Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2022,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Ljubljanski maraton maraton Volkswagen Ljubljanski maraton

Torek, 11. 10. 2022, 16.00

1 leto, 6 mesecev

Volkswagen Ljubljanski maraton

Na ljubljanskih ulicah 14.000 tekačev, še dva dni za prijavo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Ljubljanski maraton 2021 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Osrednja tekaška prireditev v Sloveniji, Ljubljanski maraton, se vrača nazaj na dvodnevni spored. Kot je na novinarski konferenci na Magistratu dejala vodja projekta Barbara Železnik, je za zdaj na 26. izvedbo prijavljenih blizu 14.000 tekačev. Zadnji rok za prijave je 13. oktober.

Ljubljanski maraton
Sportal Volivke in volivci v Ljubljani kljub maratonu neovirano do volišč #video

"Veseli nas, da se spet vračamo nazaj na ljubljanskih ulicah. Sobota je kot obilajno rezervirana za šolske teke, v nedeljo pa sledi vrhunec prireditve. Za sobotni program je za zdaj prijavljenih okoli tisoč lumpijev ter nekaj čez 3.000 šolarjev, za nedeljo pa imamo skoraj že 10.000 prijav. Prijave so sicer še odprte do 13. oktobra," je povedala Barbara Železnik.

25. Ljubljanski maraton | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Sobotni program sledi tradiciji in bo na ljubljanskih ulicah potekal med 11. in 17. uro, nedeljski, ki sovpada s predsedniškimi volitvami, pa bo sledil lanskemu urniku. Organizatorji so tekmovalne teke preložili na zgodnejšo uro, tudi zaradi bolj ugodnih temperatur. Start tekov na 42 in 21 km bo tako ob 9. uri zjutraj, na 10-kilometrsko razdaljo pa se bodo tekači podali ob 9.45.

Za razliko od lani bo trasa potekala v enem krogu, polmaraton pa bo tudi letos štel za slovensko državno prvenstvo.

Dva spremljevalna projekta
Prvi z naslovom Gremo v Ljubljano je namenjen povabilu tekačem iz vse Slovenije ter Hrvaške in Srbije, saj so organizatorji obiskali pet slovenskih mest in vabili ljudi, naj se jim pridružijo. Druga zgodba, ki poteka ob maratonu, pa je tako imenovani rožnati maraton z namenom osveščanja o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Organizatorji so se letos v tako imenovanem prehodnem obdobju za tovrstne tekaške dogodke po pandemiji novega koronavirusa odločili za nekoliko zmanjšan obseg maratona. Kot je povedal Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za nabor vrhunskih tekačev, so letos povabili zgolj po šest tujih maratoncev ter maratonk, med njimi je tudi zmagovalec iz leta 2019, Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay. Nastopili pa bodo tudi vsi najboljši Slovenci.

ljubljanski maraton zmagovalci Ernest Kibet Tarus | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Organizatorji so napovedali, da med maratonci pričakujejo čas okrog 2:07 ure, med maratonkami pa 2:21 ure. Kot so dejali, sta to dobra časa, ne pa vrhunska. "Naš namen letos je zlasti ta, da zadržimo oznako Svetovne atletike (WA). Letošnji maraton smo začeli načrtovati takoj po koncu lanskega, tudi januarja je bila situacija glede covida-19 še kar skrb zbujajoča. Zato smo se odločili, da letos pripravimo maraton v nekoliko manjšem obsegu. Tudi prihodki, čeprav smo z njimi zadovoljni, niso na ravni predkoronskih let," je pojasnil Ambrožič in dodal, da so organizatorji za letos tudi bistveno oklestili proračun. "Če je bil ta v predkoronskih časih krepko čez milijon evrov, lahko povem, da je zdaj krepko pod milijonom evrov."

Tim Marovt
Sportal Dvajsetletni Tim Marovt iz Konjic: namesto da bi sedel v invalidskem vozičku, teče maratone #video
Ne spreglejte