Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
19. 2. 2019,
11.30

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

Sixt Primorska Žan Mark Šiško

Torek, 19. 2. 2019, 11.30

5 let, 2 meseca

Žan Mark Šiško prišel do prve članske lovorike

Želel si je, a tokrat ni dobil selektorjevega poziva

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Žan Mark Šiško | Žan Mark Šiško se je dobro znašel pri Sixt Primorski. | Foto Vid Ponikvar

Žan Mark Šiško se je dobro znašel pri Sixt Primorski.

Foto: Vid Ponikvar

"Zame je to prva članska lovorika. Veliko mi pomeni in je velik zagon za naprej," je po osvojenem slovenskem pokalu dejal košarkar Sixt Primorske Žan Mark Šiško, ki v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu ne bo del slovenske izbrane vrste.

Čeprav je Žan Mark Šiško star šele 21 let, je v svoji kratki profesionalni karieri zamenjal že kar štiri klube. Sprva je bil član Olimpije, nato se je preselil v zagrebško Cibono, sledila je epizoda pri Iliriji, od te sezone naprej pa je član Sixt Primorske.

Trener Jurica Golemac je v njem videl potencial in ga pripeljal v Koper, kjer brani barve Sixt Primorske. Odlično tekmo je odigral v polfinalu pokala Spar proti Petrol Olimpiji. S 16 točkami in 12 skoki se je veselil dvojnega dvojčka in končne zmage.

Ta je na široko odprla vrata Primorcem pri pohodu do druge zaporedne lovorike v tem tekmovanju. A so imeli v prvem polčasu velikega finala proti Hopsom kar nekaj težav. Prav njegova trojka ob izteku prvih dvajsetih minut pa je dala Primorcem krila: "Ves prvi polčas smo jih lovili. Morda je ta koš nekoliko olajšal vse skupaj, da smo v nadaljevanju tekme začeli igati bolje. V prvem polčasu smo bili v krču. Poznal se je pritisk, da moramo osvojiti ta pokal. Hvala bogu smo se v drugem polčasu sprostili in zasluženo osvojili pokalni naslov. Zame je to prva članska lovorika. Veliko mi pomeni in je velik zagon za naprej."

Prepričal ga je z vlogo ...

Žan Mark Šiško | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar V Kopru se odlično počuti. V klubu so ga lepo sprejeli, velik del ob njegovem prihodu v jugozahodni del Slovenije pa je imel tudi Golemac: "Prepričal me je s programom, vlogo, ki mi jo je predstavil, in ambicijami kluba. Jurica je trener, ki ima košarko v malem prstu. Učil se je od velikih trenerjev, ko je še igral košarko. Pred njim je še svetla prihodnost."

Sixt Primorska je po superpokalni lovoriki v tej sezoni tako osvojila še pokalno, a se pri tem ne misli ustaviti. Želja je naslov prvaka v drugi ligi ABA, kar bi pomenilo, da bi si zagotovili vstopnico za elitno regionalno tekmovanje, pogledujejo pa tudi proti vrhu slovenskega državnega prvenstva.

"Lovoriki sta realni. V drugi ligi ABA moramo zmagati. Do zdaj smo odigrali suvereno. Nadaljevati moramo v takšnem ritmu in potrditi to v polfinalu," je optimističen Šiško.

Selektor je dal tokrat prednost Španu

Žan Mark Šiško | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Čeprav kaže dobre igre, tokrat ni dobil priložnosti v izbrani vrsti. Enkrat se je v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo odločil, da bo raje ostal v klubu, tokrat pa povabila ni dobil. "Selektor me je klical pred dnevi in mi dejal, da je odločitev takšna kot prej. Da me za ta cikel ne bo vpoklical. Nisva veliko debitirala. Sem si pa želel priti. To je njegova odločitev in jo spoštujem," pravi Šiško.

Na ponedeljkovem reprezentančnem zboru, naša izbrana vrsta bo v petek in ponedeljek proti Turčiji oziroma Ukrajini odigrala še zadnji tekmi v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, je Rado Trifunović o odločitvi glede Šiška povedal naslednje: "Pogovarjal sem se z njim. Dejal sem mu, naj nadaljuje s takšnimi igrami. Da bo njegov čas prišel. Morda imajo kot klub pred seboj pomembne tekme v drugi ABA ligi, čeprav to ni razlog. Dejal mi je, da razume in bo vedno pripravljen igrati za reprezentanco. Odločil pa sem se, da bom odigral ta ciklus še s temi košarkarji, ki so bili zdaj vedno prisotni, in da damo priložnost tudi Janu Španu."

Boštjan Kuhar
Sportal "Olimpija lahko reče še kaj, vendar bi morala kakšno stvar spremeniti"
Sixt Primorska
Sportal Sixt Primorska zlahka do druge pokalne lovorike v nizu
Ne spreglejte