Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2012,
9.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Sreda, 7. 3. 2012, 9.23

5 let, 6 mesecev

IZ ARHIVA PRED LJUBLJANSKIM MARATONOM

Ob teku ne pozabite na užitek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Sezona rekreacije na prostem se je že začela. Eden izmed popularnejših je tek, kateremu bomo na našem portalu namenili še posebno pozornost. O teku vam bo svetoval osebni trener Gašper Predanič.

Razmišljam in sedim pred računalnikom, prste imam na tipkovnici in čakam na pravi trenutek, da začnem s pravimi besedami opisovati najbolj razširjeno in uporabno vadbo, ki se imenuje tek. V glavi mi roji veliko misli. Od tega, na kaj morajo začetniki paziti, ko se začnejo ukvarjati s tekom. Do tega, kakšna hrana je primerna za tekače, kako naj čim bolj poskrbijo za nadomeščanje izgubljene energije tako med samim tekom kot po njem. In ne nazadnje razmišljam tudi o tem, kako si lahko izboljšajo svojo tehniko teka, kakšne vaje naj izvajajo in katere druge oblike vadb naj se še lotijo, da jim bodo pomagale okrepiti si celotno telo.

Dragi ljubitelji teka in vsi tisti, ki ste se odločili začeti teči, nekako takole bi vam rad zaupal morda nekaj za vas uporabnih tekaških nasvetov.

Potrebna je pripravljenost celega telesa Na kratko se bom ustavil pri tehniki teka. Da to drži, vam povem osebno izkušnjo, ki sem jo pridobil iz dolgoletnega treniranja atletike, v kateri so bolj kot ne prevladovale krajše oblike tekov, vse od 100, 200 m 400 in pa tudi 800 m. Vendar, da sem vsako leto poskušal napredovati, sem moral veliko truda vložiti v izboljševanje tehnike teka. Izvajal sem veliko oblik tekaških vaj, stopnjevanj, tempo tekov, fartleka, krosa, krajših in daljših distanc (teh me je bilo vedno strah) in poleg tega tudi ogromno vaj za krepitev stopal, mečnih mišic, nog, trebušnih mišic, hrbta, zgornjega dela – skratka celotnega telesa. Da ne prestrašim tiste, ki se šele začenjate ukvarjati s tekom. Atletika kot športna disciplina zahteva 100-odstotno pripravljenost celotnega telesa. Že najmanjša pomanjkljivost v razvoju mišic, njihovega izkoristka moči, lahko pripelje do slabšega rezultata. Zato na eni strani ne morem in ne smem primerjati disciplin, ki sem jih treniral. Kajti večina tekačev se odloča za daljše oblike tekov. Vse od 1, 5, 10 in tudi do 40 km. In v to skupino vsaj po mojem mnenju spada velika večina rekreativcev. Vendar kljub temu, ali imate pred seboj cilj preteči 5 ali 20 km, je treba vedeti, da je tek kot športna disciplina "tek na dolge" proge, pri katerem morate biti vztrajni, potrpežljivi, morate znati poslušati svoje telo, ob tem pa seveda ne smete pozabiti uživati.

V naslednjem članku se bo Gašper Predanič podrobneje posvetil tehniki teka.

Ne spreglejte