Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
26. 7. 2015,
16.25

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Jure Zdovc Miami Heat poletna liga NBA

Nedelja, 26. 7. 2015, 16.25

4 leta, 10 mesecev

Zoran Dragić: Goran ni nikoli rekel, da ne želi igrati za reprezentanco

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenskega košarkarja Zorana Dragića čaka nehvaležen izziv, saj se bo spoprijel z vlogo prvega zvezdnika slovenske reprezentance, ki se na evropsko prvenstvo pripravlja brez njegovega brata Gorana.

Gledalci v kranjski dvorani Planina so na sobotnem odprtem treningu slovenske košarkarske reprezentance največji aplavz namenili Zoranu Dragiću. Uživa status prvega zvezdnika, v kočljivem trenutku, ko bo slovenska izbrana vrsta za EuroBasket najverjetneje ostala brez pomoči njegovega starejšega brata Gorana Dragića, pa je sprejel vlogo, ki mu po lastnih besedah ne bo v breme.

"Dali bomo vse od sebe. Nikoli se ne ve … Mogoče pa je to ravno to. Moji soigralci so ambiciozni fantje, prepričan sem, da bomo kljub odpovedim konkurenčni vsem. Čeprav je veliko novih fantov, jih poznam že od prej in vem, česa so sposobni. Ne manjka jim motivov in želja po dokazovanju, kar je zelo dobro," je 26-letni Ljubljančan prepričan, da se bo Slovenija, ki bo v Zagrebu nastopila brez kopice zvenečih imen, tesno povezanih z bližnjo preteklostjo reprezentance, uspešno kosala s tekmeci (Grčija, Gruzija, Hrvaška, Makedonija in Nizozemska).

Dovolil si je potegniti vzporednico z razpletom v zadnji prvenstveni sezoni, kjer sta krajšo potegnila favorita Krka in Union Olimpija, naslov pa je osvojil šentjurski Tajfun. "To me je zelo presenetilo, a takšna je košarka. Nikoli se ne ve. Mogoče bo pa tako letos z našo reprezentanco," se nadeja podobnega senzacionalnega rezultata, ki bi na letošnjem tekmovanju v Franciji šokiral evropske velikane.

Je vztrajen in vidi priložnost pri Miamiju

Ne trenira še z reprezentanco. Ni še v pravi formi, kar je po svoje razumljivo, saj si je po vrnitvi iz ZDA privoščil krajši dopust. Na Florido je odpotoval že konec maja, saj se je pripravljal na poletno ligo NBA, ki je potekala v Orlandu. Zadovoljen je s prikazanim. Njegove igre so naletele na pozitivne odzive, a se zaveda, da zaradi tega ne bo neposredno deležen večjega števila minut v ligi NBA.

"V ligi NBA se zadeve spreminjajo iz dneva v dan. Nihče nič ne ve. Odločilno bo tisto, kar bom pokazal na treningih pred začetkom lige," je prepričan. Ekipa Miamija se mu zdi po nekaterih prihodih igralcev, ki igrajo na podobnem položaju kot Zoran, zelo zanimiva, a to ni uničilo njegovega optimizma.

"Vidim priložnost, da bi lahko igral. Vidim jo v vsaki ekipi. Sem zelo vztrajen. Pokazal sem, da lahko igram, odločilni bodo treningi pred sezono," je dejal slovenski legionar na delu v ZDA, ki ima z Miamijem sklenjeno pogodbo do konca sezone 2015/16.

''Goran Dragić uživa, ko igra za Slovenijo''

Goran je pred kratkim podpisal zelo donosno pogodbo z Miamijem in postal najbogatejši slovenski športnik. Čestital mu je tudi Zoran, ki se je z njim na Floridi srečal le nekaj dni po znamenitem podpisu pogodbe.

"Občudujem ga, da je ostal tak človek, kot je bil vedno, in da ga denar ni pokvaril. Upam, da se bo dogovoril z reprezentanco. Če ga pa ne bo, ga bom popolnoma razumel. Goran nikoli ni rekel, da noče igrati za reprezentanco. Vedno je za to obstajala neka stvar, nek razlog. Ni taka oseba, saj uživa, ko igra za Slovenijo," je posredno sporočil vsem Slovencem, ki jih je razočaralo dejstvo, da se bo Zdovčeva četa v boj za odličja na evropskem prvenstvu podala brez najboljšega košarkarja, in katerih komentarji so bili dokaj pikri.

Zoran na prvenstvu vseeno ne bo brez brata. V njegovi potovalki mu bo družbo delala pred kratkim izdana knjiga o košarkarski poti Gorana Dragića, ki jo namerava med EuroBasketom prebrati do konca.

Najprej preskočiti skupino, nato razpredati o ciljih

Zoran se veseli druženja z rojaki, s katerimi bo zastopal barve Slovenije na novem velikem tekmovanju. Prišel bi že na priprave v Kranjsko Goro, a mu to ni dovoljevalo pravilo, ki sta ga sprejeli Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) in liga NBA. Veleva namreč, da lahko košarkarji uradne treninge pred EP 2015 začnejo šele 1. avgusta.

"Pogrešam reprezentanco, zato mi je težko, ker moram čakati še nekaj dni. Moje zdravstveno stanje je odlično. Treniram samostojno, poudarek pa je na kondiciji," je dejal krilni košarkar, ki se bo v ponedeljek pridružil reprezentanci v Zrečah, a bo do 1. avgusta treniral ločeno.

O ciljih na EuroBasketu noče govoriti. Opozarja, da je treba najprej izplavati iz skupine, si v Zagrebu zagotoviti eno izmed vodilnih štirih mest ter odpotovati v Francijo. Tam bo potekal izločilni del. "Če bomo napredovali, bomo lahko začeli razglabljati o ciljih," je napovedal.

Za razliko od prejšnjega EuroBasketa, ki je potekal na slovenskih parketih, bo zdaj na svojih plečih čutil manjši pritisk. "Ne bomo igrali doma, vseeno pa je Zagreb tako blizu Slovenije, da bomo imeli odlično podporo navijačev. Krasno."

Za njih je bil le rookie

Več kot teden dni bi težko zdržal na morju. "Tega nisem več navajen, saj začnem kmalu razmišljati o tem, da bi začel trenirati. Sem bil pa praktično leto dni na morju in je to zadoščalo," je pojasnil košarkar, ki si služi kruh v Miamiju, kjer je navdušen nad "poletnimi" pogoji v največjem mestu Floride, obdanem s palmami, plažami in vročim soncem. Zaradi košarkarskih obvez se je v ZDA le redkokdaj predal morskim užitkom. Sedenje na klopi ga je motilo, česar ne skriva niti danes. "Le koga pa ne bi, če ne bi igral? V ZDA vlada drugačna miselnost. Če si tam 'rookie' (novinec v ligi NBA, ki igra prvo sezono, op. p.), nihče ne upošteva, ali si pred tem v Evropi na polno igral sedem ali osem sezon. Za njih si le 'rookie'. To sem sprejel in jim skušal z delom dokazati, kakšna oseba sem," ga ni prizadelo majhno število odigranih srečanj na ameriških parketih.

Oči Miamija bodo spremljale tudi evropsko prvenstvo

Kako pa se Zoran, ki smo ga poznali, ko je igral še v Evropi, razlikuje s tistim, ki je pridobival izkušnje v ligi NBA? "Spreminjam se iz leta v leto in dozorevam. Spoznal sem novo kulturo in videl, kako razmišljajo igralci v ZDA," je prepričan, da mu bodo pridobljene izkušnje pomagale k uresničitvi cilja. Želi si spodobne minutaže pri Miamiju, ki bo spremljal njegove predstave na evropskem prvenstvu.

"Nič mu ne uide, njegove oči so povsod," se smeji prvi zvezdnik slovenskih košarkarskih junakov, ki bo na preži svojega kluba tudi v Evropi. Na evropskem prvenstvu pa ga zaradi tega ne bo zanimala individualna statistika, ampak se bo nagibal le k temu, da pomaga slovenski ekipi do čim boljših rezultatov.

Pred dvema letoma je bila Slovenija na domačih parketih peta. Je napočil čas, da se povzpne med polfinaliste? Mlajši Dragić je optimist.

Ne spreglejte