Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
18. 9. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

evropsko prvenstvo Slovenija EuroBasket 2017 kvalifikacije Gašper Vidmar Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov

Nedelja, 18. 9. 2016, 18.00

6 let, 7 mesecev

Po uvrstitvi na evropsko prvenstvo

Selektor Igor Kokoškov spoznal Slovence in že obrnil list

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Foto: Grega Valančič/Sportida

Za selektorja Igorja Kokoškova je premierni reprezentančni ciklus s slovensko reprezentanco končan. Naša izbrana vrsta se je suvereno uvrstila na evropsko prvenstvo 2017, srbski strokovnjak pa zre proti temu, kaj bo prihodnje leto z izbranci poskušal še izboljšati.

Igor Kokoškov sicer za prihodnje leto še nima pogodbe, a mu jo bodo na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) zagotovo podaljšali, saj je Slovenijo brez večjih težav popeljal na EuroBasket 2017.

V skupini skupaj z Bolgarijo, Kosovom in Ukrajino je brez poraza zasedla prepričljivo prvo mesto.

"Osnovni cilj je izpolnjen. V slačilnici smo govorili, da je naslednja tekma najbolj pomembna. In tako bo tudi v prihodnje. Včeraj smo začeli z novim ciklusom. V veliko zadovoljstvo mi je, da sem bil del ekipe. Zahvala gre vsem igralcem, tudi tistim, ki so bili na širšem spisku ali pa so bili na tak ali drugačen način vključeni v akcijo. Vsak je na svoj način prispeval k uspehu," je po prihodu iz Ukrajine, kjer je Slovenija v soboto zmagala z 80:69, dejal Kokoškov.

Ne prezrite

Goran Dragić najboljši podajalec, Vidmar najbolj racionalen, Zoran Dragić med največjimi kradljivci

Goran Dragić in Igor Kokoškov se dobro poznata že iz časov, ko je Gogi igral za Phoenix Suns. V naši izbrani vrsti je bil Gogi vlečni konj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Goran Dragić in Igor Kokoškov se dobro poznata že iz časov, ko je Gogi igral za Phoenix Suns. V naši izbrani vrsti je bil Gogi vlečni konj. Foto: Grega Valančič/Sportida V naši ekipi sta bila v kvalifikacijskem ciklusu najboljša posameznika brata Dragić. Goran je bil s 17,4 točke sedmi najboljši strelec, njegov mlajši brat Zoran, ki je po treh tekmah zapustil ekipo in odšel k delodajalcu, pa s 17,3 točke osmi. Zato pa je bil član Miami Heat z 8,4 podaje med vsemi košarkarji najboljši v tem elementu. Drugi Gruzijec George Cincadze je imel v povprečju 6,4 podaje na obračun.

Povsem na vrh v statistični koloni, ki označuje odstotek meta iz igre, se je povzpel center Gašper Vidmar. Pohvali se lahko z 68-odstotnim izkoristkom (od 50 metov je zadel 34-krat). Za branilca je zelo visoko uvrščen kapetan Dragić, ki je metal 53,2-odstotno. Zadnji je bil tudi najboljši med izvajalci prostih metov. S 87,5-odstotka zadetimi ga najdemo na desetem mestu.

Statistika med vsemi v kvalifikacijah Uvrstitev Košarkar Dosežek
Najboljši strelci 7. mesto Goran Dragić 17,4 točke
  8. mesto Zoran  Dragić 17,3 točke
Najboljši podajalci 1. mesto   Goran Dragić 8,4 podaje
Najboljši pri metu iz igre 1. mesto Gašper Vidmar 68-odstotno
  11. mesto Goran Dragić 53,2-odstotno
Najboljši pri prostih metih 10. mesto Goran Dragić 87,5-odstotno
Najboljši pri ukradenih žogah 7. mesto Zoran Dragić 2 žogi

Drugič je v elitni deseterici svoj prostor spet našel Zoran, ki je med vsemi igralci kvalifikacij z dvema ukradenima žogama na tekmo sedmi kradljivec. Zato pa ni hvale vreden podatek njegovega brata, ki je največkrat zapravil žogo. V povprečju jih je izgubil 4,4.

Prikazali so pripadnost in veliko navdušenja, nekateri so se žrtvovali

"Nekateri so se žrtvovali," je dejal selektor Kokoškov. | Foto: Grega Valančič/Sportida "Nekateri so se žrtvovali," je dejal selektor Kokoškov. Foto: Grega Valančič/Sportida Srbski trener je v karieri že vrsto let vodil gruzijsko izbrano vrsto, zdaj pa je premierno poprijel za delo s slovenskimi reprezentanti. Ti so ga navdušili z energijo, ki jo izžarevajo.

"Reprezentanca je doživela spremembe. Vsak ima v klubu svojo vlogo in tukaj morda drugačno. Nekateri so se žrtvovali, ker so morali igrati na drugačnih mestih. In to mi je všeč, da so prikazali pripadnost in zraven imeli veliko navdušenja. V športu ni zagotovil. Vse moraš dati od sebe, da imaš potem lahko dobro leto," razlaga Kokoškov.

A ni bilo vse kot v sanjah. Slovenska igra je imela veliko nihanj, sredi reprezentančne akcije je ekipo zapustil Zoran Dragić in se odpravil k novemu delodajalcu, pred dvobojem z Ukrajino pa je enako naredil še Jaka Blažič.

Veliko sprememb ne bodo naredili

Naslednje leto lahko pričakujemo kakšno novo in tudi staro ime. Bosta med potniki za EuroBasket tudi Luka Dončić in Aleksej Nikolić? | Foto: Grega Valančič/Sportida Naslednje leto lahko pričakujemo kakšno novo in tudi staro ime. Bosta med potniki za EuroBasket tudi Luka Dončić in Aleksej Nikolić? Foto: Grega Valančič/Sportida "Zadovoljen sem z rezultatom. Tu ni dileme. Vsekakor lahko igramo bolj disciplinirano. Od začetka sem vedel, da so zaščitni znaki slovenske reprezentance energija, agresivnost in hrabrost. To nas je vodilo v nihanja, ki jih bomo v nadaljevanju poskušali odpraviti," pravi prvi mož stroke v slovenski reprezentanci, ki je letos podrobneje spoznal Slovence, medtem pa že obrnil list, na katerem piše EuroBasket 2017.

V naslednjem letu v času klubske sezone bo imel slovenske košarkarje pod drobnogledom, saj bo želel na evropsko prvenstvo odpeljati najboljšo mogočo zasedbo.

Bo želja Romunija ali Turčija?

22. novembra bo znano, s kom bodo igrali slovenski košarkarji na EuroBasketu 2017. | Foto: Grega Valančič/Sportida 22. novembra bo znano, s kom bodo igrali slovenski košarkarji na EuroBasketu 2017. Foto: Grega Valančič/Sportida "Igralcem želim dobro sezono in zdravja. Veliko sprememb ne bomo naredili. Ekipa je dobra, igralci spoštujejo pravila," je še dodal.

EuroBasket 2017 bo potekal v štirih državah. Uvodni del bodo gostili Finska (Helsinki), Izrael (Tel-Aviv), Romunija (Cluj) in Turčija (Carigrad), v kateri pa bomo na koncu dobili tudi nove dobitnike medalj. Žreb skupin bo 22. novembra v Turčiji, kjer bo znano, kdo bodo prvi nasprotniki Slovenije na prvenstvu stare celine.

Lahko pa pričakujemo, da bo želja slovenske reprezentance, da bi uvodni del igrala bodisi v Romuniji bodisi v Turčiji, kamor bi lahko spet prišlo večje število slovenskih navijačev, ki so na zadnjih prvenstvih vselej bodrili naše košarkarje.

Ne spreglejte