Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
19. 9. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Natisni članek

evropsko prvenstvo kvalifikacije EuroBasket 2017 Slovenija Vlatko Čančar Vlatko Čančar Aleksej Nikolić Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Matjaž Smodiš

Ponedeljek, 19. 9. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš o kvalifikacijah za EuroBasket 2017

Selektor je želel, da ni bil le stric iz ozadja

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

2

Foto: Vid Ponikvar

Matjaž Smodiš se je v vlogi športnega direktorja reprezentance odlično znašel in v njej užival. Košarkarji se dobro zavedajo, da je bil nekoč na parketu košarkarski gospod, zato so njegovi nasveti zelo koristni. Skrbi pa ga slabo klubsko stanje, kar za reprezentanco ni obetavno.

Slovenija bo prihodnje leto še 13. nastopila na evropskem prvenstvu. Nanj se je uvrstila kot zmagovalka kvalifikacijske skupine E, v kateri je niti enkrat niso mogle na kolena spraviti reprezentance Bolgarije, Kosova in Ukrajine.

Na poti do tega uspeha na klopi ni bil aktiven le strokovni štab, ampak tudi športni direktor reprezentance Matjaž Smodiš, ki je obrazložil, zakaj smo ga videli v takšni vlogi: "Na to je vplival Igor (selektor Igor Kokoškov, op. p.), ker me je želel na klopi. Želel je, da sem prvi in da košarkarji vedo, kdo sedi tam. Hotel je, da sem zaradi igralcev vključen v strokovni štab in nisem le stric iz ozadja."

Ne prezrite

Za Smodiša velja, da je zakladnica znanja in izkušenj, zato ima njegova beseda moč in tega se je zavedal tudi selektor.

Za konec so hoteli prestati zrelostni izpit

"Pritisk velikega rezultata moramo imeti in stremeti k visokim ciljem, včasih morda tudi nerealnim." | Foto: Vid Ponikvar "Pritisk velikega rezultata moramo imeti in stremeti k visokim ciljem, včasih morda tudi nerealnim." Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca se je s šestimi zmagami in brez poraza suvereno uvrstila na evropsko prvenstvo. V kvalifikacijah, kjer je zadnjič igrala pred letom 2005, se je zgodil kakšen poraz, tokrat pa so Goran Dragić in soigralci brez spodrsljaja končali letošnji ciklus.

"Morda je prelepo. Pred tekmo v Ukrajini smo si rekli, da moramo zmagati. Predvsem zaradi naše zmagovalne miselnosti. Da se ne zadovoljimo z drugim mestom, ki bi nas prav tako peljal na EuroBasket. V miselnosti smo želeli narediti korak naprej in zgrabili smo test, ki je imel zrelostni predznak.

Nismo imeli Zokija (Zoran Dragić, op. p.) in Blažiča (Jaka Blažič, op. p.), a smo uspešno opravili majhen zrelostni izpit. Vemo, da bo na EuroBasketu drugačnih šest tekem, ker bodo nasprotniki bolj kakovostni. A moramo imeti pritisk velikega rezultata in stremeti k visokim ciljem, včasih morda tudi nerealnim," razmišlja Smodiš.

Odhod Zorana po vsega treh tekmah je bil presenetljiv za vso javnost, saj je morala naša izbrana vrsta do konca kvalifikacij odigrati še tri tekme, prvo mesto pa še ni bilo zagotovljeno. Za njim je nato tekmo pred koncem odšel še Blažič.

"Dragićev odhod je bil šok, a so dobro zapolnili njegovih 30 minut"

Odhod Zorana Dragića jih je šokiral. | Foto: Grega Valančič / Sportida Odhod Zorana Dragića jih je šokiral. Foto: Grega Valančič / Sportida "Za nas je bil velik šok, da mora iti. Pred reprezentančno akcijo je bilo rečeno, da obstaja ta možnost, ni bilo pa eksplicitno izraženo, da se bo to zgodilo. Takrat je bil šok, ker smo izgubili motor ekipe. Preostalih treh tekem smo se ustrašili, ker nismo vedeli, kako bo ekipa reagirala. V bistvu je bila to pozitivna stvar, ker so preostali porabili Zoranovih 30 minut za svojo priložnost. Konec dober, vse dobro. Če nam ne bi uspelo, bi se zdaj drugače pogovarjali," je o tej temi povedal športni direktor.

Na vprašanje, kako sam gleda na odhode sredi reprezentančne akcije, je odgovoril: "Zato se reče, da je reprezentanca fakultativna. V njej nisi vezan s pogodbo. Če čutiš pripadnost, prideš. Če je jutri ne čutiš več, rečeš, da moraš v klub, ki te plačuje, ker so ti rekli ali zagrozili, da moraš priti. In greš. Ali smo s tem odprli Pandorino skrinjico? Verjetno smo jo. Tam so vrata. Zadržati te ne morem …"

Ne prezrite

Smodiš zaradi prepričljivega pohoda na evropsko prvenstvo ne želi ustvarjati evforije, saj se zaveda, da nam bodo prihodnje leto nasproti stali bolj kakovostni tekmeci.

"Pred začetkom kvalifikacij smo jih dobili po ušesih"

Aleksej Nikolić bo prihodnje leto spet potrkal na reprezentančna vrata. Letos je imel težave z gležnjem. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Aleksej Nikolić bo prihodnje leto spet potrkal na reprezentančna vrata. Letos je imel težave z gležnjem. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Zadovoljivo je. Premagali smo tri reprezentance, ki ne spadajo v evropski vrh. Črna gora nas je na zadnji pripravljalni tekmi nadigrala. Dobili smo jih po ušesih," opozarja nekdanji kapetan moskovskega CSKA.

Nato je beseda nanesla na prihodnost slovenske košarke. Slovenska klubska scena je na zelo slabem glasu, zato bodo naslednji koraki zelo pomembni.

"Položaj ni rožnat. Če se v klubih ne bo delalo dobro, ne bo vrhunske reprezentančne košarke. Obstaja možnost, da mladi nadarjeni košarkarji (Luka Dončič, Vlatko Čančar, Aleksej Nikiolić, Jaka Prevodnik, Luka Kraljević, Jurij Macura, …), ki odhajajo v tujino, tam postanejo kakovostni igralci. A od teh ne bomo imeli stoodstotnega izkupička. Če se bo polovici uspelo razviti, bo super. Ampak zaradi tega reprezentanca ne bo v vrhu," je Smodiš zaskrbljen.

"Olimpija kot paradni konj ni na kolenih, ampak leži"

Vlatko Čančar je eden tistih, ki je zapustil slovensko okolje in odšel v tujino. Poleti je iz Olimpije prestopil v Mega Leks. Matjaž Smodiš meni, da je velik talent. | Foto: Grega Valančič/Sportida Vlatko Čančar je eden tistih, ki je zapustil slovensko okolje in odšel v tujino. Poleti je iz Olimpije prestopil v Mega Leks. Matjaž Smodiš meni, da je velik talent. Foto: Grega Valančič/Sportida Ne razume politike slovenskih klubov, ki po njegovem mnenju ne dajejo veliko pozornosti mladim, zato se ti odločajo preizkusiti v tujini: "Kar se dogaja pri Olimpiji, je slabo. Igralci odhajajo. Paradni konj ni na kolenih, ampak leži. Smešno je, da ima Helios toliko mladih, ti pa potem ne dobijo priložnosti. Tudi pri Krki recimo ne priključijo dveh mladih, da bi bila sprva le kot številka in bi z njima potrpeli ter ju razvijali.

Žalostno je, ker klubi nimajo dolgoročnega razvoja – vsaj za tri leta. Da pripeljejo trenerja in ga ne odpustijo, četudi izgubi na 16 tekmah. Kaj dela on? Razvija igralce. Kaj bo slovenskemu klubu pomenilo deseto ali enajsto mesto v ligi ABA, prihodnje leto pa spet pripelje devet novih igralcev? Tako je pri Krki, Olimpiji … Si predstavljate, da bi morali v podjetju vsako leto zamenjati toliko ljudi? Morda ne razmišljam prav …"

Nasprotniki v skupini znani 22. novembra

Na evropskem prvenstvu, ki bo potekalo od 31. avgusta do 17. septembra 2017, bo 24 reprezentanc razdeljenih v štiri skupine po šest moštev. S kom se bodo za uvrstitev v izločilne boje pomerili varovanci selektorja Igorja Kokoškova, bo znano 22. novembra na žrebu v Turčiji.

Zdaj še ni znano, v katerem kakovostnem bobnu bo Slovenija, boljše izhodišče pa si je priborila s prvim mestom v kvalifikacijski skupini E.

Dotaknil se je tudi mladih fantov, ki bi lahko bili v prihodnosti nosilci slovenske reprezentance. Vlatka Čančarja so reprezentanci priključili že letos, o njem pa Smodiš govori z izbranimi besedami: "On je pravi. Nadarjen je. Mislim, da bo eden boljših košarkarjev v Evropi, morda bo nastopil tudi v ligi ABA."

"Dončić in Nikolić bosta pomešala hierarhijo oziroma štrene"

Nadarjeni 17-letni Luka Dončić, član Real Madrida, bo prihodnje leto zaostril konkurenco. | Foto: Sportida Nadarjeni 17-letni Luka Dončić, član Real Madrida, bo prihodnje leto zaostril konkurenco. Foto: Sportida Za prihodnjo reprezentančno akcijo bosta skoraj zagotovo prišla na vrsto Luka Dončić (Real Madrid), ki na uradnih tekmah še ni oblekel dresa slovenske izbrane vrste, in Aleksej Nikolić (Brose Bamberg), ki si je zdravil gleženj. Oba sta v pripravljalnem obdobju dobro razpoložena, zato bo moral selektor Kokoškov nanju prav tako računati.

"Luka in Aleks sta košarkarja, ki bosta pomešala hierarhijo oziroma štrene, da bomo igrali še bolj agresivno in dlje časa držali konstantno raven igre. Upam, da se bo pojavil še kdo. Sledimo jim. Prihodnje leto se bo zelo težko odpovedati igralcem, ko bomo podali imena 12 košarkarjev, ki bodo zaigrali na evropskem prvenstvu. A to so sladke skrbi," je povedal Smoki, ki je za konec še podal svoje mnenje, kam v tem trenutku spada slovenska reprezentanca v rangu evropskih košarkarskih držav: "Od osmega do dvanajstega, štirinajstega mesta."

Ne spreglejte