Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 11. 2019,
7.25

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Natisni članek

Kristaps Porzingis Paul George Kawhi Leonard Liga NBA Los Angeles Clippers Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sreda, 27. 11. 2019, 7.25

4 leta, 4 mesece

Liga NBA, 26. november

Luki Dončiću se tokrat ni smejalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

15

Luka Dončić | Luka Dončić je prekinil niz štirih zaporednih tekem v ligi NBA, na katerih je prispeval vsaj 30 točk in 10 asistenc. | Foto Reuters

Luka Dončić je prekinil niz štirih zaporednih tekem v ligi NBA, na katerih je prispeval vsaj 30 točk in 10 asistenc.

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je prekinil zmagoviti niz z Dallas Mavericks v ligi NBA. Na domačem parketu je ostal praznih rok proti Los Angeles Clippers (99:114). Z 22 točkami je bil najboljši strelec Dallasa, dodal osem asistenc in šest skokov, a tudi sedem izgubljenih žog. Gostje so ga z vrhunsko predstavo v obrambi prisilili, da je zgrešil vseh osem metov za tri točke in večino točk prispeval prek prostih metov.

Učinek Luke Dončića: 22 točk, met za tri 0/8, met za dve 4/6, prosti meti 14/16, 6 skokov, 8 asistenc, 3 ukradene žoge, 7 izgubljenih žog v 34 minutah in 30 sekundah.

Zvezdniška zasedba iz Los Angelesa, ki je bila pred srečanjem polna pohval na račun Luke Dončića, najboljšega košarkarja zahodne konference lige NBA v zadnjem tednu, je uresničila napovedi. Trener gostov Doc Rivers se je lotil 20-letnega slovenskega asa z vsemi razpoložljivimi silami v obrambi. Na vročega Ljubljančana je poslal najboljše obrambne igralce, ki so mu z agresivno predstavo pokvarili ritem in ga prisilili, da je večino točk dosegal s črte za doseganje prostih metov.

Vrhunci Luke Dončića proti LA Clippers:

Slovenski košarkarski dragulj je kar 14 od 22 točk dosegel prek prostih metov, prvič v tej sezoni pa je ostal brez vsaj ene dosežene trojke. Izza velike črte je zgrešil vseh osem poskusov, tako da je končal dvoboj s skromnim skupnim metom iz igre (4/14), a je bil z 22 točkami vseeno najboljši strelec Dallasa.

Luka Dončić
Sportal "Luka Dončić je še vedno otrok, bo pa postal strašljiv"

Prispeval je še osem asistenc in šest skokov, ukradel tri žoge, a jih tudi sedem izgubil. Clippers so tako poskrbeli, da je eden najbolj vročih košarkarjev na svetu v tem trenutku prekinil sanjski niz štirih srečanj, na katerih je prispeval vsaj 30 točk in 10 asistenc, s tem pa poskrbel tudi za rekordni dosežek v zgodovini franšize.

Dončič je bil po dvoboju, v katerem je zgrešil vseh osem trojk, zelo razočaran. Ni bil razpoložen za dajanje izjav, je pa na družbenem omrežju Twitter zapisal "Bounce back" in s tem dal vedeti navijačem, da želi že na naslednji tekmi pokazati boljši obraz in pomagati Dallasu do nove zmage.

Dallas brez Dončića hitro zaostal za Clippers

Patrick Beverley je bil sprva odgovoren za pokrivanje Luke Dončića. | Foto: Reuters Patrick Beverley je bil sprva odgovoren za pokrivanje Luke Dončića. Foto: Reuters Ljubljencu navijačev Dallasa je sprva težave povzročal Patrick Beverley, ki pa si je že na začetku druge četrtine nabral štiri osebne napake, tako da ga je zamenjal Lou Williams. Pozneje sta slovenskega legionarja, o katerem zaradi izjemnih dosežkov v zadnjih dneh govori ves košarkarski svet, pokrivala tudi najboljša strelca Clippersov Kawhi Leonard in Paul George.

Ko se je Dončić ob koncu uvodne četrtine preselil na klop, so gostitelji zaostajali le za tri točke, nato pa so Clippers v drugi četrtini, ko so na parketu prevladovali košarkarji s klopi, hitro ušli Mavericks na +16 (48:32). Omenjeno prednost so zadrževali vse do konca. Prvi polčas se je končal z 62:46 za goste iz Kalifornije.

O tem, kako načeti so bili živci 20-letnega slovenskega asa, priča njegov odziv na prekršek v napadu, ki so mu ga prisodili po uspešnem skoku v napadu in košu. Ko se je besno odpravil proti klopi, je delivcu pravice namenil nekaj neprimernih besed, kar ni ušlo ameriškim medijem.

Bitka zvezdniških dvojcev pripadla Leonardu in Georgeu

Pri Los Angeles Clippers, ki spadajo med favorite za osvojitev naslova, sta pričakovano največ točk dosegla Kawhi Leonard (28) in Paul George (26), ki je zaznamoval uvodno četrtino s kar 17 točkami, na tekmi pa ukradel kar šest žog, kar je njegov najboljši dosežek v karieri. Na seznamu strelcev je izstopal tudi Lou Williams (21).

Vrhunci dvoboja v Dallasu:

V obračunu zvezdniških dvojcev sta Leonard in George tako nadigrala Dončića (22) in Latvijca Kristapsa Porzingisa, ki je resda že sedmič zapored prispeval dvojnega dvojčka (15 točk in 10 skokov), a podobno kot soigralci iz igre ni bil preveč natančen. Zadel je štiri od 13 metov, od tega tri za tri točke. Dvomestno število točk pri Dallasu so presegli še Seth Curry (13, met za tri točke 3/5), J. J. Barea (12, met za tri točke 2/3) in Dwight Powell (10). Dallasov met iz igre je bil skupno le 38-odstoten, kar je najslabši izkupiček v tej sezoni. Mavericks so prvič dosegli manj kot 100 točk.

To je bil obračun ekip zahodne konference, ki sta pred tem nanizali kar pet zmag. Clippers nadaljujejo niz, Dallas pa je prekinil zmagovito serijo. Zdaj ga čakajo tri zaporedna gostovanja, najprej se bo odpravil v Phoenix, kjer bo gostoval v noči na soboto.  

Kot da bi gostje prisluhnili legendi lige NBA

Dončić je prvič v tej sezoni na tekmi zgrešil prav vse mete za tri točke. | Foto: Reuters Dončić je prvič v tej sezoni na tekmi zgrešil prav vse mete za tri točke. Foto: Reuters Clippers so se pokrivanja Dončića lotili skoraj tako, kot jim je v NBA-studiu ameriške televizije ESPN svetoval Kevin McHale. Legendarni nekdanji košarkar moštva Boston Celtics, ki je ob nesmrtnem Larryju Birdu v 80. letih prejšnjega stoletja osvojil tri naslove prvaka lige NBA, je na vprašanje, kdo bi lahko pokrival vročega Slovenca, odgovoril: "Na Dončića bi poslal Kawhija Leonarda, lahko tudi Paula Georgea, če vprašate mene, pa bi za Luko zadolžil Patricka Beverleyja, ki bi ga pokrival po vsem igrišču. Povem vam, njega sem treniral, on svojo tarčo pokrije že čisto na začetku napada, krili z rokami pri podaji iz avta, ko človek pride do polovice igrišča, le še razmišlja, kako se lahko znebi žoge," je v smehu načrtoval taktiko za ustavitev Dončića.

"V obrambni polovici nadenj pošlješ Kawhija, pa tudi George si lahko vzame delež," je razmišljal McHale. Bil je prepričan, da tako uspešnega večera, kot ga je imel na zadnjih nekaj tekmah proti tretji ekipi zahoda, ne bo imel: "Clippersom ne bo nasul 40 točk, kot jih je vsem preostalim." Imel je prav, Dončić je dvoboj končal pri 22 točkah.

Jokiću manjkal le skok do rekorda

V noči na sredo je bila v ligi NBA odigrana le še ena tekma. Denver Nuggets, druga ekipa Zahoda, so upravičili vlogo favoritov na srečanju proti Washington Wizards (117:104). Srbski zvezdnik Nikola Jokić v napadu ni bil pretirano razpoložen, saj je dosegel osem točk, je pa zbral kar 20 skokov in za najboljšim dosežkom kariere v ujetih odbitih žogah zaostal le za en skok.

Atraktivna asistenca Nikole Jokića:

Denver je podobno kot LA Clippers zmagal šestič zapored, v novembru pa je na 11 tekmah sladkost zmage občutil kar desetkrat. Jerami Grant je z 20 točkami dosegel največ točk v tej sezoni, s 17 točkami, osmimi skoki in asistencami pa je izstopal Will Barton.

Pri poražencih je največ točk zbral Jordan McRae (21), najboljši strelec Washingtona v tej sezoni Bradley Beal pa je močno zaostal za svojim povprečjem (29,6 točke). Dosegel je 14 točk, iz igre pa zadel le šest od 15 metov.

Luka Dončić
Sportal Dončić "iz zahodne Slovenije" z dodatnim leskom in težjim bremenom
Luka in Saša Dončić
Sportal Saša Dončić: Z Divcem se skupaj smejiva veliki neumnosti
Goran Dragić
Sportal Goran Dragić in Miami doma še ne poznata poraza #video

Liga NBA, 26. november:

Lestvica:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Komaj se je začelo in že prva nagrada za Luko Dončića? #video
Vlatko Čančar
Sportal Ameriške učne ure Vlatka Čančarja
Luka Dončić
Sportal Fenomenalni Dončić znova v družbi največjih imen #video

 

Ne spreglejte