Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 10. 2019,
7.24

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

Natisni članek

Los Angeles Lakers Los Angeles Clippers New Orleans Pelicans Toronto Raptors Liga NBA

Sreda, 23. 10. 2019, 7.24

4 leta, 6 mesecev

Liga NBA, 22. oktober

V ligi NBA že napeto, Kawhi jo je zagodel LeBronu, trojno slavje prvakov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01
Toronto Raptors Prstani | Košarkarji Toronta, ki so osvojili naslov v sezoni 2018/19, so prejeli šampionske prstane. Na fotografiji sta Norman Powell in Fred VanVleet. | Foto Reuters

Košarkarji Toronta, ki so osvojili naslov v sezoni 2018/19, so prejeli šampionske prstane. Na fotografiji sta Norman Powell in Fred VanVleet.

Foto: Reuters

Začela se je nova sezona košarkarske lige NBA, v kateri nastopajo kar trije slovenski asi. Goran Dragić, Luka Dončić in Vlatko Čančar so v uvodnem večeru še počivali, saj sta bili odigrani le dve tekmi. Branilci naslova Toronto Raptors so po slovesnem dogodku, ko so v Kanadi prvič dvignili zastavo prvaka, doma po podaljšku odpravili New Orleans Pelicans, ki ni mogel računati na poškodovanega Ziona Williamsona. V Los Angelesu so Clippers v mestnem derbiju, prepolnem zvezdnikov, odpravili Lakers.

Dragić in Čančar
Sportal Potresno poletje v ligi NBA, ki je zamajalo tudi Slovenijo

Toronto je kljub spremenjeni zasedbi, šampionsko zasedbo sta poleti zapustila zvezdnika Kawhi Leonard in Danny Green, v novo sezono vstopil z zmago. Z njo je začinil slavnostni večer, v katerem so v dvorani dvignili zastavo prvaka, košarkarji, zaslužni za prvi naslov v ligi NBA, ki ga je osvojilo moštvo iz Kanade, pa so si lahko na prste nadeli šampionske prstane. Zaploskal jim je tudi komisar lige NBA David Stern. Tako se je Toronto veselil "trojne" zmage, saj je v zanj posebnem in zgodovinskem večeru proslavljal prstane, šampionsko zastavo in prvo zmago v novi sezoni.

Na tekmi je pri branilcih naslova izstopal Fred VanVleet. Dosegel je kar 34 točk, za tri točke zadel kar pet od sedmih metov in poskrbel za strelski rekord kariere. Naziv najboljšega strelca dvoboja si je delil s Pascalom Siakamom, ki je v ponedeljek s klubom sklenil štiriletno pogodbo, na uvodnem dvoboju nove sezone pa prispeval 34 točk in kar 18 skokov.

Vrhunci dvoboja v Torontu:

Toronto je bil v prepolni dvorani Scotiabanka Arena boljši po podaljšku (130:122). Kyle Lowry je ob slabem metu iz igre (4-15) dodal 22, Serge Ibaka pa 13 točk. Pri Torontu se je med strelce vpisalo le osem igralcev, pri gostih pa 12.

Pelikani so pogrešali št. 1 z letošnjega nabora Ziona Williamsona, z 22 točkami je bil prvi strelec Brandon Ingram. Bodoči zvezdnik lige NBA Williamson je prestal operacijo (artroskopijo) kolena in bo svojo prvo sezono v najmočnejši ligi na svetu začel s "šest- do osemtedensko" zamudo. Toliko naj bi namreč trajalo njegovo okrevanje.

S kom Slovenci?

Slovenski udeleženci v ligi NBA bodo prvo tekmo v novi sezoni odigrali v noči na četrtek. Luka Dončić se bo z Dallasom pomeril proti Washingtonu, Goran Dragić se bo z Miamijem spopadel proti Washingtonu, Vlatko Čančar pa bo z Denverjem poskušal premagati Portland. 

Zion Williamson
Sportal Začetek sezone brez nove zvezde lige

Jezerniki kljub vročemu Greenu ostali praznih rok

Dvorana Staples Center je uvodni večer nove sezone lige NBA gostila losangeleški derbi, v katerem je bil vloge gostiteljev deležen Lakers. Jezernikom ni pomagala do zmage. Čeprav so se v novo sezono podali v prenovljeni zasedbi, v kateri ne manjka zvezdniških imen, so morali za začetek priznati premoč mestnemu tekmecu, ki mu poznavalci razmer v ligi NBA napovedujejo odlično sezono. Jezerniki so v prejšnji sezoni doživeli velik udarec. LeBron James se prvič v karieri ni uvrstil v končnico sezone, nato pa je vodstvo kluba poskrbelo za popolno prevetritev slačilnice. Jezerniki so se okrepili z Anthonyjem Davisom, Dannyjem Greenom, DeMarcusom Cousinsom, Averyjem Bradleyjem in Dwigtom Howardom, a jim tudi to ni pomagalo do zmage v vedno prestižnem mestnem obračunu.

LeBron James je v novo sezono vstopil z domačim porazom proti mestnemu tekmecu Clippers. | Foto: Reuters LeBron James je v novo sezono vstopil z domačim porazom proti mestnemu tekmecu Clippers. Foto: Reuters

Gostje, ki so zadnjo pripravljalno tekmo odigrali proti Dončićevemu Dallasu in doživeli prepričljiv poraz v Vancouvru, so zaigrali bolje od gostiteljev. Odločilno prednost so si zagotovili v zadnji četrtini (27:17), najbolj pa je izstopal Kawhi Leonard. V prejšnji sezoni je povedel Toronto do zgodovinskega naslova, nato pa se preselil v mesto angelov, kjer želi ponoviti podvig s Clippers. Dosegel je 30 točk (met iz igre 10/19), izkazali pa so se zlasti njegovi soigralci, ki so začeli tekmo na klopi. Lou Williams je dodal 21, Montrezl Harrell pa 17 točk. Novinec Terance Mann, ki je pred dnevi razjezil Luko Dončića, ni stopil na parket.

Vrhunci mestnega obračuna v Los Angelesu:

V domačem taboru je blestel Danny Green. Nekdanji košarkar Olimpije, ki je v prejšnji sezoni osvojil naslov prvaka s Torontom, je bil odličen v metu izza velike črte. Zadel je kar sedem od devetih poizkusov za tri točke, dosegel 28 točk in bil prvi strelec poražencev. Postavil je nov klubski rekord, saj ni še nihče pri Lakers v prvem nastopu zbral tako veliko točk. Anthony Davis, največja okrepitev Lakers, je prispeval 25 točk in 10 skokov, prvi zvezdnik kluba ''Kralj'' James pa je bil blizu prvemu trojnemu dvojčku (18 točk, 9 skokov in 8 asistenc).

Zaradi zdravstvenih težav je manjkalo kar nekaj zvezdnikov. Pri Jezernikih Rajon Rondo, Kyle Kuzma in DeMarcus Cousins, pri Clippers pa Paul George.

Liga NBA, 22. oktober:

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dragić pred spremembo, Dončić v središču pozornosti #video
Ne spreglejte