SiolNET. Sportal Košarka
0,87

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zgodovina se ponavlja

Začarani krog: sporu med KZS, klubi in sodniki ni videti konca

0,87

termometer

košarka sodnik
Spor med KZS, klubi in sodniki se nadaljuje. Foto: Vid Ponikvar

Ko je že kazalo, da bodo Združenje slovenskih košarkarskih lig in klubov, Košarkarska zveza Slovenije in Društvo košarkarskih sodnikov po lanskem sporu končno našli skupni jezik, je znova počilo. Tokratno jabolko spora naj bi bilo enostransko odločanje KZS in poseganje v avtonomnost sodniške organizacije.

Spomnimo, po koncu lanskega zgodovinskega uspeha na evropskem prvenstvu je le nekaj dni po osvojitvi naslova evropskih prvakov slabo luč na slovensko košarko vrgel spor med Združenjem slovenskih košarkarskih lig, KZS in Društvom sodnikov Slovenije.

Takrat so se sprli že maja, ko je Košarkarska zveza Slovenije po izvršnem odboru sprejela sklep o znižanju višine sodniških stroškov. Izvršni odbor je za košarkarske sodnike znižal obračun kilometrine na dan tekme. Sodniki so se zato odločili za stavko, ki je za nekaj tednov prestavila začetek slovenskih ligaških tekmovanj tako v mlajših kot članskih kategorijah, takrat pa so težavo za silo rešili.

Petrol Olimpija Sportal Sodniški upor ne ogroža superpokala koš Sportal Po reprezentančni pravljici udarec za slovensko košarko

Zgodba se ponavlja

V ponedeljek je bila izredna seja izvršnega odbora KZS, kjer pa do dokončne rešitve težav niso prišli. Danes je po spletu zaokrožil dopis Društva košarkarskih sodnikov, ki med drugim svoje člane poziva, naj bojkotirajo svoje delo na tekmah pod okriljem KZS, če izvršni odbor KZS ne bo sprejel pogojev sodniške organizacije.

Matej Erjavec. Matej Erjavec. Foto: STA Na besede predstavnikov Društva košarkarskih sodnikov se je odzval tudi predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki je v javnem pismu razkril plat zgodbe KZS. "Ker vidimo, da se DKS oziroma nekateri posamezniki znotraj te organizacije zopet poslužujejo izredno nekorektnih taktik, da bi dosegli nekaj, kar je v resnici v interesu le nekaj posameznikov, ne pa slovenske košarke, vam podajamo plat KZS, ki jo je mogoče tudi preveriti in potrditi z dokumentacijo," je v javnem pismu zapisal Erjavec.

"Na žalost je večina napisanega s strani ljudi, ki trenutno vodijo sodništvo, spretno zavajanje. Dejstvo je, da je DKS oziroma g. Jovanovič pred začetkom lanske sezone podpisal sporazum s klubi, kjer se je zavezal, da bodo v DKS sami uredili stroškovnik, ki bo prinesel nižje stroške klubom, v nasprotnem primeru pa se zavezujejo k temu, da bodo sprejeli star stroškovnik in znižanje kilometrine na 0,18 evra. Obljuba in podpis istega človeka, ki zdaj poziva k bojkotu vseh tekem, je bila nična in - kot se je sedaj izkazalo - s figo v žepu," se je na besede DKS odzval predsednik KZS.

Erjavec se je v pismu dotaknil tudi organizacije seminarjev za sodnike. "Kar pa se tiče izobraževanj, na katere sedaj pozivajo svoje člane, da se jih ne udeležijo, pa bi radi izpostavili, da je glavni in pa tudi edini razlog, da smo letos postavili izobraževanja pod okrilje KZS, to, da sta dejanski obstoj DKS in njegovo delovanje pod vprašajem. Dejansko ne vemo, kdo zares predstavlja njihovo vodstvo," je zapisal Erjavec.

Predsednik KZS pravi, da bo večina sodnikov dobila povišanja in da gre v resnici le za interese nekaj posameznikov. "Približno 85 odstotkov klubov je s postavljenim stroškovnikom prav tako nezadovoljnih, vendar pa so ga sprejeli kot edino rešitev v dobro slovenske košarke. Na situacijo gledajo, kot da niso dobili, kar jim je bilo obljubljenega s strani DKS, in gledajo na naš predlog kot darilo za sodnike, zato tukaj preprosto ni več manevrskega prostora. Na KZS smo se resnično vsi trudili, da bi našli čim bolj pravično rešitev in obenem zvišali takse tistim, ki so bili zadnja leta največkrat spregledani," je pismo sklenil Erjavec.

Slovenija Turčija Sportal Slovensko olimpijsko upanje še tli

DKS vztraja, da je KZS deloval enostransko

Na drugi strani vodja pogajalske skupine in član upravnega odbora Društva košarkarskih sodnikov Sašo Ristić poudarja, da je Košarkarska zveza Slovenije enostransko posegla v stroškovnik, pravilnik in avtonomijo Društva košarkarskih sodnikov. Dopis prav tako poziva vse člane sodniške organizacije, naj ne upoštevajo pravilnika KZS in naj se ne udeležujejo seminarja pod okriljem slovenske krovne košarkarske zveze, ki bo ta konec tedna, saj je to v nasprotju z njihovim dogovorom.

"Spora ni. Izvršni odbor je sprejel sklep, ki je avtonomen, in ima pravico do tega. Na drugi strani je predloge društva sodnikov sprejela večina klubov. Ko neki organ sprejme določen sklep, je ta zavezujoč. Jaz sem glasoval proti, tudi nekateri drugi. Ko je bil sklep sprejet, smo povedali naš predlog, ki je bil usklajen s prvo, drugo in tudi žensko ligo," pravi eden od glavnih članov DKS.

"Kdo drug bo najbolje izobraževal sodnike kot sodniška organizacija?" se sprašuje Ristić. "Kdo drug bo najbolje izobraževal sodnike kot sodniška organizacija?" se sprašuje Ristić. Foto: Vid Ponikvar

"Sodniške organizacije so vedno organizirale seminarje za sodnike, da je tako edino pravilno, so menili tudi klubi. Košarkarska zveza je v to posegla enostransko. Kdo drug bo najbolje izobraževal sodnike kot sodniška organizacija? V pismu predsednika košarkarske zveze Mateja Erjavca niso zapisana dejstva. Gospoda Erjavca zelo spoštujem, vendar to govorjenje po gostilniško, tako malo na pamet in brez argumentov, ne vodi nikamor. Mi smo kot upravni odbor zavzeli stališče, ki ga ne upoštevajo," se je na objavljeno pismo odzval Ristić.

Ristić nam je prav tako jasno zatrdil, da so na izvršnem odboru klubi jasno potrdili to, kar so oni predlagali. "Košarkarska zveza je v več stvareh delovala enostransko, kar imamo tudi na papirju. Izvršni odbor KZS je pač odločil, jaz ta organ spoštujem. Jaz sem pripravljen na ponovna pogajanja, saj se greš tudi s hudičem še enkrat pogovarjat. Morali bi si prizadevati za dialog, poslušanje in slišanje. Gospodje na KZS bi neki dialog še vodili, poslušajo še nekaj, slišijo pa nič. Sodniki so se sami odločili, da ne bodo sodili v takšnih pogojih. Ne želim pa, da se ljudje v naši majhni Sloveniji prepirajo," pravi Ristić.

"Sramotno je, da otroci zaradi tega ne morejo igrati. Skupaj moramo narediti nekaj v dobrobit tega. Jaz pričakujem, da se bomo usedli in pogovorili. Generalni sekretar KZS je v osebnih konfliktih z ljudmi iz Društva košarkarskih sodnikov, prav tako je vse, kar je v pismu napisal predsednik, natolcevanje. Za večino stvari, ki sem jih prebral o gospodu Jovanoviču in sebi, ne vem, kako predsednik Erjavec to ve glede na to, da ni bil niti enkrat na pogajanjih. Na zadnjem sestanku ni bilo niti enega predstavnika iz KZS. Svojim fantom sem rekel, naj se v soboto udeležijo seminarja, ker je to dodatek za znanje. Košarkarska zveza je sprejela enostranske odločitve in zdaj naj nosijo posledice," je sklenil Ristić.

Rado Trifunović Sportal Razočaran, a po drugi strani vesel, ko gleda v prihodnost

Sledijo nove odpovedi tekem?

Da bi se nestrinjanja med vsemi tremi stranmi čim prej končala, si zagotovo najbolj želijo košarkarji. Na račun spora je bilo včeraj že odpovedanih nekaj tekem v kategoriji fantov do 17 in 19 let.

Pokal slovenska reprezentanca eurobasket 2017 Sportal Ne, niso bile le sanje

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin