Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Torek,
20. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Zmago Sagadin Sašo Ožbolt Jaka Daneu Igor Kokoškov Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 20. 9. 2016, 4.00

2 leti, 8 mesecev

Sportalova anketa po koncu kvalifikacij za Eurobasket 2017

Zmaga Sagadina pri slovenski reprezentanci moti ena stvar

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Slovenska košarkarska reprezentanca | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska košarkarska reprezentanca si je v prvi polovici septembra skozi kvalifikacije zagotovila nastop na EP prihodnje leto. Kako so slovensko igro videli nekdanja reprezentant Sašo Ožbolt in Jaka Daneu ter nekdanji selektor Zmago Sagadin in kakšna je prihodnost slovenske košarke?

Prvi test je novi slovenski selektor Igor Kokoškov, ki je to mesto zasedel pred kvalifikacijami, opravil z odliko. Slovenske košarkarje, ki so po 12 letih znova morali v kvalifikacije za veliko tekmovanje, je brez poraza popeljal na EuroBasket 2017 in s tem opravil prvi del naloge.

Slovenija je dobila vseh šest tekem in osvojila prvo mesto v skupini E, 22. novembra pa bo znano, v katerem mestu bo igrala prvi del evropskega prvenstva. Ta bo podobno kot zadnji leta 2015 organiziran v štirih mestih, in sicer v Helsinkih (Finska), Tel Avivu (Izrael), Cluj-Napocu (Romunija) in Istanbulu (Turčija).


Ura resnice pride na vrsto #komentar

Selektor je želel, da ni bil le stric iz ozadja

Selektor Igor Kokoškov spoznal Slovence in že obrnil list

V kakšno družbo so se uvrstili Goran Dragić in soigralci?


Zmago Sagadin, nekdanji selektor: Slovenija bi lahko presenetila

"Prihodnost je veliko bolj črna. Produkcije ni." | Foto: Vid Ponikvar "Prihodnost je veliko bolj črna. Produkcije ni." Foto: Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca je upravičila pričakovanja in naredila, kar je sposobna ter prišla do pričakovanega rezultata. Motita me le predčasna odhoda Zorana Dragića in Jake Blažiča. To ni bilo dobro.

Na vsakem prvenstvu je vprašanje, kakšne ekipe sestavijo velike reprezentance, kot sta npr. francoska in španska, ki imata veliko izkušenih reprezentantov. Verjamem, da bodo 35-, 37-letni igralci nehali igrati za reprezentance in da bodo evropske reprezentance naredile podobno kot ameriška. Ta je doma pustila svoje izkušene igralce in poklicala tiste, ki prihajajo na veliko sceno.

Če bo tak trend v Evropi, mislim, da ima Slovenija ravno take igralce, torej stare med 25. in 30. letom, ki so s svojo generacijo v Evropi konkurenčni vsem. Slovenija bi lahko bila prihodnje leto eno prijetnih presenečenj evropskega prvenstva.

Prihodnost je veliko bolj črna. Produkcije ni. Odhodi 15-, 16-letnih košarkarjev iz Slovenije je katastrofa. Upam, da se bo ta trend ustavil. Slovenijaima omejeno število talentov in če se ti izgubijo, to pomeni katastrofo. Manjka nek vlečni konj, nek klub, kjer bi si igralci želeli igrati, manjka evropska Olimpija.

 

Sašo Ožbolt, nekdanji reprezentant: To niso več tako zveneča imena

Nekdanji reprezentant Sašo Ožbolt je zaskrbljen nad stanjem v slovenski košarki. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji reprezentant Sašo Ožbolt je zaskrbljen nad stanjem v slovenski košarki. Foto: Vid Ponikvar

Pričakovano so opravili nalogo z odliko. Vidi se, da je selektor nov, kar pomeni nov sistem igre in da igralci še potrebujejo nekaj časa, da se navadijo. Najpomembnejše je, da so se uvrstili na evropsko prvenstvo in to brez poraza. To je dobra popotnica za naprej.

Prednost je, da se bodo prihodnje leto bolje spoznali, vendar je napad vrha ali medalje utopično pričakovati. To niso več zveneča imena, ki jih je slovenske reprezentanca v preteklosti imela. V reprezentanci sta na primer samo dva, ki igrata v evroligi.

Do zdaj se je še vedno zgodilo, da je nekdo splaval na površje, vendar se prej ko slej tudi to ne bo več dogajalo in bomo izgubili stik z evropsko in svetovno košarko. Tudi slovensko prvenstvo je zelo žalostno. Zaskrbljen sem glede prihodnosti slovenske košarke.

 

Jaka Daneu, nekdanji reprezentant: Goran Dragić je delal razliko

"Za oceno glede dometa na evropskem prvenstvu je prezgodaj govoriti." | Foto: Vid Ponikvar "Za oceno glede dometa na evropskem prvenstvu je prezgodaj govoriti." Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je s kvalifikacijami opravila po pričakovanjih. Zmagali so na tistih tekmah, kjer so morali. Vedeli smo, da smo boljši od vseh, smo pa precej odvisni od Gorana Dragića. Takrat, ko je igral, se je videla razlika v igri. Seveda pa je svoj del odigral tudi nov selektor, deloma tudi nova ekipa in drugače razporejene vloge. Jih pa pred prvenstvom čaka še veliko dela.

Za oceno glede dometa na evropskem prvenstvu je prezgodaj govoriti. Ne veš, kakšne bodo druge reprezentance. Slovenija bi se lahko uvrstila nekje med prvih osem. V novem sistemu se igra še osmina finala, kar pomeni še eno stopničko več. Hitro lahko zaradi ene tekme izpadeš, lahko pa odigraš dve tekmi dobro, pa si že v boju za medalje.

Mogoče je nekdo je pričakoval, da bi morali nekatere tekme dobiti z večjo razlike, vendar to so kvalifikacije, kjer je pomembna le uvrstitev naprej.

V prihodnosti je veliko odvisno od tega, ali se bo Luka Dončić odločil, da bo igral za reprezentanco. Goran Dragić bi lahko za reprezentanco igral še štiri, pet let, vendar je vprašanje, če je pripravljen. Bi bilo pa zanimivo videti Dragića in Dončića igrati skupaj.

Glede na to, kakšno je stanje v slovenski košarki, bi bilo čudno, če nas ne bi skrbelo. Brez kolikor toliko solidne klubske košarke, ki bi vsaj nekaj pomenila v evropskem merilu, ne vidim prihodnosti.

Ne spreglejte