SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
8,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger
24. Volkswagen Ljubljanski maraton

Čudež življenja na ljubljanskem maratonu? #video

8,58

termometer

Peter Radšel prva pomoč ljubljanski maraton
Peter Radšel, koordinator zdravstvene oskrbe na 24. Ljubljanskem maratonu, je lahko zadovoljen. S težjimi zdravstvenimi primeri se letos niso srečali, so pa poskrbeli za prevoz porodnice v porodnišnico. Foto: Ana Kovač

Kljub toplemu vremenu zdravstvena služba na 24. Volkswagen Ljubljanskem maratonu vendarle ni imela toliko dela, kot so sprva pričakovali, je pa poskrbela za prav poseben intervencijski prevoz.

Ljubljanski maraton 2019 Sportal Ljubljanski maraton dočakal veliki rekord #foto #video

Po besedah Petra Radšla, koordinator zdravstvene oskrbe na 24. Ljubljanskem maratonu, je bilo delo na največji tekaški prireditvi v Sloveniji pestro, k sreči pa se s hujšimi primeri letos niso srečali. "Večina intervencij se je zgodila v uri in pol, takrat je bilo res pestro, na splošno pa kljub zelo toplemu vremenu za ta čas hujših primerov ni bilo."

Polovico intervencij so opravili na trasi, pol na cilju, presenetljivo pa je bilo največ intervencij na maratonski razdalji (običajno je največ težav na polmaratonski trasi).

prva pomoč zdravstvo Ljubljanski maraton 2019 Foto: Sportida

"Največ je bilo primerov izčrpanosti. Tiste, ki so se zgrudili na progi, smo pripeljali do cilja, kjer so si v šotoru prve pomoči nekoliko opomogli, tiste, ki so obnemogli v cilju, pa smo lahko oskrbeli takoj. Večina tekačev je takoj, ko so dobili zadosti tekočine in si je telo opomoglo, odkorakala domov," je povedal Radšel.

 

Peter Radšel, vodja zdravstvene službe na ljubljanskem maratonu, za Planet TV:

"V bolnišnico so odpeljali pet tekačev, večino zato, ker so zaradi poškodb potrebovali rentgensko slikanje, dva pa zato, ker na terenu ne moremo izvajati takšnih krvnih preiskav, kot je to mogoče v bolnišnici. Predvsem zaradi varnosti," je pojasnil prvi mož zdravstvene oskrbe na največji slovenski tekaški prireditvi.

Primerov pregretja, vsaj hujšega, letos ni bilo. Radšel je prepričan, da so se tekači pripravili na toplo vreme ter poskrbeli za zadostno hidracijo. So bili pa zato priča začetku poroda. Kot je Radšel povedal za Planet TV, so nosečnico, ki sicer ni bila med tekači, zaradi začetnih znakov poroda morali odpeljali v porodnišnico. Ali je bodoča maratonka ali maratonec že prijokal na svet, še ni znano.

prva pomoč ljubljanski maraton Foto: Ana Kovač

Preberite še:

Maraton. Sportal Volkswagen 24. Ljubljanski maraton: Ste se že našli na fotografiji? zmagovalec ljubljanski maraton Sportal Etiopijec hvalil Ljubljano, Kenijka uresničila cilje organizatorjev Ljubljanski maraton 2019 Primož Kobe Sportal Kobe s "penzionističnim" tempom, Piskova z osebnim rekordom na slovenski maratonski tron #video Ljubljanski maraton 2019 Sportal Krevs do zmage v družbi Šveda, Kršinarjeva z osebnim rekordom in upanjem na OI #video 24. Ljubljanskega maraton: 10 kilometrov Sportal Rekordno že na najkrajši razdalji, Kokalj in Lukanova slavila z državnim rekordom #foto #video Ljubljanski maraton - otroci 2017 Sportal Prek osem tisoč otrok in mladine krstilo ljubljanske ulice

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin