Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
27. 11. 2019,
13.50

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović olimpijske igre Tokio 2020

Sreda, 27. 11. 2019, 13.50

4 leta, 5 mesecev

OLIMPIJSKE KVALIFIKACIJE

Dončić bo z rojaki olimpijske sanje lovil v Kaunasu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

2

EuroBasket2017 | Evropski prvaki ostajajo v igri za OI 2020 | Foto Vid Ponikvar

Evropski prvaki ostajajo v igri za OI 2020

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu 2020 borila na kvalifikacijskem turnirju v Kaunasu (23.-28. 6.), kjer bosta njeni tekmici sprva Poljska in Angola, nato pa morda tudi Venezuela, Južna Koreja in gostiteljica Litva.

Poleg gostiteljice Japonske imajo - glede na rezultate svetovnega prvenstva na Kitajskem - neposredno mesto na olimpijskem turnirju dvanajsterice v Tokiu že zagotovljeno tudi Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija. Preostala štiri mesta bodo zapolnili zmagovalci štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo med 23. in 28. junijem 2020.

Za slovenske ljubitelje košarke bo najbolj zanimiv turnir v Kaunasu. Tam bodo izbranci selektorja Rada Trifunovića sprva igrali v skupini B proti Poljski in Angoli. Ob morebitnem in bržčas tudi pričakovanem napredovanju pa nato še v izločilnem delu proti najboljšim iz ekipe A (Litva, Venezuela in Južna Koreja).

Olimpijske kvalifikacije 2020

Turnir v Beogradu (Srbija)
Skupina A: Srbija, Dominikanska republika, Nova Zelandija
Skupina B: Italija, Portoriko, Senegal

Turnir v Kaunasu (Litva)
Skupina A: Litva, Venezuela, Južna Koreja
Skupina B: Poljska, Slovenija, Angola

Turnir v Splitu (Hrvaška)
Skupina A: Rusija, Nemčija, Mehika
Skupina B: Hrvaška, Brazilija, Tunizija

Turnir v Victorii (Kanada)
Skupina A: Kanada, Grčija, Kitajska
Skupina B: Češka, Turčija, Urugvaj

Ugoden žreb

Zdi se, da je bil Sloveniji ples kroglic naklonjen. Izognila se je poti v Kanado, hkrati pa tudi v navijaški kotel beograjske Arene, kjer bodo Srbi z Igorjem Kokoškovom zanesljivo zbrali najmočnejšo mogočo zasedbo. Pričakovati je mogoče, da bo prvi resen preizkus realnosti olimpijski sanj obračun s Poljaki, ki so bili osmi na zadnjem svetovnem prvenstvu, medtem ko Angola ne bi smela pomeniti nepremostljive ovire. V sosednji skupini A bo seveda v vlogi absolutnega favorita Litva. Potemtakem bi lahko o potniku v Tokio na koncu odločal prav obračun z gostitelji, ki pa so se v zadnjem obdobju nekoliko oddaljili od nekdanjih položajev. Tako na EP 2017 kot SP 2019 se namreč niso prebili v četrtfinale.

Rado Trifunović | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Tekmovalni sistem


Za vsak kvalifikacijski turnir sta predvideni dve skupini s tremi reprezentancami. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (23., 24. in 25. junija) ter prostem dnevu (26. junij) bosta 27. junija na sporedu polfinalna obračuna (A1:B2 in A2:B1), 28. junija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger.

Zoran Dragić je izpustil EuroBasket 2017, zdaj upa na Tokio 2020. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Zoran Dragić je izpustil EuroBasket 2017, zdaj upa na Tokio 2020. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Goran Dragić navijač, drugi pa …

Slovenski domet bo seveda precej odvisen od uspešnosti vodstva reprezentance pri rekrutiranju najboljšega mogočega igralskega kadra. Ob upoštevanju dejstva, da je zlati kapetan Goran Dragić slekel reprezentančni dres, je jasno, da do selektor Trifunović ekipo gradil okrog Luke Dončića. Odprto je vprašanje naturaliziranega košarkarja, medtem ko pa strokovni šef lahko le upa, da bodo vsi preostali razpoložljivi nosilci (Klemen Prepelić, Zoran Dragić, Gašper Vidmar, Jaka Blažič …) sezono končali zdravi ter v dobrem igralskem ritmu.

Po rokometaših in hokejistih tudi košarkarji?

Do zdaj so na olimpijskih igrah izmed slovenskih ekip nastopili le rokometaši in hokejisti. Košarkarji pa so v kvalifikacijah dvakrat ostali praznih rok. Nazadnje leta 2008, medtem ko pa je prvo slovensko reprezentanco leta 1992 od uvrstitve v Barcelono ločil le en koš. Zdi se, da žoga, ki se je po metu Jureta Zdovca na odločilni tekmi proti Skupnosti neodvisnih držav odbila od obroča, v zraku lebdi že danes. Jo bo junija zgrabil Luka Dončić, ki naj bi, kot je pred dnevi potrdil tudi sam, prvič po velikem finalu EuroBasketa 2017 oblekel dres slovenske reprezentance?

Luka Dončić
Sportal Luki Dončiću se tokrat ni smejalo #video
Vlado Ilievski in Anja Vilfan
Sportal Makedonski Ljubljančan na novi poti
Luka in Saša Dončić
Sportal Saša Dončić: Z Divcem se skupaj smejiva veliki neumnosti
Ne spreglejte