Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 10. 2019,
18.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

Natisni članek

Ljubljanski maraton anketa

Ponedeljek, 28. 10. 2019, 18.00

4 leta, 5 mesecev

Tujci na ljubljanskem maratonu

To o Ljubljani in štartninah pravijo tujci #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97
tuji tekači | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V gruči 13 tisoč tekačev, ki so včeraj tekli na osrednjem dogodku 24. Volkswagen Ljubljanskega maratona, je bilo tudi več kot 3.500 tekačev iz 40 držav. Tako kot vsako leto so bili v Ljubljani najbolj številčno zastopani Hrvati (prijavljenih jih je bilo kar 1.200) in Srbi (748), skoraj 300 pa je bilo na štartu tudi Italijanov. Maratona so se udeležili celo tekači s Salomonovih otokov, iz Kitajske, Južne Afrike in Maroka.

Tuje tekače smo vprašali:

  • zakaj so v poplavi tekaških prireditev izbrali ravno ljubljanski maraton,
     
  • kaj jih je v Ljubljani navdušilo in kaj bi lahko izpeljali drugače ter kako visoke se vam zdijo štartnine?
     
  • kakšno je njihovo mnenje o višini štartnine.

Južnoafričanka Ash Tatlow in njen angleški prijatelj Matt Denny sta ljubljanski maraton izbrskala prek Googla.  | Foto: Ana Kovač Južnoafričanka Ash Tatlow in njen angleški prijatelj Matt Denny sta ljubljanski maraton izbrskala prek Googla. Foto: Ana Kovač

Južnoafričanka in Anglež za ljubljanski maraton izvedela prek Googla

Južnoafričanka Ash Tatlow in njen angleški prijatelj Matt Denny sta za ljubljanski maraton izvedela prek iskalnika Google, pa tudi dejstvo, da dober glas seže v deveto vas - njuni prijatelji, ki so že obiskali Slovenijo, so jima navdušeno pripovedovali o Bledu in Ljubljani - je dodatno pripomoglo k odločitvi, da 42-kilometrsko razdaljo pretečeta prav v prestolnici Slovenije.

Maraton.
Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji?

Ash je pohvalila navijače ob progi, Matt pa je potarnal nad neobičajno visokimi temperaturami za ta letni  čas. "Saj običajno ni tako vroče, kajne," se je pozanimal. Ne, res ni, termometer se je včeraj povzpel celo do 22 stopinj Celzija, kar je za konec oktobra vse prej kot običajna temperatura.

Sta kaj pogrešala? "Dež in oblake," se je pošalil Matt, "Ne, saj se šalim, trasa je odlična."

Vsako leto pretečeta en maraton in ne izključujeta možnosti, da bi se v prihodnje spet vrnila v Slovenijo. "Saj imate še kakšen maraton, kajne," se je pozanimal Matt, ki je menil, da je štartnina v Ljubljani (40 evrov v prvem roku) ena od najugodnejših.

Madžar Peter Jáger je včeraj v Ljubljani pretekel svoj deveti maraton. | Foto: Ana Kovač Madžar Peter Jáger je včeraj v Ljubljani pretekel svoj deveti maraton. Foto: Ana Kovač

Madžar navdušen nad Ljubljano in štartnino, manj nad prometom

Tudi Madžar Peter Jáger je včeraj v Ljubljani pretekel maraton, bil je njegov deveti, prvi v Ljubljani. "Za ljubljanski maraton sem se odločil zato, ker tukaj še nisem bil, Madžarska pa je res blizu." Pred dvema tednoma sem v Lombardiji kolesaril, maraton pa se mi zdi super športna aktivnost za konec sezone. Tudi višina štartnine se mi zdi zelo ugodna, pravzaprav mislim, da gre za najboljšo ceno, če vzamemo v obzir, da poleg štartnine dobimo še tekaško majico in torbo.

Edina negativna stvar je promet. Glede na to, da sem nastanjen na obrobju Ljubljane, sem imel kopico težav, da se mi je zaradi cestnih zapor uspelo prebiti v mesto. Z rezultatom nisem preveč zadovoljen, utrujen sem. Očitno se mi ni uspelo regenerirati po kolesarjenju."

Avstralec Albert Kurniadi in Anglež Jamie Zucker sta za ljubljanski maraton izvedela na enem od tekaških sejmov. | Foto: Ana Kovač Avstralec Albert Kurniadi in Anglež Jamie Zucker sta za ljubljanski maraton izvedela na enem od tekaških sejmov. Foto: Ana Kovač

Avstralec s superlativi, Anglež bi rad tekel skozi park

Maratonsko razdaljo v Ljubljani sta pretekla tudi v Londonu živeči Avstralec Albert Kurniadi in Anglež Jamie Zucker …. "Za Ljubljanski maraton sva izvedela na enem od tekaških sejmov. Maratonov se udeležujeva zelo pogosto in na enem od letakov sva opazila tudi Ljubljano, pa sva si rekla, zakaj ne. Ljubljana je zelo lepo mesto, ni pa kraj, ki bi ga obiskal kar vsak, vsaj v moji družbi ne, zato je nekaj posebnega.

Trasa je super, ljudje zelo ljubeznivi in navijaško razpoloženi, le temperature so bile res nekoliko previsoke. V Slovenijo sva pripotovala v petek, odpotujeva pa v ponedeljek zvečer, kar pomeni, da bo še nekaj časa za ogledovanje znamenitosti."

Bi kaj spremenila? Albert je pohvalil organizacijo, si je pa zaželel, da bi bila trasa speljana tudi skozi park, ne samo po glavnih cestah, med hišami.

Oglejte si posnetek 24. Volkswagen ljubljanskega maratona:

Tudi štartnina se mu zdi ugodna, si je pa njegov kolega Jamie zaželel, da bi se višina štartnine razlikovala glede na traso. Da bi torej tekači, ki se odločijo za najkrajšo razdaljo, plačali manj kot tisti, ki pretečejo maraton. Kor predsednik enega od tekaških društev je predlagal še, da bi podaljšali limitni čas.

"Nekateri tekači iz naše skupine niso tako hitri, zato so jih organizatorji po 21 kilometrih, ker so bili počasnejši od določene ure, usmerili v cilj. Mislim, da bi bil lahko limitni čas daljši, kot je."

Albert je pohvalil še navijaški komplet, ki spada v okvir štartnine, a je sam torbo zavrnil, saj je ne potrebuje in ne želi po nepotrebnem onesnaževati narave. Pohvalil je tudi zastave, ki so v rokah navijačev plapolale ob progi. Med njimi je namreč našel tudi angleško.

Poljska zakonca Dorota in Pawel Rakoczy sta si zadala, da pretečeta maratone na vseh celinah. | Foto: Ana Kovač Poljska zakonca Dorota in Pawel Rakoczy sta si zadala, da pretečeta maratone na vseh celinah. Foto: Ana Kovač

Tatu v spomin na pretečene maratone

S svojim nastopom sta bila zadovoljna tudi poljska zakonca Dorota in Pawel Rakoczy, ki sta se odločila, da okusita maratone na vseh celinah, v spomin na vsakega pa si omislita tatu.

Med drugim sta pretekla tudi maraton na Kitajskem zidu. Ljubljana jima je zelo všeč, Pawel je prestolnico obiskal že kot udeleženec nogometnega vojaškega turnirja Miltropa Cup, pa tudi z višino štartnine sta bila zelo zadovoljna.

Tetovaža, ki ju bo spominjala na atenski maraton. | Foto: Ana Kovač Tetovaža, ki ju bo spominjala na atenski maraton. Foto: Ana Kovač

Italijanka: Ljubljana je kot majhen New York, štartnina je prenizka

Na najdaljšo razdaljo se je odpravila tudi Italijanka Carolina Agabiti, ena od 53 članov društva ljubiteljev teka iz pokrajine Terni, ki so se v nedeljo preizkusili na ljubljanskih cestah.

Italijanska tekačica iz pokrajine Terni ni skrivala navdušenja nad lepoto Ljubljane in navijači, ki so ob progi pozdravljali vse tekače: "Ste kot kakšen majhen New York". | Foto: Ana Kovač Italijanska tekačica iz pokrajine Terni ni skrivala navdušenja nad lepoto Ljubljane in navijači, ki so ob progi pozdravljali vse tekače: "Ste kot kakšen majhen New York". Foto: Ana Kovač

"Ljubljanskega maratona sem se udeležila, ker postaja eden od uglednejših v Evropi. V zadnjih letih je precej zrasel, kot je zraslo naše društvo. V tej rasti smo si kar podobni (smeh, op. a.). Lahko rečem, da je Ljubljana izjemno mesto.

Priznam, nisem pričakovala, da bomo tekli v tako lepem mestu. Proga je bila perfektna, precej slikovita, videli smo vse od starega dela mesta, ki je resnično lepo urejen, do novejših predelov Ljubljane. In ljudje ob progi! Kot v New Yorku, Ljubljana je bila kot majhen New York. Čestitke," je hitela razlagati zgovorna Italijanka, ki je maratonske razdalje tekla na različnih koncih sveta, aprila letos pa odkljukala že svoj 250. maraton.

Največjega slovenskega tekaškega praznika ne bi čisto nič spreminjala. Navdušena je bila nad mladostjo in prijaznostjo prostovoljcev, tudi cena prijavnine se ji ni zdela pretirana: "Za tako dobro organiziran maraton, kakršen je bil ta, bi rekla, da je ta cena še prenizka."
tuji tekači | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Sarajevčanka: Ljubljana je končno prišla na vrsto

V Ljubljani je tekla tudi Irema Selajdžić iz Sarajeva, ki se je odločila za polmaratonsko razdaljo.

"Zakaj Ljubljana? Kaj naj rečem, končno je prišla na vrsto. Do zdaj sem večinoma tekla na tekmah v Bosni in Hercegovini, pa tudi v Splitu, razmišljam o maratonu v Beogradu. V Ljubljano sem pripotovala s tekaško skupino Trčanje in to ... (Tek in to ..., op. p.). Super je."

Ljubljanski maraton je eden od najboljših v regiji, zato smo tudi prišli. Cena? Za zahodno Evropo je cena povsem sprejemljiva, še posebej če se prijaviš v prvem roku. Irema se je včeraj odločila za polmaratonsko razdaljo, ali razmišlja tudi o maratonu, nas je zanimalo. "Kaj pa vem, mož pravi, da to ni naravno," se je namuznila.

Makedonci maraton | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Makedonca: Zagotavljam, da se bomo še vrnili

Tudi prijatelja iz Ohrida sta si za letošnjo polmaratonsko razdaljo izbrala Ljubljano, saj je bila Slovenija edina država nekdanje Jugoslavije, ki je do preteklega tedna še nista obiskala.

"Super mesto, super atmosfera, ljudje ob progi so nas glasno spodbujali, užitek je bil teči v Ljubljani. Tople temperature mi niso povzročale težav, užival sem v sončnem vremenu. Vse je bilo super, tudi trasa proge," je pripovedoval Makedonec, ki se vsako leto udeležuje več tekaških prireditev, odpravlja pa se na razdalje med petimi in 21 kilometri. 

"Ljubljana me je prepričala, tudi med tekom sem lahko občudoval lepoto vašega glavnega mesta. Zdaj si ga bomo še malo bolje ogledali. Bili pa smo tudi na Bledu in zagotavljam, da se bomo še vrnili," je sogovornik iz Severne Makedonije napovedal vrnitev v deželico na sončni strani Alp.

Preberite še:

Gojko Zalokar
Sportal Napočil je trenutek: prvi mož ljubljanskega maratona predaja štafetno palico
Marko Roblek 24. ljubljanski maraton 2019
Sportal Nedelja, ki je med Slovenci sprožila serijo presežkov #foto #video
Peter Radšel prva pomoč ljubljanski maraton
Sportal Čudež življenja na ljubljanskem maratonu? #video
zmagovalec ljubljanski maraton
Sportal Etiopijec hvalil Ljubljano, Kenijka uresničila cilje organizatorjev
Ljubljanski maraton 2019 Primož Kobe
Sportal Kobe s "penzionističnim" tempom, Piskova z osebnim rekordom na slovenski maratonski tron #video
Maraton 2019
Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video
Ljubljanski maraton 2019
Sportal Krevs do zmage v družbi Šveda, Kršinarjeva z osebnim rekordom in upanjem na OI #video
24. Ljubljanskega maraton: 10 kilometrov
Sportal Rekordno že na najkrajši razdalji, Kokalj in Lukanova slavila z državnim rekordom #foto #video

 

Ne spreglejte