Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
2. 5. 2020,
20.45

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

12

Natisni članek

Madrid Žan Tabak Koronavirus Gorana Tabak

Sobota, 2. 5. 2020, 20.45

3 leta, 11 mesecev

Izpoved partnerice Žana Tabaka

Žena slovitega hrvaškega košarkarja: Želela sem se odklopiti z aparatov in umreti

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,01

12

Gorana Tabak, žena hrvaške košarkarske legende Žana Tabaka, se je zaradi okužbe s koronavirusom več tednov bojevala za življenje. Kot je povedala v intervjuju za Slobodno Dalmacijo, česa takšnega še nikoli ni doživela in upa, da ne bo nikoli več. ''Premagala sem zlobnega sovražnika in tega se bom spominjala vse življenje. Upam, da po tej zgodbi nihče več ne bo nikoli rekel, da je koronavirus le nekoliko močnejši prehlad.''

Devetinštiridesetletna Gorana je to hudo bolezen staknila v Madridu, kjer že 20 let živi s svojim možem. Še danes ne ve, kako. Drama se je začela 11. marca, ko se je vse začelo s povišano temperaturo, v bolnišnico je odšla deset dni pozneje, po več tednih boja za življenje pa je odšla domov 24. aprila.

Jan Kozamernik
Sportal Slovenski reprezentant ogorčen nad potezo veljakov: To ni človeško

Imela krvni strdek, ki ga dolgo niso odkrili 

''Ko sem prišla v bolnišnico, nisem več mogla dihati, imela sem občutek, da se iz tega ne bom izvlekla,'' je dejala. ''Pljuča sem imela povsem bela, rentgenska slika ni pokazala nič posebnega, moje stanje pa se je poslabševalo. Moje telo je bilo prepleteno s cevkami, prek katerih so me hranili in mi dovajali kisik. Bilo je grozno, verjemite mi,'' je dramatično izkušnjo pripovedovala Gorana, ki je bila na pragu smrti.

Gorana je žena Žana Tabaka:

Niso več vedeli, kaj bi, nato pa ...

Optimistični niso bilo niti zdravniki. ''Izgubljala sem zavest. Spominjam se, kako so me oživljali. Okoli mene je bilo vsaj 12 ljudi. Ko niso več vedeli, kaj bi, so mi naredili luknjo skozi grlo in mi z mikrokamero še enkrat pregledali pljuča. Končno so našli strdek in me nemudoma operirali,'' pove.

''Ko so me zbudili, sem bila popolnoma negibna. Premikala sem lahko le dva prsta desne roke in oči. Nisem mogla govoriti, moje telo je bilo mrtvo. V tistem trenutku sem se želela odklopiti z aparatov in umreti. Nisem želela, da bi preostanek življenja le vegetirala,'' se spominja nočne more.

branka
Novice V prvem majskem dnevu pet novih okužb, ena oseba je umrla

Upa, da bo njena zgodba dala misliti tudi drugim

Po 26 dneh intenzivne nege so jo odklopili z aparatov, 24. aprila je zapustila bolnišnico. Zdaj lahko govori, a še vedno le s prstom na luknji v vratu. Ta se bo zarasla šele čez 15 dni.

''Premagala sem zlobnega sovražnika in tega se bom spominjala vse življenje. Upam, da po tej moji zgodbi ne bo nihče nikoli rekel, da je koronavirus le nekoliko močnejši prehlad. Ne umirajo le starejši ljudje in tisti, ki trpijo za kroničnimi boleznimi. Umrejo tudi ljudje med 30. in 40. letom starosti, takih je tukaj v Španiji veliko. Srečo imam, da sem še živa,'' je še sklenila žena Žana Tabaka, ki je dolgo časa igral tudi v NBA, zdaj pa se kot trener preživlja na Poljskem.

V Španiji so odkrili že skoraj 250 tisoč okužb s koronavirusom, umrlo pa je več kot 25 tisoč ljudi. V Sloveniji, za primerjavo, 94.

Preberite še:

Boris Johnson
Trendi Z ganljivo gesto se je poklonil zdravnikom, ki so mu rešili življenje
Ne spreglejte