "Vem, česa si želim v koči in česa pri gostincih ne maram, " je takrat povedal za naš medij.

Kaj še je dejal, si lahko preberete na spodnji povezavi:

Koča na Klemenči jami
Sportal Že v tujini se je naučil, česa si gost želi in česa ne mara

Pod Ojstrico sta prišla tudi takratna oskrbnika Valvasorjevega doma Aleš Štefe in Petra Bratuša, ki sta Novaku prinesla spominsko darilo, lično oblikovano pohodno palico. | Foto: Ana Kovač Pod Ojstrico sta prišla tudi takratna oskrbnika Valvasorjevega doma Aleš Štefe in Petra Bratuša, ki sta Novaku prinesla spominsko darilo, lično oblikovano pohodno palico. Foto: Ana Kovač

Slovesnosti na Klemenči jami se je udeležil tudi oskrbnik zmagovalne koče v kategoriji Naj planinska koča Aleš Štefe iz Valvasorjevega doma, kjer je bilo veselo dan pozneje. Prav na tisti dan, 30.9.2018 je minilo šest let, odkar je prevzel ključe Valvasorjevega doma. "Naziv nam pomeni ogromno. Ljudje se vedno znova hodijo k nam na lastne oči prepričat, kako je v koči s takšnim nazivom, in to tudi jasno povedo," nam je povedal Tržičan, ki s svojo partnerko Petro od letošnje sezone skrbi za gostoljubje in dobro hrano na Mihovem domu na Vršiču.

Štefe z ekipo naj koče pod Stolom. | Foto: Ana Kovač Štefe z ekipo naj koče pod Stolom. Foto: Ana Kovač

Preberite, kaj je po še tretji zmagi v izboru za Naj kočo povedal oskrbnik Aleš Štefe:

Valvasorjev dom pod Stolom 2018
Sportal Na današnji dan pred šestimi leti je prevzel ključe novega življenjskega poglavja

Naj planinska koča 2019

Zasavska koča na Prehodavcih (2.071 m)

Planinsko društvo: PD Radeče

Oskrbnika: Jure Brečko in Tea Dernovšek

 

Dom na Kofcah (1.488 m)

Planinsko društvo: PD Tržič

Oskrbnik: Peter Vogelnik

kofce prehodavci | Foto:

Lani smo plaketi z nazivom naj koča podelili na Kofcah, kjer smo obeležili zmago Zasavske koče na Prehodavcih in Doma na Kofcah. Oskrbniki obeh so se strinjali, da se ključ uspeha dobra in utečena ekipa, na Prehodavcih svoje prispeva še fantastičen razgled, na Kofcah pa štruklji, ki slovijo precej izven tržiške občine.

Zmagovalni plaketi smo septembra lani razdelili na Kofcah. | Foto: Ana Kovač Zmagovalni plaketi smo septembra lani razdelili na Kofcah. Foto: Ana Kovač

Več o tem si preberite na spodnji povezavi:

Kofce
Sportal Postavili smo piko na i: ko Prehodavci pridejo na Kofce #foto #video
Ne spreglejte